Cum funcționează drona care transportă probe medicale la Oradea

Cum funcționează drona care transportă probe medicale la Oradea

Pentru prima dată în România, la Oradea, probele recoltate pentru analize vor fi transportate cu drone medicale, iar autoritățile locale au făcut o primă demonstraţie cu un aparat fără pilot.

FOTO Primăria Oradea

FOTO Primăria Oradea

Astfel, au fost transportate primele recipiente speciale între două sedii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş. Sistemul aduce mari avantaje – analizele se vor face mai repede, iar transportul va fi mai ieftin.

Testul s-a realizat fără încărcătură, deoarece, susţin autorităţile, cutia medicală testată în prealabil, în special în condiţii de vânt mai puternic, nu este cea mai potrivită şi se caută una cu o formă „mai aerodinamică”. Cutiile vor fi în funcție de tipul de material transportat. Dacă se transferă sânge, sunt necesare recipiente speciale, rezistente la șocuri, etanșe și protejate împotriva temperaturii. Dacă se transportă pur și simplu medicamente, este necesară o cutie puțin mai simplă.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, distanţa de aproape opt kilometri între Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal a fost parcursă în acest zbor de testare în circa 8 minute. Aparatul a decolat de pe heliportul unităţii spitaliceşti din str. Gh. Doja şi a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu. Traseul a fost aprobat în prealabil de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Australianul Rory Houston, fost pilot de F-18 şi drone militare al Royal Air Force, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, care este şi cofondatorul şi directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect-pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor. „Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Houston.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h. Prețul unui astfel de sistem cu tot cu aparatura de comandă este de aproximativ 60.000 de euro. Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

În cazul în care se va concretiza acest proiect-pilot, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Concret, cele patru spitale orăşeneşti din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”