Cum au reușit rușii să penetreze apărarea antiaeriană a Kievului în ultimul atac masiv cu rachete
Apărarea antiaeriană ucraineană nu a fost pe deplin eficientă împotriva ultimului baraj cu rachete, întrucât rușii au schimbat tactica, după ce au tot tatonat în căutare de vulnerabilități până când au descoperit lacune, au explicat experții, citați de Kyiv Independent.
Rusia a lansat 38 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei în atacul din 8 iulie FOTO EPA-EFE
Opt rachete din cele 38 lansate de Rusia asupra Ucrainei în dimineața de 8 iulie au trecut de apărarea antiaeriană, lovind clădiri rezidențiale și unități medicale, între care și cel mai mare spital pediatric din Ucraina, aflat la Kiev. În total, au murit 43 de persoane și aproape 200 au fost rănite. Este cel mai sângeros atac de la cel asupra Kievului din decembrie anul trecut.
Potrivit experților, care au analizat înregistrările video surprinzând o rachetă rusească în aer înainte de a lovi spitalul Ohmatdit, rușii au lansat o rachetă de croazieră Kh-101. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recuperat fragmente de la locul impactului, iar o sursă din serviciile de aplicare a ordinii a declarat pentru Kyiv Independent că proiectilul a fost lansat spre țintă cu o traiectorie preprogramată.
Cum se explică faptul că racheta nu a fost interceptată, în condițiile în care se știe faptul că Kievul dispune de cel mai puternic scut antiaerian din țară?
Teorii
O posibilă explicație, potrivit fostului purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat, este faptul că rachetele balistice și de croazieră ale Rusiei au devenit „mai dificil de detectat și distrus” după ce au fost îmbunătățite cu „capcane termice și radare”.
Totodată, au zburat la altitudini extrem de joase, unele dintre ele fiind doborâte și la 50 de metri deasupra solului, ceea ce ar putea provoca „consecințe teribile la sol”, a subliniat el.
Alți experți sunt însă de părere că mai degrabă noi tactici decât tehnologii le-au permis rușilor să evite interceptarea. De altfel, nu mai departe de iunie oficialii ucraineni avertizau că Rusia testează noi metode de a ataca Kievul.
Racheta Kh-101 zbura la înaltă altitudine înainte de a intra în picaj către ținta sa, a apreciat Fabian Hoffmann, expert în domeniul apărării și cercetător doctoral la Universitatea din Oslo.
„Este ceva foarte diferit de abordările tipice la joasă altitudine și poate avea legătură cu pătrunderea în zona ucraineană de angajare a armelor (WEZ)”, a explicat el, sugerând că „rușii au găsit o cale ce nu era deloc sau nu îndeajuns de bine acoperită de radarele ucrainene, permițând astfel rachetelor de croazieră să treacă”.
Expertul a contestat teoria lui Ignat cu privire la capcanele termice, făcând observația că rachetele moderne cu localizare în infraroșu operate de Ucraina, precum proiectilele IRIS-T sau AIM-120, „sunt mai mult decât capabile să diferențieze corpul rachetei de aprinderi”. Astfel că și dacă ar fi dotate cu un sistem mai bun de ghidare, rachetele Kh-100 tot nu ar reuși să ocolească apărarea aeriană.
În orice caz, radarele bateriilor Patriot, cele mai puternice apărări antiaeriene de care dispune Ucraina, nu pot fi păcălite de contramăsuri precum capcanele termice, apreciază Sidharth Kaushal, analist la Institutul Serviciilor Regale Unite (RUSI). Cel mai probabil, Ucraina folosește alte sisteme antiaeriene, între care Gepard, HAWKS, NASAMS și IRIS-T pentru a intercepta ținte mai puțin importante, rezervând Patriot sau SAMP/T pentru a se apăra contra celor mai dificile dintre ele.
După toate probabilitățile, ucrainenii nu ar apela la Patriot împotriva unei Kh-101 decât dacă eventual nu ar dispune de alte mijloace și, în acest caz, nu încape îndoială că ar fi eficient, a punctat Hoffmann.
De altfel, acesta ar fi interceptat în 8 iulie o rachetă hipersonică Kinjal, însă nu și o Zirkon, cea mai nouă rachetă hipersonică a Rusiei.
Concluzia unor experți este că tactica folosită în cel mai recent atac a constat în esență în copleșirea apărării aeriene ucrainene.
„Rusia a efectuat un atac combinat, folosind diverse arme care au intrat în Kiev din direcții diferite, inclusiv din vest”, a apreciat expertul în apărare Andrii Haruk pentru Kyiv Independent, adăugând că Rusia a încercat să uzeze apărarea ucraineană cu drone Shahed cu o zi înainte.
„Provocările majore pe care le ridică atacurile aeriene rusești sunt combinația unor multiple amenințări, deopotrivă UAV-uri ieftine și rachete de croazieră și balistice scumpe”, a explicat el.
Atacurile simultane asupra mai multor zone și dronele menite să descopere lacune în acoperirea radar ucraineană și să demaște apărarea aeriană joacă fiecare un rol-cheie, a concluzionat Kaushal.
Consolidarea scutului aerian
Germania a livrat recent un nou sistem Patriot Ucrainei, care se adaugă la cel puțin trei deja operaționale în această țară.
Alte baterii sunt așteptate de la România și Olanda, precum și un al doilea sistem SAMP/T de la Italia.
Utile vor fi cu siguranță și cele două avioane de supraveghere aeriană și control ASC-890 Global Eye promise de Suedia, întrucât vor îmbunătăți „capacitatea de a urmări și clasifica țintele zburând la joasă altitudine, deoarece sistemele aeropurtate nu sunt limitate de orizontul terestru", a explicat Kaushal.
„Soluții tehnice mai noi, cum ar fi montarea de radare pe aerostate”, ar putea fi, de asemenea, luate în considerare, în timp ce apărarea aeriană low-cost, echipată cu tunuri antiaeriene și radare, ar trebui să fie utilizată împotriva unor ținte de mai mică valoare, a adăugat expertul.
Sursa: adevarul.ro