Cum deosebim gripa obișnuită de COVID-19. „Cel mai bine este să ne adresăm medicului pentru consult”
Gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii cauzate de virusuri diferite, însă cu multe simptome comune. COVID-19 este cauzată de infecția cu SARS-CoV-2, iar gripa de infecția cu virusuri gripal. Despre cum le putem deosebi și cum ne putem proteja, aflăm de la medicul de familie Valentin Boldea.
Gripa si COVID-19 sunt două boli diferite, dar cu multe simptome comune FOTO: Arhivă, Adevărul
„Din punct de vedere al simptomatologiei cele două infecții se aseamănă, dar sunt mici diferențe care pot fi văzute în special de către medic. De aceea, este foarte important ca la cele mai mici simptome de infecții respiratorii să ne prezentăm la medic, mai ales în cazul persoanelor aflate în grupele de risc: persoane cu afecțiuni cronice, copii sau vârstnici”, susține dr. Valentin Boldea, medic de familie.
Cum deosebim gripa de SARS-CoV-2? În primul rând, susține medicul, trebuie să urmărim contextul epidemiologic. Dacă SARS-CoV-2 se întâlnește tot timpul anului, infecția gripală este preponderentă în sezonul rece, toamnă-iarnă.
În România, conform statisticilor, primele cazuri de gripă se înregistrează la finalul lui decembrie, începutul lunii ianuarie. Potrivit medicului, la ambele infecții întâlnim dureri musculare, pacienții caracterizează starea de boală de parcă ar fi „bătuți cu gheoaga”.
„În al doilea rând, tabloul clinic la infecția cu SARS-CoV-2 este mult mai amplu, pentru că include simptome de tip respiratorii, dar și simptome digestive. Ambele infecții se caracterizează printr-o stare generală alterată. Gripa prezintă o febră mult mai accentuată, care de multe ori depășește 39 de grade Celsius. În ambele infecții întâlnim dureri musculare, pacienții caracterizează starea de boală de parcă ar fi <bătuți cu gheoaga>. Din fericire, în momentul de față subtipul de virus SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României determină o simptomatologie relativ redusă, cu o evoluție favorabilă și o convalescență destul de redusă, cu complicații puține. Dar nu le putem exclude, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau obezitate prezentă”, susține dr. Boldea.
Potrivit medicului, în evoluția oricărei pandemii există mutații ale virusului care duc la o slăbire a virulenței acestuia și dezvoltarea unor forme mult mai ușoare de boală. „Plus că organismul uman începe să se adapteze și să își creeze mecanisme de protecți, anticorpi, care sunt mulți mai eficienți”, explică medicul.
Cum ne putem proteja de gripă și de SARS-CoV-2
Principala măsură de prevenție împotriva gripei este vaccinarea, care ar trebui începută încă din lunile septembrie-octombrie.
„Pentru grupele la risc, Ministerul Sănătății asigură vaccin gratuit . De anul acesta, vaccinurile vor fi distribuite prin farmacii, pe baza prescripției de la medicul de familie. Și celelalte categorii beneficiază de vaccinare antigripal cu o compensare de 50 la sută din partea Casei de Asigurări de Sănătate, pe baza prescripției medicului de familie. Vaccinul antigripal se poate efectua inclusiv copiilor, de la vârsta de șase luni. Există și vaccin sub formă de spray nazal, pentru a evita trauma înțepăturii”, precizează medicul de familie.
În ceea ce privește infecțiaSARS-CoV-2, pe lângă vaccin, o măsură de protecție este evitarea spațiilor aglomerate, pentru că infecția cu SARS-COV-2 este mult mai contagioasă, pe calea aerului, decât infecția cu virusul gripal.
„La apariția primelor simptome, fie că vorbim de temperatură, stare generală alterată, dureri faringiene, este bine să evităm spațiile aglomerate și să evităm să trimitem copiii la grădiniță și școală. Cel mai bine e să ne adresăm medicului pentru consult. Nu în ultimul rând, atât la gripă, cât și la COVID, trebuie evitată automedicația. Antibioticile nu sunt benefice în infecțiile virale, ele pot fi administrate doar la recomandarea medicului, doar dacă există o suprainfectare bacteriană”, concluzionează medicul.
Sursa: adevarul.ro