Cum explică doctorul Musta creșterea numărului de cazuri: Teoriile legate de inexistența coronavirusului, vehiculate tot mai mult, alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile
Teoriile legate de inexistența coronavirusului, vehiculate tot mai mult, "alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare - mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor", afirmă Virgil Musta, medicul coordonator al Spitalului COVID din Timișoara. El subliniază că "nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!" și avertizează că "o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni".
"Faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale", afirmă Virgil Musta.
Medicul Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat, până acum, cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus. Medicul timișorean a publicat un apel pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.
Apelul medicului Virgil Musta:
"Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!
Haideți să privim și să tratăm lucrurile și faptele cât mai echilibrat, așa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii.
15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate.
Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor).
Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!
Faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale.
Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.
Numai împreună vom reuși!"