Cum faci cea mai bună salată de vinete, un preparat ieftin și delicios. De ce trebuie să speli ceapa după ce ai tocat-o

Cum faci cea mai bună salată de vinete, un preparat ieftin și delicios. De ce trebuie să speli ceapa după ce ai tocat-o

Delicioasele vinete sunt nelipsite vara din meniu. Deși pot fi preparate în felurite moduri, zacuscă, împănate în suc de roşii, în ulei, cu carne tocată, de departe, salata este preferata românilor.

Salata de vinete, un preparat de nerefuzat FOTO Adevărul

Salata de vinete, un preparat de nerefuzat FOTO Adevărul

Rețeta preparatului o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)

1 pahar untdelemn

1 ceapă roşie

1 lingură oţet mere

2 roşii coapte

sare, piper, după voie

Mod de preparare:

Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un tocător înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet. Se ornează cu felii de roşii”, precizează autorul în lucrarea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

De asemenea, în salată, se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. ”Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, reise din lucrarea regretatului gastronom.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…