Cum au reușit securiștii să instaleze microfoane în casa lui Paul Goma din Breaza: „Cheia a fost încercată“ VIDEO

Cum au reușit securiștii să instaleze microfoane în casa lui Paul Goma din Breaza: „Cheia a fost încercată“ VIDEO

Disidentul anticomunist Paul Goma a murit la data de 25 martie 2020, la Paris. Înainte de fuga din România, a fost urmărit și ascultat non-stop de Securitate.

Disidentul Paul Goma a reprezentat un pericol uriaş pentru regimul comunist, mai ales după 1977, an în care i-a trimis o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu, al cărui conţinut a fost citit la postul „Europa Liberă“.

Oficialii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au publicat în premieră documente care relevă strategia Securităţii de filare şi arestare a scriitorului.

Conform unei raport „strict secret“ din data de 12 martie 1977, se cerea cunoașterea din timp și prevenirea eventualelor acțiuni dușmănoase ale lui Paul Goma. Astfel, securiștii cereau ca la locuința sa din Breaza, acolo unde Paul Goma locuia în special vara, să fie montate microfoane de ascultare în trei încăperi și în bucătărie. „Există condiții tehnice asigurate de serviciul de specialitate de la IJ Prahova, ca postul să fie ascultat la Câmpina, iar pentru pătrundere avem cheia care a fost încercată și funcționează normal“, se arăta în nota-raport.

Paul Goma, unul dintre cei mai vestiți disidenți anticomuniști

Paul Goma, unul dintre cei mai vestiți disidenți anticomuniști

Conform planului pus la punct de Securitate , în locuință urmau să intre mai mulți ofițeri, printre care și șeful Serviciului T, respectiv colonelul Chirtaș, cât și câțiva subalterni.

„Pătrunderea se va efectua ziua și vom proceda astfel: la data fixată se va organiza scoaterea din zonă a tuturor vecinilor, supravegherea plecării acestora de acasă și stabilirea condițiilor optime de intrare a echipei operative va fi efectuată de către lt. col. Wawiernia M. cu o echipă de 8 ofițeri, între care lt. Bucur Mihai de la I.J. Ilfov, originar din Breaza și care locuiește vizavi de obiectiv. Începând de luni, 21.03.1977, el va merge într-o permisie de câteva zile la mama sa, iar în ziua în care se va efectua lucrarea, ofițerul va fi «vizitat» de doi colegi“, se arăta în raportul premergător al instalării microfoanelor.

image

Cum erau îndepărtate rudele

În ziua în care urma să se intre în casa în care locuia Goma, milițienii urmau să o cheme pe soția lui la editura „Cartea Românească“ și pe socrul său Petre Năvodaru la editura Univers.

Scriitorul Paul Goma a reuşit să trimită la postul de radio „Europa Liberă“ o scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Ceauşescu în care vorbea despre nerespectarea drepturilor omului în România. Anterior, el a trimis o scrisoare deschisă şi lui Pavel Kohout, lider al „Chartei 77“ (n.r. - mişcare disidentă care a luat naştere în Cehoslovacia la începutul anului 1977, din care a făcut parte şi Vaclav Havel).

În anul 1952, în timp ce era elev la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, a fost reţinut opt zile de Securitatea din Sibiu pentru că vorbise în clasă despre partizani şi pentru că ţinea un jurnal. În toamnă aceluiaşi an a fost exmatriculat. În timpul revoltei de la Budapesta, din 1956, fiind student, Goma a criticat materialismul dialectic, a afirmat că limba moldovenească este o invenţie şi că trupele sovietice sunt de ocupaţie.

Afrontul lui n-a rămas nepedepsit. A fost arestat în acelaşi an, sub acuzaţia de „tentativă de organizare de manifestaţie ostilă“, fiind condamnat la doi ani de închisoare corecţională, pe care i-a executat la Jilava şi Gherla. Ulterior, pentru că autorităţile comuniste au considerat că nu s-a reeducat, a fost trimis cu domiciliu forţat în Bărăgan.

„Toţi vecinii noştri se mişcă“

La 2 martie 1977, la Europa Liberă a fost citită scrisoarea adresată de Paul Goma lui Nicolae Ceauşescu. Manifestul, dar şi alte documente din dosarul de Securitate al lui Paul Goma, au fost făcute publice recent de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), la împlinirea a 40 de ani de la mişcarea revoluţionară din fosta Cehoslovacia.

„Toţi vecinii noştri se mişcă, îşi cer drepturile care li se cuvin. Până şi ruşii strigă în gura mare că sunt neliberi, că drepturile le sunt călcate în picioare. Numai noi, românii, tăcem. Şi aşteptăm să ni se dea totul de-a gata. Românii noştri se gândesc numai la ceea ce vor pierde dacă va afla Securitatea. Nu se gândesc la ceea ce vor câştiga în ciuda Securităţii. Un cunoscut, un «...escu» pur sânge, m-a jignit de moarte. Şi nu numai pe mine. Ştiţi ce mi-a zis? Zice: «Domnule, dumneata te agiţi într-un fel anume şi vrei să faci anume chestii care nu sunt specifice românului. Deci, nu eşti român»“, scria Goma în scrisoarea către Europa Liberă.

Goma mai scria, adresându-i-se lui Ceauşescu, că în România sunt doar două persoane care nu se tem de Securitate: „Domnia Voastră şi cu mine. Dar, numai cu două semnături... Există însă o soluţie: solidaritate individuală. Eu expediez o scrisoare cu semnătura mea olografă. Numai că gestul meu nu va împrăştia teama concetăţenilor noştri de a se alătura celor care cer drepturi. Cu totul şi cu totul alta ar fi situaţia dacă Domnia Voastră a-ţi trimite o asemenea scrisoare. O declaraţie de susţinere a Cartei 77. Sunt ferm convins că milioane de români vă vor urma şi se vor solidariza cu cehii şi slovacii. Făcând acest lucru, veţi arăta că sunteţi consecvent cu declaraţiile din 1968 (...) Cu speranţă, Paul Goma, Bucureşti, februarie 1977“, încheia el scrisoarea.

Tot la dosarul de Securitate al lui Paul Goma apare şi un proces-verbal de percheziţie domiciliară datat 1 aprilie 1977, data arestării sale, la apartamentul său din Bucureşti, de pe Aleea Compozitorilor.

Ofiţerii de la Direcţia de Cercetări penale a Ministerului de Interne acţionaseră în baza autorizaţiei emisă de Direcţia Procuraturilor Militare. Într-o declaraţie olografă, care se întinde pe mai multe pagini, aceştia au trecut toate bunurile ridicate din casă, printre care se numără „douăzeci şi patru de casete-benzi diferite provenienţă străină, una lucrare bătută la maşină intitulată «Prima noapte» conţinând 125 file, una lucrare bătută la maşină intitulată «Prolog», conţinând 142 file“.

În aceeaşi zi, scriitorul român a fost arestat, fiind eliberat pe 6 mai 1977 în urma unei campanii internaţionale. Însă ce putea să facă statul totalitar cu un disident celebru? Să scape de el, într-un fel sau altul, astfel că în noiembrie 1977 Goma, soţia şi copilul au fost practic expulzaţi în Franţa, unde au cerut azil politic.

Departe de casă, Paul Goma a continuat lupta împotriva regimului comunist. disidentul anticomunist a murit în noaptea din 24 spre 25 martie 2020, după ce s-a infectat cu COVID-19.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”