Cum bagă Kim Jong-un frica în nord-coreeni. Oameni executați pentru vizionarea unor filme străine

Cum bagă Kim Jong-un frica în nord-coreeni. Oameni executați pentru vizionarea unor filme străine

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este bine-cunoscut pentru metodele macabre de execuție, care seamănă de cele mai multe ori cu scene din filmele de groază, relatează Daily Mail.

Kim Jong Un

Execuțiile publice fac parte de mult timp din politicile regimului Kim. FOTO Profimedia (Arhivă)

De la moartea în public prin împușcare până la execuția cu tunuri antiaeriene , liderul nord-coreean a fost criticat anterior de organizațiile pentru drepturile omului pentru că a dispus pedeapsa cu moartea pentru „infracțiuni" precum vizionarea de filme străine sau încălcarea restricțiilor Covid.

Coreea de Nord este condusă din 1948 de una dintre cele mai longevive dictaturi din lume, iar în luna octombrie a anului 1993, Guvernul nord-coreean a afirmat pentru Amnesty International că pedeapsa cu moartea este aplicată rareori în „cazuri extrem de grave".

Însă mai multe relatări dure din această țară sugerează contrariul, un raport recent din 2023 al Institutului coreean pentru Unificare Națională (KINU), conținând declarații ale martorilor oculari potrivit cărora regimul Kim a executat în public persoanele care au încălcat măsurile draconice anti-COVID-19.

Rapoartele privind existența unor ordine de împușcare până la moarte pentru cei care încercau să treacă granița nord-coreeană în timpul pandemiei au fost mediatizate la nivel local în octombrie 2020, în timp ce dictatorul își consolida controlul asupra guvernării naționale.

În luna noiembrie a aceluiași an, un cetățean nord-coreean a fost supus unei execuții publice de către autorități pentru încălcarea „măsurilor de carantină pentru situații de urgență".

Execuția prin împușcare a bărbatului acuzat de contrabandă cu partenerii săi de afaceri chinezi a fost dispusă pentru a-i speria pe ceilalți cetățeni și a-i face să respecte cu strictețe măsurile de izolare.

Dar mărturiile șocante din raportul KINU dau și mai multă credibilitate acestor realități îngrozitoare.

Execuțiile publice fac parte de mult timp din politicile regimului tiranic al președintelui - de la spânzurările publice și până la uciderea copiilor cu puști de asalt.

În urmă cu trei ani, o organizație sud-coreeană pentru drepturile omului a documentat 23 de execuții publice în Coreea de Nord și a prezentat mărturii ale unor dezertori nord-coreeni care au fost forțați să asiste la execuții alături de membrii familiilor celor condamnați.

Toate cele 23 de execuții publice documentate de Transitional Justice Working Group au avut loc de când Kim, în vârstă de 40 de ani, a venit la putere în luna decembrie a anului 2011, după moartea subită a tatălui său.

Un martor a declarat pentru Transitional Justice Working Group din Seul, organizația care a realizat raportul, că execuțiile au servit drept avertisment din partea statului, studenții și muncitorii fiind obligați să privească.

Chiar și atunci când se scurgea lichid din creierul persoanei condamnate”, le-a spus acesta cercetătorilor, „oamenii au fost puși să stea la rând și să privească în ochi persoana executată, ca un mesaj de avertizare”.

Pedeapsa cu moartea a fost, de asemenea, aplicată pentru infracțiuni legate de droguri, prostituție, trafic de persoane și infracțiuni sexuale.

Adolescenți împușcați mortal

Adolescenții din Coreea de Nord au fost executați încă de anul trecut după ce au urmărit emisiuni TV din Coreea de Sud, potrivit unui raport.

Ministerul unificării de la Seul a luat în considerare mărturiile a peste 500 de dezertori nord-coreeni într-un raport privind abuzurile comise de Phenian.

În document a fost prezentat și cazul a șase adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani care au fost condamnați la moarte pentru că au vizionat imagini ilicite ale unor emisiuni TV sud-coreene și au fumat opiu.

Tinerii au fost condamnați la moarte în public și au fost imediat împușcați de autorități pe un aerodrom din Hyesan, în timp ce locuitorii au fost obligați să privească.

Pentru a scăpa de amenzi, închisoare sau, mai rău, de moarte, emisiunile sud-coreene sunt descărcate pe stick-uri și vizionate în spatele ușilor închise în Coreea de Nord.

Membrii regimului au calificat drept „rele" „crimele" săvârșite de minori.

Într-un caz îngrozitor din 2012, tot în Hyesan, un copil a fost executat cu puști Kalașnikov. Descriind crima, un dezertor a declarat: „Sângele a fost împroșcat și carnea a fost sfâșiată. Autoritățile au îndoit corpul celui executat, călcând pe el, și l-au pus într-un sac. Am auzit că au aruncat sacul”.

Persoanele intervievate au descris, totodată, tratamentul inuman aplicat condamnaților înainte ca aceștia să fie executați în public.

Persoana condamnată a fost târâtă din mașină ca un câine înainte de execuția publică”, a spus un alt martor despre o execuție separată în Hyesan în 2012.

Copiii au fost condamnați la închisoare pe viață - unde este puțin probabil să supraviețuiască din cauza condițiilor precare.

Coreea de Nord a condamnat un copil de doi ani la închisoare pe viață, după ce părinții micuțului au fost surprinși cu o Biblie.

Situația dificilă a copilului, a cărui întreagă familie a fost, de asemenea, încarcerată, a fost dezvăluită anul trecut în Raportul internațional privind libertatea religioasă elaborat de Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, în cadrul documentului au fost expuse mai multe cazuri în care nord-coreenii au fost uciși pentru credința lor, cum ar fi execuția prin împușcare a unei femei creștine și a nepotului ei în 2011.

Pluton de execuție

Una dintre cele mai populare metode de execuție este uciderea de către un pluton de execuție, potrivit civililor care fug de regimul dictatorului.

Un reportaj recent al Radio Free Asia din noiembrie 2023 a scos la iveală un incident șocant în care au fost implicați 25.000 de persoane, nouă victime și un pluton de execuție răzbunător.

Potrivit raportului, 25.000 de persoane au fost nevoite să vină la aeroportul din Hyesan și să asiste la spectacolul macabru care a avut loc.

Cele nouă persoane lăsate în mâinile autorităților ar fi comis infracțiunea de „contrabandă cu carne de vită" - și au primit pedeapsa cu moartea din această cauză.

Victimele ar fi condus o rețea ilegală de distribuție a cărnii de vită care cumpăra și vindea aproximativ 2.100 de vaci deținute de guvern. Acestea erau sacrificat, iar carnea ajungea în piețe și în restaurante, au declarat locuitorii pentru presă.

Înainte de a avea loc execuția, reprezentanții armatei au ținut un proces militar special de o oră și au dezvăluit amănunte despre infracțiunea săvârșită de fiecare persoană, a dezvăluit pentru RFA un locuitor al provinciei Ryanggang, învecinată cu Hyesan.

„După asta, cei șapte bărbați și două femei care au fost legați de țăruși de lemn au fost executați de militari”, a adăugat el.

Ei au fost împușcați mortal pentru că au ucis și vândut peste 2.100 de vaci deținute de stat din 2017 până în februarie 2023”.

Mulțimea îngrozită a fost încercuită de poliție, soldați și alți membri ai personalului de securitate care s-au asigurat că spectatorii au rămas pe toată durata evenimentului.

Potrivit relatărilor locale, ori de câte ori are loc o execuție publică, guvernul cere, de obicei, ca fiecare persoană aptă de muncă din zona învecinată să participe.

O altă încălcare îngrozitoare a drepturilor omului a fost comisă după ce au apărut rapoarte conform cărora o femeie însărcinată în șase luni a fost executată în public de către regim.

Femeia ar fi fost surprinsă în imagini din 2017 dansând în timp ce arăta cu degetul spre un portret al regretatului fondator al țării, Kim Il-sung.

Acest lucru a fost considerat suficient de grav pentru a o condamna la moarte pe ea și pe bebelușul ei în curs de dezvoltare.

În anul 2013, dictatorul nord-coreean și-a executat propriul unchi, Jang Song-thaek, prin împușcare. El a fost acuzat de trădare.

Agenția oficială de știri a Coreei de Nord a declarat că Jang a încercat să „destabilizeze țara" pentru a prelua conducerea prin intermediul unei lovituri de stat.

Înainte de moartea sa, Jang era considerat una dintre cele mai puternice figuri din Coreea de Nord și i-a fost mentor lui Kim Jong-un.

O Sang Hon, ministrul adjunct al Securității Publice din Coreea de Nord și un aliat apropiat al lui Jong, a fost ucis cam în aceeași perioadă pentru că l-a susținut - se presupune că a fost ars de viu cu ajutorul unui aruncător de flăcări.

Tunuri antiaeriene

Dezertoarea Hee Yeon Lim ar fi susținut că a văzut 11 muzicieni acuzați că au realizat un film pornografic „spulberați" de tunurile antiaeriene.

Ceea ce am văzut în acea zi mi-a provocat greață”, a mărturisit ea.

Hee Yeon a spus că ea și colegele ei au fost duse pe un stadion al Academiei Militare din oraș, unde victimele care purtau cagule au fost legate la capătul tunurilor antiaeriene în fața a 10.000 de spectatori.

S-a tras un foc de armă, zgomotul a fost asurzitor, absolut terifiant”, și-a amintit ea.

În anul 2015, au apărut rapoarte ale serviciilor de informații sud-coreene potrivit cărora Coreea de Nord l-a executat public pe ministrul Apărării Hyong Yong Chol cu un tun antiaerian pentru că a adormit în timpul unui eveniment și nu a respectat indicațiile.

Un an mai târziu, un fost ministru al Agriculturii și un înalt funcționar din domeniul învățământului ar fi fost uciși într-un mod similar, „executați cu tunuri antiaeriene la o academie militară din Phenian" - cel din urmă fiind, de asemenea, acuzat că ar fi ațipit în timpul unei întâlniri.

Sufocați cu pietricele

Mărturiile înfiorătoare din cadrul raportului Transitional Justice Working Group descriu cum deținuții din închisoare primeau peste 500 de grame de porumb fiecare, în timp ce munceau în mine, ferme și fabrici între 13 și 15 ore pe zi.

Mulți au murit de foame și de boli cauzate de malnutriție, a declarat un martor.

Oamenii mănâncă șobolani și șerpi. Erau cea mai bună hrană pentru a ne recăpăta sănătatea”, a mărturisit un bărbat de 46 de ani, adăugând că încă suferă de ulcer, dureri de cap și dureri de spate.

Un pușcăriaș a povestit cum un deținut s-a furișat de la muncă timp de 15 minute pentru a culege fructe și a fost executat cu gura umplută cu pietricele și pietriș.

De asemenea, victima a fost legată de un stâlp de lemn și avea capul acoperit cu o glugă, deținuții fiind obligați să privească scenele oribile care s-au desfășurat în închisoarea Sariwon în 2015.

Otrăvire

Fratele vitreg al lui Kim Jong-un, Kim Jong-nam, a fost ucis în anul 2017, după ce liderul tiran a pus la cale asasinarea acestuia, în vârstă de 45 de ani.

Într-un raport al specialiștilor din cadrul serviciilor de informații sud-coreene de la acea vreme, s-a susținut că dictatorul a vrut ca moartea să fie atât de „macabră" încât să „oripileze restul lumii".

Kim Jong-nam a fost ucis de două femei care l-au uns cu ceea ce s-a dovedit a fi un agent neurotoxic otrăvitor VX pe Aeroportul Internațional Kuala Lampur din Malaezia.

Cele două femei au fost văzute pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

De asemenea, ele au putut fi identificate, întrucât nu și-au acoperit fețele în momentele premergătoare asasinatului și după comiterea faptei.

Nam Sung-wook, un fost membru al serviciului de spionaj al Coreei de Sud care a investigat asasinatul, spune că Phenianul a vrut ca asasinatul să fie public.

Phenianul a vrut să trimită un mesaj la nivel mondial prin uciderea lui Kim Jong-nam în acest mod oribil și public”, a spus la acea vreme Nam.

Cele două femei, Siti Aisyah, în vârstă de 25 de ani, și Doan Thi Huong, în vârstă de 28 de ani, din Vietnam, ar fi fost angajate de despotul însetat de sânge pentru a îndeplini „misiunea”.

Însă ambele au susținut în fața diplomaților din țările lor că au crezut că participă la o farsă din cadrul unui reality show.

Totuși, acesta nu a fost singurul caz de otrăvire.

Potrivit rapoartelor, soția lui Jang Song-thaek și mătușa lui Kim Jong-un, Kim Kyong Hui, a murit în noiembrie 2014, la vârsta de 68 de ani, în urma unui atac cerebral suferit în timpul unei discuții despre execuția publică a soțului ei în luna mai a aceluiași an.

Însă un dezertor a susținut că liderul nord-coreean a ordonat ca mătușa sa să fie otrăvită după ce aceasta s-a plâns de metoda de ucidere a soțului ei.

Kim Jong-un a dispus apoi ca ceilalți șapte membri ai familiei lui Song-thaek să fie executați.

De când a preluat puterea se crede că liderul a ucis 16 consilieri de rang înalt.

Pe lângă condamnarea la moarte, rapoartele au scos la iveală și mai multe abuzuri, cum ar fi tortura, violența sexuală și alte tratamente inumane aplicate cetățenilor din țară.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…