Cum dorește Guvernul să facă economii. Fără angajări la stat, măriri de salarii sau achiziții de mașini

Cum dorește Guvernul să facă economii. Fără angajări la stat, măriri de salarii sau achiziții de mașini

Un proiect de ordonanță, consultat de G4Media, arată modul în care Guvernul dorește să facă economisiri în sistemul bugetar. Printre măsurile luate se numără înghețarea angajărilor la stat, înghețarea salariilor sau interzicerea de achiziționare de autoturisme.

FOTO: GOV

FOTO: GOV

„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul consultat de G4Media.

„Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%”, se arată în Ordonanța de Urgență, potrivit G4Media.

De asemenea, și cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat vor fi înghețate la nivelul din 2022.

„Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022. (inclusiv companiile de stat)”, se arată în document.

În textul Ordonanței de Urgență se prevede aptul că instituțiilor publice, inclusiv firmelor de stat, se interzice cumpărarea, preluarea în leasing sau închierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică.

Limitarea locurile în Consiliile de Administrare și interzis la team-building

„În anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României”, se arată în textul Ordonanței de Urgență.

De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență se va interzice autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, organizarea de cursuri de formare profesională.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”