Cum exploata un afacerist român conaționalii în Spania. „Condiții abuzive, la limita semisclaviei”

Cum exploata un afacerist român conaționalii în Spania. „Condiții abuzive, la limita semisclaviei”

Antreprenorul îi ademenea pe compatrioți, îi făcea să contracteze presupuse datorii și îi punea să muncească la câmp în condiții de "semisclavie".

Român exploata români prin muncă FOTO: arhivă

Român exploata români prin muncă FOTO: arhivă

Poliția Națională a arestat la Valladolid un om de afaceri român acuzat de trafic de persoane care erau exploatate în sectorul agricol din provincie. Subiectul devenise cunoscut în mai multe localități din zona în care opera și, potrivit poliției, "făcea ca niciun străin să nu mai poată lucra în câmp dacă nu era la ordinele sale", scrie elpais.com.

Bărbatul arestat, care a fost eliberat pe cauțiune, își ademenea compatrioții cu oferte de muncă false, le plătea călătoria și apoi îi păcălea cu presupuse datorii pentru ca aceștia să muncească în condiții de "semisclavie" și cu un salariu aproape inexistent.

Adulții dormeau pe podeaua unei case, iar copiii dormeau toți împreună în paturi comune. Poliția a identificat nouă victime, iar victimele au declarat că și alți membri ai familiei au fost victime ale acestui abuz prin muncă. Autoritățile au început să investigheze în octombrie anul trecut, când au descoperit un grup de persoane "într-o situație de nevoie și vulnerabilitate, ai căror membri, adulți și copii, încercau să fugă de exploatatorul lor".

Operațiunea, cunoscută sub numele de Operațiunea Tatami, a fost coordonată de Unitatea de combatere a rețelelor de imigrație ilegală și a falsificării de documente a Poliției Naționale. Primele investigații au dezvăluit că omul de afaceri român, cu sediul într-o municipalitate din provincia Valladolid pe care poliția nu o precizează, recruta persoane în țara sa "înșelându-le cu promisiuni false de muncă ce le-ar fi permis să prospere, pentru ca în final să fie exploatate ca forță de muncă pentru a lucra la câmp". El a deținut funcția de asociat și administrator unic al unei societăți cu răspundere limitată care oferea fermierilor forță de muncă pentru activități agricole.

Persoana cercetată, care recruta muncitori din alte țări de la începutul anului 2023, devenise atât de puternică în regiune încât "niciun străin nu mai putea lucra ca forță de muncă pe câmp dacă nu era la ordinele sale și nu accepta condițiile sale de muncă abuzive și disproporționate", potrivit comunicatului de presă emis de Poliția Națională.

Omul de afaceri, așa cum se întâmplă de obicei în aceste cazuri, viza persoane "aflate în situație de nevoie" și făcea presupuse oferte de muncă și de locuință pentru a ajuta la ieșirea din precaritate. După ce le plătea călătoria în Spania, le cerea o datorie care creștea exponențial din cauza deplasării și care era majorată fără criterii, astfel încât victimele nu reușeau niciodată să o compenseze, astfel încât erau nevoite să muncească și mai mult pentru a o satisface.

Bărbatul le-a supus la "condiții abuzive, la limita semisclaviei". Trebuiau să muncească 13 ore pe zi, de luni până duminică, fără odihnă, concediu sau zile libere. Aceste echipaje se aflau fără contract, într-o situație neregulamentară, fără drepturi și fără salariu, deoarece profiturile generate mergeau pentru a atenua această presupusă datorie. "Ei primeau doar sume mici de bani pentru a-și cumpăra mâncare", a precizat poliția, și erau, de asemenea, "cazați și înghesuiți în condiții insalubre într-o casă, cu paturi comune pentru copii și obligându-i pe adulți să doarmă pe jos".

După ce acest prim grup a raportat această realitate , un alt grup a făcut și el cunoscute autorităților condițiile lor. Pe lângă faptul că le-au supus la aceleași condiții precare, autoritățile le-au luat documentele pentru a le domina și mai mult.

Investigațiile au dus la descoperirea mai multor persoane de origine română, exploatate de acest compatriot, care a profitat considerabil de pe urma acestui scenariu, deoarece "beneficiul personal a crescut exponențial prin reducerea cheltuielilor și costurilor derivate din angajarea de lucrători cu respectarea prevederilor legislației muncii în vigoare". Odată arestat, acesta a fost prezentat în fața instanțelor de judecată, iar acum este liber de acuzații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii