Cum e posibil așa ceva? Cât de adânc a penetrat Rusia în Germania, totuși?

Cum e posibil așa ceva? Cât de adânc a penetrat Rusia în Germania, totuși?

În cadrul procesului de licențiere a gazoductului Nord Stream 2, reprezentanții părții ruse au primit „date foarte brute” (n.a. - cu nivel înalt de clasificare) despre modul de acțiune a submarinelor NATO din Marea Baltică.

Argumentând cu necesitatea asigurării securității gazoductului și a traficului submarin, Rusia, prin structurile germane de licențiere, a solicitat informații despre activitățile submarinelor NATO din Marea Baltică, relatează media germană, care citează agenția de presă DPA.

DPA a făcut public acest lucru ieri, 1 decembrie, în urma constatărilor comisiei parlamentare de anchetă constituite în Landtagul (parlamentul local) din Mecklenburg-Vorpommern.

Potrivit lui Sebastian Ehlers, deputat al Uniunii Creștin Democrate, în numele operatorului gazoductului Nord Stream 2, Departamentul de minerit al orașului german Stralsund a solicitat de la Bundeswehr coordonatele zonelor de scufundare ale submarinelor NATO din Marea Baltică.

Acest departament este unul dintre cele stabilite legal să acorde astfel de licențe în Germania, iar în 2018 a fost responsabil pentru autorizarea construcției și exploatării gazoductului în apele de coastă germane.

Judecând după informațiile din audierile comisiei parlamentare, reprezentanții părții ruse au primit în cele din urmă „date foarte aproximative”, scrie DPA. Cu toate acestea, transferul unor astfel de date „a pus în pericol securitatea Germaniei și a NATO”, a constatat președintele comisiei de investigație, Hannes Damm, în urma depozițiilor martorilor.

Ancheta se extinde și asupra procesului de licențiere a Nord Stream 2

Procesul de obținere a licențelor de construire a gazoductului Nord Stream 2 a fost însoțit de scandaluri de corupție, acuzații de diverse încălcări ale legii și de lobby din partea unor oficiali germani pentru interesele ruse.

La începutul anului 2021, în statul federal Mecklenburg-Vorpommern, printr-o decizie a parlamentului local, a fost înființat un fond pentru protecția climei și a mediului („Klima-und Umweltschutz MV”). În pofida denumirii atrăgătoare care sugera finanțarea unor activități sustenabile, scopul real al acestuia a fost doar de promovare a construcției gazoductului Nord Stream 2, în pofida atenționărilor și chiar a amenințării cu sancțiuni venite din partea SUA.

Gazprom a finanțat acest fondul cu 20 de milioane de euro. Acum, conducerea fondului a fost acuzată de luare de mită pentru promovarea proiectului. Din mai 2022, o comisie parlamentară specială investighează toate circumstanțele activității fondului. Mai mult, după invazia rusă din Ucraina, autoritățile germane au oprit certificarea gazoductului. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…