Cum faci cea mai bună maioneză de casă. Rezultatul este senzațional: stă singură în picioare
Nu multe gospodine se încumetă să facă maioneză acasă, însă cu această rețetă nu veți da greș. Rezultatul va fi unul spectaculos: maioneza va putea fi tăiată în felii cu cuțitul și va sta singură în picioare, iar gustul va fi senzațional.
Maioneza de casă iese delicioasă FOTO Shutterstock
Ingrediente:
- 2 gălbenușuri proaspete (crude) - pentru varianta bătuta cu telul de mână
- sau 2 ouă întregi pentru varianta cu blenderul
- 300 ml ulei
- 1-2 linguri zeamă de lămâie
- sare, piper alb măcinat
- 2 linguri de apă fierbinte (clocotită)
- opțional: 2 lingurițe cu vârf de muștar
Mod de preparare:
„Ouăle le-am scos direct din frigider. Niciodată nu am făcut maioneza cu ouă ținute la temperatura camerei pentru că acest aspect nu are nicio relevanță în procesul de mixare.
Uleiul folosit la maioneză poate fi de măsline (asa cum spune și Larousse Gastronomique) sau de floarea soarelui. Prefer uleiul de floare pentru că nu este la fel de gras ca cel de măsline”, se arată pe site-ul savoriurbane.com.
Uleiul se măsoară direct în recipientul înalt și gradat al mixerului vertical. Dacă nu aveți așa ceva, puteți folosi orice borcan de sticlă de 800 ml prin gura căruia încape talpa mixerului vertical (blender de mână). Se sparg ouăle și se pun peste ulei.
„Extra sfat: ca să nu ratați maioneza (adică să nu va iasă „ciorbă”) puneți de acum și 2 lingurițe cu vârf de muștar!
Tot acum am pus la fiert puțină apă(150 ml). Aceasta trebuie să fie foarte fierbinte când avem nevoie de ea.
Am cufundat mixerul vertical în recipient, până la fundul acestuia. Apoi am pornit mixerul și a început magia…
În doar 2 secunde s-a format emulsia cremoasă la fundul paharului și am început să ridic încet mixerul spre suprafață. Nu se ridică blenderul până ce nu se îngroașă partea de maioneză de la fundul paharului!”, arată sursa citată.
Dacă se mai vede ulei în vas, repetați procedura în sens invers , pornind de sus în jos. Tot 2-3 secunde a durat. La final se pune zeama de lămâie, piperul și cele 2 linguri de apă fierbinte și se amestecă totul cu o lingură. Acum se pune și sare.
„Maioneza aceasta are ținută, poate fi tăiată în felii cu cuțitul și poate fi pusă în poș cu dui stelat pentru a fi modelată sub forma unor decoruri”, arată sursa citată.
Sursa: adevarul.ro