Cum faci cea mai bună zacuscă după o rețetă de acum 100 de ani. Secretul preparatului gustos și sănătos
Cu cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională nu dai niciodată greș. Deși nu se prepară ușor, această reţetă este, de departe, cea mai gustoasă. Ca să fie delicioasă, gospodinele sunt sfătuite să coacă legumele pe tablă sau pe grătar.
Zacusca tradițională, un preparat gustos FOTO Shutterstock
Ingrediente
- 2 kg ardei kapia;
- 6 kg vinete;
- 2 kg ardei gogoșari;
- 2 kg roșii;
- 500 ml ulei;
- 1 kg ceapa;
- usturoi;
- foi de dafin;
- 100 gr zahăr;
- piper;
- sare neiodata.
Un secret care dă aromă deosebită preparatului se referă la coacerea legumelor. Conform Antena 3 , acestea pot fi coapte pe tablă sau pe grătar, dar în aceeaşi măsură pot fi pregătite şi la cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare. De asemenea, nu uitați să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor, pentru a se elimina aburul în exces.
Mod de preparare:
Vinetele se coc pe tablă, se curăță, apoi se lasă să se scurgă bine. Dacă nu le preparați în maximum 2 zile, le puteți congelați.
Ardeii ş i gogoşarii se coc la fel, iar apoi este necesar să pregătiti bulionul sau sucul de roşii. Ceapa se toacă mărunt după care se pune în uleiul încins, într-un ceaun mare. Se lasă să se calească amestecând periodic.
După 15 minute adăugați bulionul de roșii şi amestecați. Lăsați compoziţia să fiarbă pentru aproximativ 20 minute. Vinetele se mprunțesc în robot sau mașina de tocat carne. La fel veţi proceda şi în cazul ardeilor.
Zahărul se regăseşte în cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Acesta va lua din acididatea rosiilor.
Într-un alt ceaun turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se călească 20 minute. Amestecul de vinete îl turnaţi în ceaunul cu ceapă și bulion.
Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Este foarte important să aveți răbdare să o fierbeți cât mai mult . Preparatul este gata în momentul în care zacusca devine lucioasă și densă, iar uleiul iese la suprafața. Preparatul astfel obținut se pune fierbinte în borcane curate și uscate, după ce au fost sterilizate la cuptor 30 de minute, la 150 grade.
Sursa: adevarul.ro