Cum aveau de gând teroriștii de la ISIS să ucidă zeci de mii de oameni la concertul lui Taylor Swift. CIA a intrat pe fir

Cum aveau de gând teroriștii de la ISIS să ucidă zeci de mii de oameni la concertul lui Taylor Swift. CIA a intrat pe fir

Un oficial al CIA a dezvăluit miercuri, 28 august, că serviciul a contribuit la dejucarea unui atac terorist al ISIS planificat pentru un concert susținut de Taylor Swift la Viena. Amintim faptul că cele trei concerte de la Viena, programate pe 8,9 și 10 august, au fost anulate.

Steag Stat Islamic

200.000 de fani erau așteptați la concertele de la Viena. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Prezent la un summit privind serviciile de informații și securitatea națională, desfășurat la Maryland, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a susținut că serviciul a pus la dispoziția autorităților austriece informații cruciale despre patru persoane care aveau legături cu Statul Islamic și care aveau de gând să lanseze un atac chiar în timpul evenimentului, conform Daily Mail.

„Plănuiau să ucidă un număr foarte mare, zeci de mii de oameni la acest concert, sunt sigur că mulți americani”, a susținut Cohen, conform New York Times.

Unii dintre cei reținuți în acest caz dispuneau de materiale pentru fabricarea de bombe și aveau acces la spațiul unde urmau să fie susținute trei concerte.

„Au existat oameni care au crezut că a fost o zi foarte bună”

Evenimentele de pe stadionul Ernst Happel din Viena au fost anulate în urma arestărilor, iar 200.000 de fani erau așteptați.

Primele arestări au fost făcute miercuri, 7 august, cu doar o zi înainte ca artista să urce pe scenă. Autoritățile de la Viena au arestat două persoane învinuite de punerea la cale a unui atac terorist, iar altele au fost arestate ulterior.

Directorul adjunct al serviciului nu a explicat cum a aflat CIA despre atacul planificat, dar a spus: „Pot să vă spun că, în cadrul agenției mele și al altor instituții, au existat oameni care au crezut că a fost o zi foarte bună pentru Langley”, făcând aluzie la sediul CIA.

Trei indivizi au fost arestați în acest caz, inclusiv Beran A., un austriac de 19 ani, care a jurat credință Statului Islamic și care a fost „creierul” acestei „operațiuni”.

În acest moment, el este văzut ca fiind principalul suspect. De asemenea, au mai fost arestate alte două persoane: un austriac de 17 ani și un irakian de 18 ani.

Numele acestora nu au fost dezvăluite.

Conform unor surse ale serviciilor de informații germane, austriacul de 19 ani a realizat o bombă în grădina din spatele casei părintești, iar la începutul lunii s-a spus că a fost radicalizat de predicatorul Abul Baraa în capitala Germaniei.

Ce au găsit autoritățile la locuința lui Beran A.

Conform revistei germane Profil, Beran A. a frecventat o școală de afaceri din Neunkirchen, unde a fost nevoit să repete un an și a avut în repetate rânduri un comportament violent față de colegele sale, au mărturisit foști colegi de clasă.

Ba mai mult, adolescentul ar fi apucat de gât o colegă și ar fi împins-o la perete în timpul unei dispute.

După un an, o fostă colegă de clasă a spus că Beran A. a hărțuit și pipăit tinere înainte de „a-și schimba mult înfățișarea și a devenit singuratic”.

Se pare că tânărul de 19 ani și un complice de-al său au pus la cale un atac asupra locului de desfășurare unde urma să se țină concertul lui Swift. Ei urmau să intre cu un vehicul în mulțime și să-i atace pe fani cu cuțite și macete înainte de a detona o bombă. Scopul atacului era acela de a ucide cât mai mulți fani.

Beran A. a fost angajat la aceeași fabrică de oțel inoxidabil din Ternitz unde a lucrat și tatăl său. Era vânzător cu amănuntul în fabrică, având astfel acces la laboratorul fabricii, inclusiv la diverse substanțe chimice.

În timpul unei percheziții la casa familiei din Ternitz, specialiștii în dezamorsarea bombelor au găsit, la începutul acestei luni , substanțele chimice necesare producerii triperoxidului de triacetonă (TATP).

TATP este adesea folosit de ISIS în atacuri teroriste și necesită acetonă, precum și peroxid de hidrogen, despre care oficialii au confirmat că a fost descoperit în casă.

Reacția cântăreței Taylor Swift

După ce concertele au fost anulate, Taylor Swift a avut și un mesaj pentru fanii săi.

„Anularea spectacolelor noastre din Viena a fost devastatoare. Motivul anulărilor mi-a provocat un nou sentiment de teamă și o imensă vinovăție, deoarece foarte mulți oameni plănuiseră să vină la acele spectacole.

Dar am fost, de asemenea, atât de recunoscătoare autorităților pentru că, datorită lor, am jelit concerte și nu vieți”, a transmis artista pe Instagram.

Starul pop și echipa sa au colaborat cu autoritățile britanice pentru a se asigura că cele cinci nopți petrecute pe stadionul Wembley din Londra se desfășoară fără probleme și în siguranță.

„Permiteți-mi să fiu foarte clară: nu am de gând să vorbesc despre ceva în mod public dacă consider că a face acest lucru i-ar putea provoca pe cei care ar dori să le facă rău fanilor care vin la spectacolele mele”, a continuat ea.

„În cazuri ca acesta, «tăcerea» înseamnă de fapt să dai dovadă de reținere și să aștepți să îți exprimi punctul de vedere într-un moment în care este corect să o faci.

Prioritatea mea a fost să terminăm turneul nostru european în siguranță și cu mare ușurare pot spune că am făcut acest lucru”, a mai adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”