Cum depășești corect, o coloană de mașini. Pașii de care trebuie să țină cont șoferul
Șoferii se pot pune foarte ușor în pericol atunci când depășesc o coloană de mașini aflate în mișcare. Sunt mai mulți pași care trebuie respectați atunci când apelezi la această manevră.
Depășirea unei coloane de vehicule Foto: Arhivă
Conform Codului Rutier este interzis să depășești mașinile care staționează în coloană. Dar, legislația nu face nicio referire la depășirea unei coloane de vehicule aflate în mișcare. Totuși, șoferul le poate depăși în siguranță dacă ține cont de mai multe norme impuse de Codul Rutier. Trebuie să ia în considerare semnele și indicatoarele rutiere, limita de viteză sau regulile de depășire.
În primul rând nu trebuie să depășească limita de viteză aferentă sectorului de drum respectiv pentru că la capătul mașinilor depășite poate oricând să întâlnească un echipaj de poliție și să rămână fără permis. De asemenea, trebuie să fie atent pentru că este foarte posibil ca unul dintre autovehiculele aflate în coloană să vireze la stânga și să intre în fața celui care se află în depășire.
Un alt element pe care trebuie să îi ia în considerare atunci când depășește o coloană de mașini este să se asigure că din sensul opus nu vine o altă mașină, iar în cazul în care își face apariția un vehicul să poată să intre în siguranță pe banda sa de mers. De aceea trebuie să țină cont și de distanța dintre vehiculele care merg în coloană.
Cel care depășește trebuie să se asigure că indicatoarele și marcajele rutiere îi permit această manevră. Astfel, riscă să se trezească într-o zonă unde depășirea e interzisă, iar o asemenea situația l-ar pune în pericol atât pe el, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Pentru nerespectarea regulilor de depășire, permisul auto poate fi suspendat până la 60 de zile. De asemenea, se poate aplica o amendă contravențională care ajunge și la 3.300 de lei, potrivit ProMotor.
Unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care românii rămân fără permis este d epășirea pe linie continuă .
Regulile de efectuare a manevrei de depășire
Codul Rutier are stabilite regulile de efectuare a manevrei de depășire. Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
- să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;
- să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
- să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
- să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Situațiile în care este interzisă depășirea
Conform Codului Rutier este interzisă depăşirea vehiculelor în următoarele situații
- în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
- în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
- în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
- în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
- în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă";
- când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
- pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
De asemenea, este interzisă depăşirea coloanei oficiale.
Sursa: adevarul.ro