Cum au schimbat danezii regimul alimentar și sănătatea întregii națiuni prin „revoluția cerealelor integrale”

Cum au schimbat danezii regimul alimentar și sănătatea întregii națiuni prin „revoluția cerealelor integrale”

Consumul în creștere de cereale integrale a devenit în Danemarca un mod de viață, cu consecințe pozitive pentru sănătatea populației.

Danezii sunt campioni la consumul cerealelor integrale FOTO: Adevărul (arhivă)

Danezii sunt campioni la consumul cerealelor integrale FOTO: Adevărul (arhivă)

Căile Ferate Daneze (DSB) au aderat recent la un program național care urmărește să aducă mai multe cereale integrale în rândul angajaților, scrie The Guardian.

Inițiativa este condusă de Danish Whole Grain Partnership, un grup care are misiunea de a-i face pe danezi mai sănătoși, cu fiecare felie de pâine de secară în parte. Printre membrii săi se numără guvernul, ONG-uri din domeniul sănătății (Societatea daneză pentru cancer, Fundația daneză pentru inimă și Asociația daneză pentru diabet) și industria (brutari, companii alimentare, supermarketuri). Acesta a avut un succes incredibil.

Atunci când parteneriatul a început în 2008, danezii consumau în medie 36 g de cereale integrale pe zi. Până în 2019, danezii consumau 82 g, cel mai mare aport din Europa. În schimb, britanicii consumă în medie 20 g pe zi, iar unul din cinci nu consumă niciun fel de cereale integrale. În SUA, doar 15% din consumul de cereale provine din cereale integrale (orientările dietetice recomandă cel puțin 50%).

Ce este atât de bun la cerealele integrale?

"Consumul de cereale integrale ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială. Ele ajută la scăderea colesterolului, la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge și la îmbunătățirea sănătății microbiotei intestinale", spune Natasha Selberg de la Asociația daneză a inimii. Rikke Neess, lidera campaniei, adaugă: „Cerealele integrale vă fac să vă simțiți sătui, astfel încât pot ajuta la prevenirea obezității”. (Danemarca are una dintre cele mai scăzute rate ale obezității din Europa.) „Ele adaugă textură mâncării - și au un gust foarte bun.”

În Danemarca, există nouă cereale recunoscute: grâu, spelt, orz, orez (brun și roșu), secară, ovăz, mei, porumb (uscat) și sorg. Categoria ar putea fi extinsă în curând pentru a include „pseudo-cereale” precum quinoa, amarant și hrișcă. Consumul unui bob întreg de cereale, care include tărâțele, germenul și endospermul, înseamnă că beneficiați de „toate părțile bune”, spune Neess - fibre, vitamine și minerale.

Proiectul a început din cauza dietei Atkins (săracă în carbohidrați), care era foarte populară în Danemarca”, spune Neess. "Vânzările de pâine erau în scădere. În același timp, existau tot mai multe dovezi că cerealele integrale reduc riscul de cancer."

Una dintre primele acțiuni ale parteneriatului pentru cereale integrale a fost crearea unui logo portocaliu pentru produsele cu conținut ridicat de cereale integrale. În 2010, 190 de produse purtau acest simbol; în 2019, numărul acestora era de 1 097. În cadrul unui sondaj realizat în 2024, șapte din zece danezi l-au recunoscut. „Sigla face ca alegerea cerealelor integrale să fie foarte ușoară pentru consumatori”, spune Neess. "De asemenea, am primit un răspuns foarte pozitiv din partea industriei. Logoul de pe produsele lor le oferă un avantaj competitiv". Selberg adaugă: „Acest logo îi stimulează pe producători să dezvolte și să reformuleze produse sănătoase.” Conform unui raport din 2022 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aceste produse nu sunt mai scumpe decât echivalentele lor din cereale rafinate.

Guvernul a sprijinit inițiativa prin actualizarea ghidurilor dietetice oficiale . În 2009, acesta a recomandat patru porții de cereale integrale pe zi. În 2013, a stabilit un obiectiv mai specific de cel puțin 75 g pe zi, iar în luna iunie a anului trecut acesta a fost majorat la 90 g.

Pentru unii oameni, aceste cunoștințe sunt suficiente pentru a-i face să aleagă pâinea de secară. Dar mulți alții își bazează alegerea pe gust, pe preț sau pe ceea ce vor mânca copiii și ar putea fi descurajați chiar și de un logo cu cereale integrale, care reprezintă un semn de virtute. Din acest motiv, parteneriatul a încurajat producătorii să adauge un pic de făină integrală în toate produsele lor, chiar și în pâinea albă cu felii. Cei mai mulți au început cu 3% - nici pe departe suficient pentru a fi văzut sau gustat - și au început să crească foarte treptat: 5%, 7%, poate până la 9%. Aceste cereale integrale secrete sunt enumerate în lista ingredientelor, dar nu sunt anunțate nicăieri altundeva pe etichetă.

„În Danemarca există multă mâncare fast-food, dar strategia de a adăuga doar un pic de cereale integrale la chiflele pentru burger este un început bun”, spune Neess. Această tactică vizează cei 6% dintre danezi care consumă mai puțin de 25 g de cereale integrale pe zi. „Trebuie să îi facem pe cei care mănâncă cel mai puțin să mănânce mai mult”, spune Selberg.

Parteneriatul pentru cereale integrale organizează evenimente anuale de sensibilizare

În ianuarie, de Ziua națională a cerealelor integrale, se organizează activități precum gătitul, coacerea, cântatul și jocurile în școli, biblioteci și spitale; în acest an a participat și o închisoare. Supermarketurile au oferte speciale la produsele din cereale integrale în această perioadă. „Este o zi cu atât de multă pozitivitate, fericire și comunitate”, spune Nees. Există, de asemenea, o săptămână smørrebrød (sandwich deschis) în iunie, o săptămână a micului dejun în septembrie și o nouă săptămână a cinei în noiembrie. „Majoritatea danezilor consumă cereale integrale la micul dejun și la prânz, dar nu mulți consumă la fel de multe seara”, spune Selberg. „Noua noastră campanie se concentrează pe cină: paste, orez și pâine din cereale integrale.”

UE și OCDE au acordat parteneriatului statutul de cele mai bune practici pentru promovarea sănătății publice, în 2019 și, respectiv, 2022. Raportul OCDE a precizat: „Având în vedere că există dovezi puternice care susțin legătura dintre consumul ridicat de cereale integrale și riscul mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer (de exemplu, cancer colorectal), diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, DWGP joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății populației.”

Danemarca este liderul acestui tip de alianță. În octombrie 2023, această țară a elaborat primul plan de acțiune din lume pentru alimentele pe bază de plante, un acord improbabil între fermieri, politicieni și grupuri de mediu, menit să reducă consumul de carne atât din motive de mediu, cât și de sănătate. Cerealele integrale fac parte din acest plan - ele sunt sățioase, dar necesită mult mai puțină apă, teren sau energie pentru a fi produse decât carnea sau produsele lactate. „Cerealele integrale au o amprentă de carbon scăzută”, spune Neess. „Doar 25% dintre danezi sunt conștienți de acest lucru”.

Cum pot alte țări să calce pe urmele Danemarcei?

"Pași mici. Industria alimentară ar trebui să se uite la ceea ce mănâncă oamenii și să crească treptat cantitatea de cereale integrale: 3%, 5% etc.", spune Neess. Acasă, "dacă faci o prăjitură cu 25% făină integrală, nu ai ghici niciodată. Puteți face o lasagna cu 50% paste integrale și 50% albe".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e realitatea crudă, oameni buni! Viața „chalet girls”, fetele care-i servesc pe bogații din Alpi...

2 ALERTĂ Ungaria ar putea cere în secunda doi Transilvania de la România dacă planul pro-Rusia al lui Trump pentru Ucraina ar fi acceptat!

3 De citit / Ioana Ene Dogioiu atrage atenția asupra unei manipulări de campanie

4 ALERTĂ Olanda propune Franței împărțirea Belgiei!

5 ALERTĂ SUA propun dezmembrarea țării și acceptarea ocupației rusești, „oferta” finală a lui Trump pentru Ucraina