Cum faci cel mai pufos cozonac. Trucuri pentru un desert senzațional, gestul banal prin care nu mai crapă la copt

Cum faci cel mai pufos cozonac. Trucuri pentru un desert senzațional, gestul banal prin care nu mai crapă la copt

Desert nelipsit de pe masa de Paște , cozonacul preparat în casă este delicios, însă necesită și un efort pe măsură. Pentru a nu da greș trebuie să țineți cont de câteva sfaturi care garantează succesul unui desert senzațional.

Cozonacul de casă, un desert senzațional FOTO Adevărul

Cozonacul de casă, un desert senzațional FOTO Adevărul

Indiferent de sortimentul pe care îl vei găti pentru sărbători, un lucru este sigur: vrei să obții niște cozonaci pufosi, gustoși, bine rumeniți și aromați. Ca să reușești, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi.

În primul rând, pentru un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc este legat de făină. Cofetarii spun că făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune maximum 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, însă nu se vor mai crăpa în timpul coacerii.

Excesul de drojdie este unul din factorii care influențează crăparea cozonacilor. Asigură-te ca este cald în bucătărie când prepari aluatul, dar și în încăperea în care îl vei lăsa la dospit. Pentru maiaua din drojdie, folosește lapte călduț - nu rece, nu fierbine. Acesta trebuie să fie gras si proaspăt.

Dospirea este esențială

În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.

Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.

În ultima etapă, cea a coacerii, este important să nu deschidem ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră. Dacă atunci ni se pare că este prea rumenit cozonacul, îl acoperim cu o hârtie de copt albă pentru restul timpului de coacere. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”