Cum era un club de lux în vechiul Pompei/O descoperire uimitoare arată cum s-a desfășurat Războiul Troiei

Cum era un club de lux în vechiul Pompei/O descoperire uimitoare arată cum s-a desfășurat Războiul Troiei

Arheologii italieni au descoperit sub ruinele orașului Pompei o încăpere de aproape o sută de metri pătrați, cu pereți negri, care avea rolul de club. Aceasta făcea parte din casa politicianului super bogat, Aulus Rustius Verus.

O sală de banchet, plină cu fresce bine conservate, care înfățișează personaje inspirate de războiul troian, a fost descoperită printre ruinele vechiului Pompei. Se consideră a fi una dintre cele mai uimitoare descoperiri făcute vreodată în situl arheologic din sudul Italiei.

Camera de 15 metri lungime și șase metri lățime aparținea unei reședințe private de pe Via di Nola, considerat cel mai lung drum din Pompeiul antic. A fost numită „Camera neagră," din cauza culorii pereților săi,care probabil aveau scopul de a masca funinginea de la lămpile cu ulei aprins. Era un spațiu rafinat, dedicat momentelor romantice, susțin experții.

Pereții sunt împodobiți cu opere de artă. Au fost pictate personaje mitologice grecești. Într-una din fresce, este prezentată întâlnirea Elenei din Troia cu Paris, prințul Troiei. Fresca include un câine și o inscripție grecească pe care scrie „Alexandros," celălalt nume al prințului. Potrivit legendei grecești, fuga perechii a declanșat războiul troian în secolul al XII-lea î.Hr.

O altă frescă înfățișează încercarea zeului grec Apollo de seducere a preotesei Cassandra, căreia i-a dat puteri magice de a prevedea viitorul. Când femeia l-a respins, a blestemat-o, astfel încât nimeni să nu creadă în previziunile ei. După ce a fost violată în timpul capturării cetății Troia, Cassandra a ajuns să fie sclavă.

Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, a spus că figurile mitologice aveau misiunea de a distra oaspeții „Cuplurile mitologice au oferit idei pentru conversații despre trecut și viitor, doar aparent de natură romantică," a mai zis el. Încăperea avea un tavan cu picturi prezentând scene de viață.

Potrivit declarațiilor arheologilor, clubul se afla între băcănie și spălătorie. Frescele demonstrează existența războiului troian, care a existat în realitate, nefiind o poveste scornită de Homer, așa cum susțin unele surse. BBC va difuza în curând un film documentar.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”