Cum faci saramura de pește care se topește în gură. Secretele unui preparat delicios
La marea sărbătoare de Buna Vestire, credincioșii au dezlegare la pește. Saramura este un preparat delicios care se gătește rapid, însă are și câteva secrete. Cea mai bună saramură se prepară după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman.
Peștele în saramură, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Ingrediente:
2 ardei iuţi
2-3 roşii
500 g sare grunjoasă
50 g oţet
jumatăte litru de apă
verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, mărar)
2 kg peşte de apă dulce, de preferinta peste alb – bibani, stiuculiţe, dar merge şi orice alt peşte.
Mod de preparare
Se pune apa la fiert. Pe plita încinsă moderat sau pe o tablă aşezată pe jar blând se aşterne un strat de sare Se curăţă peştele de maţe, dar nu şi de solzi; se spală în apă rece. După ce sarea s-a înfierbântat bine, se aşază peştele pe tablă. La fiecare trei minute se întoarce, în total de două-trei ori, până se-nchide maroniu la culoare. Chiar dacă apar pete negre de arsură, nota autorul, nu-i bai, că doar solzii apară carnea cea albă, dulce şi coaptă în ale ei, focul mic face saramura bună.
“Se ia peştele de pe sare şi se pune într-o tavă curată. Se presară cu roşii, verdeaţă şi ardei iute, toate tocate. Se stropeşte cu puţin oţet sau lămâie Se toarnă apă clocotită până la grosimea peştelui (bibanii să pară nişte insuliţe joase, bătute de valuri), se acoperă şi se lasă-ntr-ale lui până se-ncropeşte.
Se mănâncă îndepărtând pielea cu solzi de pe carnea fragedă (în general, bucatele fluviului şi ale Deltei, făcute din peşte osos de apă dulce, în felul simplu, aproape rudimentar, al foamei pescăreşti, nu cheamă furculiţa, ci mai cu folos se mănâncă ele cu mâna) şi trecând des mămăliga prin sosul subţire dar iute“, arată în lucrarea sa Radu Anton Roman,
Cea mai importantă lucrare a gastronomiei
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Sursa: adevarul.ro