Cum faci cea mai bună varză călită. Secretul care o face să se topească în gură

Cum faci cea mai bună varză călită. Secretul care o face să se topească în gură

Varza călită la foc domol este un deliciu. Preparatul gustos, ornat cu mărar, are însă un secret. Pentru a fi fragedă, după ce a fost tocată se amestecă bine cu sare grunjoasă și se lasa 15 minute la odihnit.

Varza călită, un preparat gustos FOTO Adevărul

Varza călită, un preparat gustos FOTO Adevărul

Radu Anton Roman, regretatul maestru al gastronomiei româneşti, ne învaţă cum să o gătim ca să se topească în gură. Autorul dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) rețeta preparatului:

"Când vine primăvara, cea a trufandalelor, vărzica tânără şi fină ca un miez de fruct se cunună regeşte cu mărarul. Pe cât de solemnă şi de grea e zicerea verzei toamna, pe atât de senin şi jucăuş e gânguritul ei primăvara-vara".

Ingrediente:

3 linguri untdelemn

2 morcovi

sare, piper, paprica

1 lingură de pastă de roşii

2 legături de mărar

200 ml supă de pasăre

200 g iaurt

200 g carne albă (piept de pui dezosat)

1-2 cârnaţi

100 g măduvă de viţel

6 verze potrivite

Mod de preparare:

"Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul.

Taine: Varza mai în putere, dinspre vară-toamnă, se fragezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit", nota autorul în lucrarea sa.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei românești

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic . În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”