Cum au reușit ucrainenii să lanseze o ofensivă-fulger în regiunea Kursk. Explicațiile publicate de un canal militar rusesc
Avansul rapid al Ucrainei începând din 6 august a luat prin surprindere Rusia, dar și pe analiștii occidentali. Forțele ucrainene au reușit să pătrundă adânc pe teritoriul inamic, amenințând orașul Kursk. Prin această ofensivă-fulger, ucrainenii au câștigat mai mult teritoriu în numai câteva zile decât au câștigat rușii în niște luni. Cu toate că situația din teren este fluidă, fiind dificil de apreciat ce se întâmplă, succesul pare să fi fost obținut prin punerea în aplicare a unui nou stil de război, relatează Forbes, citând un canal militar rusesc.
Rusia trimite întăriri în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA
Blitzkrieg electronic
Potrivit canalului militar rusesc de Telegram Troika („Trei"), ucrainenii au folosit tactici testate anterior în regiunea Harkov, doar că la o scară mai mică.
În primul rând, au scos din joc protecția oferită de dronele de recunoaștere ale Rusiei, orbind efectiv comandanții în legătură cu ce se petrece. Este posibil ca acest lucru să fi fost realizat cu ajutorul unor noi interceptoare de drone FPV care au fost conectate la radarele de apărare aeriană.
În al doilea rând, sub această acoperire dată de blackout-ul informațional, au fost aduse pe linia frontului aparate de bruiaj cu rază scurtă de acțiune. Acestea au fost programate cu date culese anterior din operațiuni de recunoaștere ca parte a războiului electronic.
„Ei au descoperit frecvențele principale ale rețelelor noastre de comunicații radio de la frontieră, frecvențele asociate controlului dronelor , astfel că au pregătit bruiaje puternice care ne-au nimicit comunicațiile", a explicat un alt blogger rus, citat de WarTranslated.
Acest lucru a fost posibil, cel puțin parțial, întrucât zona era considerată de prioritate scăzută și nu era dotată cu cele mai noi echipamente.
Rezultatul a fost că dronele rusești, esențiale pentru identificarea țintelor și ghidarea artileriei, precum FPV-urile, nu au putut funcționa corespunzător. Potrivit sursei contului de informații din surse deschise WarTranslated, care traduce materiale despre război, chiar și temutele drone de supraveghere Lancet au fost parțial afectate.
Dronele sunt un avantaj major, oferind o capacitate esențială pentru oprirea atacurilor blindate. Relatări recente sugerează că acestea sunt responsabile pentru două treimi sau mai mult din tancurile ucise, înregistrările video arătând întregi convoaie de blindate doborâte sistematic de lovituri succesive cu FPV-uri, și scoase din joc cu mult înainte de a ajunge la pozițiile inamice.
Concentrând suficiente resurse de bruiaj în sectorul Kursk, Ucraina a neutralizat dronele Rusiei, permițând blindatelor să traverseze teritoriul deschis fără a fi în pericol să fie distruse.
Blitzkrieg cu drone
Dar cum au reușit ei să facă față trupelor ruse înfipte adânc în liniile defensive construite pe parcursul a doi ani de război?
Potrivit explicațiilor canalului „Trei”, Ucraina a acoperit cerul cu propriile drone, „un baraj continuu de FPV-uri de înaltă precizie, care zboară în roiuri".
Analistul OSINT Roy a remarcat faptul că, în ultimele săptămâni, Ucraina a lansa bombe puternice din drone pentru a crea deschideri în apărarea aeriană sau în tranșeele și adăposturile rusești. Piloții pricepuți ai FPV-urilor sunt capabili să zboare prin aceste deschideri și să evacueze tranșeele de dedesubt.
Poate fi semnificativ faptul că unele înregistrări video ale ofensivei arată noi drone ucrainene de bombardament. În timp ce bombardamentele cu quadcoptere în picaj au mai fost văzute, acestea par a fi drone de tip avion cu rază mai mare de acțiune, precum și sarcină utilă mai mare. Acestea fac ecou conceptului inițial Blitzkrieg cu bombardiere în picaj în sprijinul apropiat al trupelor terestre.
După ce tranșeele au fost curățate, Trei afirmă că noi unități de grăniceri ucraineni s-au deplasat rapid pentru a ocupa și securiza pozițiile goale, urmând îndeaproape dronele. Apoi au fost aduse bruiajele radio și întregul proces a fost repetat pentru următoarea etapă.
Deschiderea unei ferestre de oportunitate
Comentatorii militari ruși au cerut forțelor lor să „acopere cerul” cu drone FPV de tip VT-40 și să anihileze astfel incursiunea de la Kursk.
Drona VT-40, produsă de grupul de voluntari Sudoplatov, este fabricată sub contract cu Ministerul Apărării în cantități mari. Însă o nemulțumire majoră legată de aceasta a fost faptul că producătorii au fost lenți în actualizarea frecvențelor de control, astfel încât, după un timp, acestea devin ușor de bruiat. Se pare că exact asta s-a și întâmplat.
Rușii sunt conștienți de această vulnerabilitate la războiul electronic, de aceea introduc noi drone FPV semi-autonome cu ghidare optică. Doar că acestea nu sunt încă prezente în număr mare și, probabil, niciuna nu a fost furnizată sectoarelor cu prioritate scăzută, cum ar fi linia defensivă de la Kursk.
Asta deschide o fereastră de oportunitate în care un bruiaj poate avea succes și permite o dominație totală a dronelor pentru o perioadă suficient de lungă încât să se poată face o breșă.
Sursa: adevarul.ro