Cum faci cea mai bună ciorbă de lobodă. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, beneficii pentru sănătate

Cum faci cea mai bună ciorbă de lobodă. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, beneficii pentru sănătate

Face parte din familia spanacului, are un conţinut bogat în vitamine şi fitonutrienţi constituind astfel un aliment natural şi sănătos. Loboda, plantă de primăvară, este un ingredient care dă savoare ciorbelor.

Ciorba de lobodă, un preparat delicios și sănătos FOTO Adevărul

Ciorba de lobodă, un preparat delicios și sănătos FOTO Adevărul

Rețeța delicioasei ciorbe de lobodă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg lobodă

1 litru borș

200 ml iaurt

1 ou

1 ceapă

1 morcov

piper, sare (după gust)

verdeață: leuștean

1 linguriță hrean ras

1 căpățână mică usturoi.

Mod de preparare:

"Se spală bine loboda, se taie în tăieței lați. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul. Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită. După 30 de minute se acrește cu borș, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote. Se bate oul cu iaurt și puțină zeamă de ciorbă. Se toacă leușteanul. Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut și hrean, se presară leușteanul", arată regretatul gastronom în lucrarea sa.

Susține sistemul imunitar

Loboda are beneficii uimitoare pentru organism. Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezența unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.

Loboda posedă aproape dublul cantităţii de vitamina C în comparaţie cu kiwi sau lămâi, care sunt adesea considerate principalele alimente pentru obţinerea rapidă a vitaminei C. Acest conţinut ridicat de acid ascorbic înseamnă că sistemul imunitar primeşte un impuls uriaş, producţia de celule albe din sânge este stimulată, iar funcţiile corporale precum regenerarea celulară şi vindecarea rănilor sunt accelerate.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conţinutul de antioxidanţi, utili în prevenţia cancerului şi a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezentă în concentraţie foarte mare susţine sistemul imunitar şi susţine regenerarea celulară, iar Vitamina K favorizează fixarea calciului în organism.

Loboda este considerată a avea proprietăţi revigorante, diuretice, emetice şi laxative. În ciuda proprietăţilor sale medicinale, este o plantă foarte puţin folosită în medicina de astăzi.

Ca legumă, loboda este considerată mai puţin valoroasă nutritiv decât spanacul, dar are avantajul că aceasta conţine cantităţi mai mici de acid oxalic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...