Cum e mai sănătos să îți usuci părul: cu uscătorul sau în mod natural?

Cum e mai sănătos să îți usuci părul: cu uscătorul sau în mod natural?

Deși se spunea că uscarea părului cu uscătorul deteriorează firul, se pare că metoda este una cât de poate de benefică. Uscarea naturală, spun specialiștii, este periculoasă deoarece părul suferă semnificativ atunci când este umed.

Atunci când este ud, părul se deteriorează mai ușor FOTO Shutterstock

Atunci când este ud, părul se deteriorează mai ușor FOTO Shutterstock

Conform ultimelor studii, uscarea naturală a părului poate fi chiar mai dăunătoare decât cea cu uscătorul. De ce? Firul de păr este format din rețele de proteine cunoscute sub numele de keratină, consolidate în cuticulă. Există mai multe tipuri de legături în structura sa, inclusiv legături de hidrogen, toate fiind grav afectate de umiditate, relatează realitatea.net

În plus, se pare că părul poate absorbi până la 30% din greutatea sa în apă. Atunci când este ud, părul este mult mai expus la deteriorare: cortexul se umflă și poate crăpa, iar de aici încolo situația se agravează.

Totodată, când părul este ud, elasticitatea sa crește, și orice mișcare mică îi poate cauza daune: fie că îl legi într-un coc, fie că dormi cu el umed sau, bineînțeles, dacă îl perii.

Problema uscării naturale a părului nu este atât expunerea la aer, cât timpul de așteptare. Cu cât părul reține umiditatea mai mult timp, cu atât crește riscul de degradare. Și nu doar firul de păr este „atacat”; când părul este ud pentru o perioadă prelungită, și scalpul suferă, glandele sebacee percepând pericolul și secretând mai multe uleiuri, ceea ce poate conduce la un dezechilibru.

Temperatura înaltă de uscare, un real pericol

Neajunsuri apar însă și atunci când sunt uscătoarele de păr folosite la temperaturi înalte. Conform sursei citate, stratul exterior al cuticulei poate fi afectat, deshidratarea și vârfurile despicate fiind și ele riscuri reale.

Cu toate acestea, aceste dezavantaje sunt parțial „umbrite” de beneficiile uscătorului de păr: previne daunele cauzate de umiditatea din păr, adaugă volum, strălucire și netezime și elimină disconfortul fizic, accentuat în sezonul rece, al părului ud.

Pentru a nu cauza și mai multe daune firului de păr, stiliștii ne sfătuiesc să ținem cont de căteva sfaturi înainte de a ne spăla pe cap. Periază părul pentru a distribui uleiurile pe toată lungimea suvițelor. Umezește, aplică șampon, clătește și apoi folosește un pieptene pentru a repartiza balsamul sau masca. După ce ai ieșit din duș, absoarbe excesul de umiditate cu un prosop din microfibră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…