Cum funcționează tehnica brutală a „valurilor umane” folosită de mercenarii Wagner, potrivit unei surse din interior
O sursă rusă, probabil din interiorul Wagner, citată de site-ul de monitorizare a situației din Rusia „Russian Criminal” și preluată de contul de Twitter @ChrisO_wiki, a descris în detaliu tehnica de asalt a „valurilor umane” folosită de gruparea paramilitară la Bahmut și Soledar.
Luptătorii Wagner au intensificat atacurile asupra mai multor orașe din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Primul val de asalt este compus din cei mai experimentați și mai bine pregătiți soldați, dotați cu echipament de calitate. Grupul cuprinde opt luptători, fiecare dintre ei fiind înarmat cu așa-numitul „Bumblebee” - acesta s-ar putea referi la lansatorul termobaric de rachete RPO-A Shmel, eficient împotriva pozițiilor fortificate, a dezvăluit sursa citată.
„Orice s-ar întâmpla, grupul trebuie să ajungă la linia de tragere. «Orice s-ar întâmpla» nu este doar o expresie, ci o sarcină, a cărei neîndeplinire înseamnă execuția [de către Wagner], indiferent de orice fel de factor [atenuant].
Odată ce contactul prin foc a fost stabilit [cu inamicul], grupul se instalează în poziții. Săpatul tranșeelor este predat la fel de meticulos ca și operațiunile de luptă, așa că, după standardele militare, aceasta este aproape instantanee și foarte eficientă.
Zona în care a ajuns grupul este marcată (o cârpă într-un copac sau ceva similar). Chiar dacă este spulberat cu totul, următorul grup depistează imediat unde s-a oprit cel precedent. Sarcina principală este de a stabili contactul, de a săpa și de a transmite informațiile privind poziționarea către artilerie.
Artileria poate trage între o oră și câteva ore. Și aici intervine prima cauză de conflict cu armata [rusă]: dacă nu sunt suficiente obuze, în loc de un atac reușit, te alegi cu carne neputincioasă de la trupele de asalt.
Primul grup este urmat de un al doilea, tot de opt oameni, dar dotat cu un echipament mult mai ușor. Sarcina lor este să sară în tranșee imediat ce artileria își termină treaba.
Uneori există un ordin de a nu mai aștepta ca bombardamentul să se încheie - «Muzicanții» sunt atât de disciplinați încât vor înainta oricum, pentru că, dacă luptă, au șanse de supraviețuire.
În prezent, nu sunt suficiente obuze și din această cauză primele grupuri supraviețuiesc cu greu - loviturile principale cad asupra lor și nici măcar instruirea nu rezolvă toate problemele de acolo.
Chiar și înainte, pierderile din cadrul primului grup erau aproape inevitabile, dar în prezent capacitatea de supraviețuire a grupurilor în ansamblu a scăzut la valori critice. Înlocuirea lor aleatoare cu oricine crește și mai mult costurile, iar afluxul de oameni s-a prăbușit.
Valurile
Grupurile de 8 persoane intră în valuri - de obicei, patru astfel valuri sunt pregătite pentru atac. Dar au existat cazuri în Soledar în care a fost nevoie de 14 valuri pentru a cuceri o singură porțiune. Bineînțeles că au existat supraviețuitori, dar pierderile s-au ridicat la o sută de luptători sau mai mult. Și doar pentru o singură secțiune.
Grupurile au operatori de drone care să dirijeze întregul grup pe poziții pentru a elibera zona. Totodată, cei răniți ușor nu încetinesc și nu se întind - pentru asta, ar putea să te împuște în picioare și să lase în urmă.
Această tactică este singura modalitate posibilă de a obține rezultate și de a avansa în astfel de condiții. Linia de apărare din Soledar a fost construită inteligent ani de zile - comandamentul militar nu are nici posibilitatea, nici dorința de a avansa acolo.
Practic, acesta este motivul pentru care sarcina a fost încredințată [mercenarilor] Wagner. Din exterior, poate părea nerezonabil să riști în mod deliberat un nivel atât de mare de pierderi, dar încercați să priviți lucrurile altfel: patru valuri de câte opt oameni înseamnă 32 de oameni uciși în cel mai rău caz.
Acum există mult mai puțini oameni pentru grupurile de asalt, iar obuzele sunt și ele în număr redus. În plus, dacă artileria este suprimată, atunci oricum nimeni nu va chema trupele de asalt înapoi, ele doar termină sarcina fără acoperire.
Instruirea în cadrul Wagner
«Muzicienii» au propriul program de pregătire - cu o intensitate nebună, dacă nu ai experiență - dar este predată o gamă foarte restrânsă de sarcini.
Iar nou-veniții din coloniile penitenciare sunt foarte bine disciplinați: mai întâi li se arată execuții video, după care, foarte curând, se lovesc de primele exemple reale apoi se obișnuiesc complet cu o astfel de disciplină.
Un alt plus derivat din asta [spre deosebire de armata rusă] este că în cadrul Wagner nu se obișnuiește ca cei [calificați ca] artileriști să fie repartizați în trupele de asalt, decât eventual drept pedeapsă. Artileriștii buni valorează și ei greutatea lor în aur.
Armata nu va putea să-i înlocuiască pe luptătorii Wagner în zonele fierbinți, acest lucru nici măcar nu este luat în considerare. În războiul modern, numărul de soldați nu este deloc un indicator. Dar, din nou, întrebarea rămâne deschisă - ce se poate face în legătură cu deficitul de obuze (120 și 80 mm)?
Există un concept de «eficiență în raport cu situația» și, prin urmare, această eficiență poate fi ridicată, dar dacă situația este un blocaj, atunci problema principală nu este încă rezolvată”, este citată sursa rusă preluată de contul @ChrisO_wiki, care se prezintă ca istoric militar independent și cercetător.
Forțele din armata regulată au intrat în luptă la Bahmut
Forțele convenționale ruse au intrat recent în bătălia sângeroasă care se duce pentru Bahmut ( în regiunea Donețk) fie înlocuind, fie alăturându-se recruților Wagner, care luptă din iulie pentru a cuceri orașul acum devastat.
„Inamicul continuă să sufere pierderi mari", au declarat marți forțele armate ucrainene, raportând că au ucis 850 de soldați ruși în ultimele 24 de ore.
Peste 4.100 de luptători ai grupării paramilitare Wagner au fost uciși și alți 10.000 răniți, a estimat un oficial american la începutul lunii ianuarie - peste 1.000 au pierit doar în luptele din preajma Bahmut de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie. Mulți soldați Wagner din prima linie au fost recrutați din închisorile rusești.
„Anterior, asalturile au fost efectuate mai întâi de deținuți, urmați de unități Wagner mai «de elită», dar recent s-au alăturat luptei și unități aeropurtate”, a scris pe Telegram Maksim Jorin, un fost co-comandant al regimentului ucrainean Azov.
„Trupele lui Wagner sunt forțate să avanseze pe jos, în timp ce parașutiștii ruși au transportoare blindate de personal și vehicule de luptă de infanterie", a adăugat el. "O altă diferență este că, din anumite motive, trupele regulate sunt mai puțin dispuse să moară decât oamenii lui Wagner. De aceea, ei acționează cu mai multă prudență. Dar tot mor, doar că nu în număr atât de mare".
Totuși și Kievul suferă pierderi mari în luptele de la Bahmut.
„Forța de luptă este mai puțin o problemă rusă și, într-un fel, mai mult o problemă ucraineană, nu numai pentru că pierderile sunt dureroase”, a apreciat Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, pentru The Associated Press, ci și pentru că adesea este vorba de "cele mai bune trupe ale Ucrainei". El a adăugat că pierderea orașului Bahmut ar da Rusiei un impuls tactic, dar nu o victorie decisivă.
Bahmut nu se află în pericol iminent de a cădea în mâinile forțelor rusești, "deși comandamentul ucrainean ar putea alege să se retragă mai degrabă decât să riște pierderi inacceptabile", a apreciat marți ISW.
Sursa: adevarul.ro