Cum fierbi corect fasolea. Greșeala pe care nu trebuie să o faci: „Abia a doua oară să o lași până la capăt”
Este una dintre cele mai consumate leguminoase de către români. Dacă nu este gătită corect, poate duce la apariţia unor probleme digestive, Chiar și așa, fasolea rămâne o sursă importantă de proteină vegetală, preferată oricând, nu doar în zilele de post.
Ciorbă de fasole FOTO Shutterastock
Tot mai multe studii demonstrează că leguminoasele sunt o categorie de alimente care satisfac foamea şi contribuie la sănătatea organismului. Din această familie fac parte fasolea, lintea, năutul.
Fasolea uscată se numără printre cele mai răspândite și consumate leguminoase din lume. Deși fasolea albă apare cel mai des în rețetele noastre tradiționale, există peste 500 de soiuri diferite ca formă, culoare și mărime.
Nu numai că e un aliment versatil, care poate fi folosit în zeci de preparate, dar are și un conținut nutrițional extraordinar. Fasolea boabe este un ingredient principal în dietele popoarelor din zonele „albastre“, locurile unde trăiesc cei mai longevivi oameni de pe planetă.
Fasolea uscată este un un aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru organism. Asociația Americană de Diabet recomandă persoanelor care suferă de această boală să o includă la câteva mese în fiecare săptămână.
Leguminoasele boabe trebuie să fie prezente în meniu
Pentru a beneficia de calitățile nutritive, fasolea trebuie pusă la umflat înainte de a fi gătită. În acest mod, va fierbe mai repede și sunt eliminate gazele care dau disconfort digestiv. Merdicul Mihaela Bilic a explicat pentru stirileprotv.ro , cum trebuie să procedeze gospodinele îniainte de a găti fasole uscată:
„Trebuie pusă de cu seară la umflat în apă, pe care ar trebui să o schimbi de 2-3 ori, apoi să o dai în clocot o dată și abia a doua oară să o lași să fiarbă până la capăt și să prepari mâncarea definitiv.
Dacă ar fi să ne luăm după recomandările nutriționale, leguminoasele boabe trebuie să fie prezente în meniu de minim 2 ori pe săptămână, indiferent că e vorba de fasole, mazăre, linte sau năut”.
Conserva, o variantă excelentă
De asemenea, nutriționistul arată că la fel de bune sunt si boabele de fasole din conserve. Aici însă trebuie să fim atenți la un singur aspect.
„Fasolea din conserve e gata fiartă, chiar super-fiartă, așa că nu vă rămâne decât să puneți restul ingredientelor și în câteva minute mâncarea e gata.
Conserva e un produs sterilizat prin căldură, deci nu conține E-uri și agenți de conservare. Alegeți sortimentele „curate", care au pe etichetă numai 3 ingrediente: boabe de fasole, apă și sare”.
Cât înseamnă o porţie de leguminoase
Medicii nutriţionişti recomandă ca din grupa alimentelor bogate în proteine să consumăm două-trei porţii pe zi. Dacă renunţăm la carne, lapte, ouă şi brânză, care sunt cele mai la îndemână surse de proteine, atunci e musai să consumăm leguminoase – fasole, mazăre, linte şi soia, care conţin cea mai mare cantitate de proteine dintre toate vegetalele, precum şi nuci, năut şi arahide.
O porţie de leguminoase înseamnă 100 de grame (o jumătate de cană) de boabe de fasole, soia sau linte; 125 de grame de tofu sau produse din soia; 175 de grame de lapte de soia.
Sursa: adevarul.ro