Cum au obstrucționat rușii acordul cerealelor: Raportul de pe masa lui Putin
Atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare sunt doar un alt pas al Kremlinului în implementarea planului său de obstrucționare a exporturilor de cereale ale Ucrainei, relatează „Zerkalo Nedeli”.
FOTO EPA-EFE
Potrivit sursei citate, Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a obținut un raport pregătit pentru Kremlin de reprezentanții Rusiei la Centrul Comun de Coordonare (JCC) a exporturilor de cereale prin Marea Neagră.
Acest raport conține mecanismele prin care Rusia a încercat să împiedice implementarea acordului cerealelor, care a fost posibil o perioadă în urma implicării Turciei și ONU în calitate de mediatori și ca părți interesate.
După mai multe șicane, Putin a decis în cele din urmă să retragă Rusia din acord și să ceară noi condiții pentru reluarea inițiativei privind Marea Neagră.
Preocuparea principală a Rusiei a fost să reducă cât mai mult posibil volumul exporturilor de cereale ucrainene, menționează „Zerkalo Nedeli”.
Măsurile de perturbare au fost implementate în mai multe etape. În primul rând, Rusia a suspendat periodic participarea la acord, reducând drastic exporturile ucrainene. De exemplu, raportul constată o scădere a exporturilor de la 4,2 milioane de tone în octombrie la 2,6 milioane de tone în noiembrie anul trecut în urma unei perioade de trei săptămâni de întrerupere a acordului. În al doilea rând, Rusia a căutat să blocheze accesul navelor în Portul Pivdennîi (Iujnîi), să prelungească inspecțiile și să tergiverseze înregistratea transportatorilor de cereale.
Aceste măsuri au permis Rusiei „să restrângă accesul navelor spre porturile ucrainene și să limiteze semnificativ volumul exporturilor de alimente ale Ucrainei”.
Potrivit raportului, în urma implementării măsurilor din a doua etapă, Kievul nu a putut exporta aproximativ 20 de milioane de tone de marfă.
Conform calculelor invadatorilor, cea mai mică cantitate de cereale exportată din porturile ucrainene, 7,8 milioane de tone, a fos înregistrată în a treia etapă a inițiativei, din 19 martie până în 17 iulie 2023. Rușii au acordat atunci o atenție deosebită întreruperii aprovizionării cu cereale în cadrul Programului Alimentar Mondial.
Rusia pune condiții pentru a relua acordul
GUR prezice că, dacă inițiativa cerealelor va continua, Rusia poate folosi toată experiența acumulată pentru a perturba efectiv acordul.
Pe 17 iulie, Rusia și-a suspendat participarea la acordul cerealelor, decizie urmată de un val de atacuri aeriene asupra infrastructurii portuare din sud-vestul Ucrainei.
„Vom examina posibilitatea de a reveni (la acord), dar cu o singură condiție: ca toate principiile participării Rusiei la acest acord să fie luate în considerare și puse în aplicare fără excepție și în întregime”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei ședințe de guvern transmise la televiziunea rusă.
Rusia solicită reconectarea băncii sale agricole Rosselkhozbank la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, ridicarea sancţiunilor privind piesele de schimb pentru maşinile agricole, deblocarea logisticii de transport şi a asigurărilor, deblocarea activelor şi reluarea funcţionării conductei de amoniac Toliati-Odesa, care a fost avariată la 5 iunie în urma unei explozii atribuită de Moscova Kievului.
Cunoscută publicistă rusă Iulia Latînina, editorialistă la Novaia Gazeta, declarase la sfârşitul săptămânii trecute într-o emisiune pentru canalul „Jivoi gvozdi” (înfiinţat de fosta echipă de la postul de radio Eho Moskvî, închis după declanşarea invaziei ruse în Ucraina) că Rosselkhozbank este controlată de Dmitri Patruşev, fiul lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, considerat unul din „ulii”. de la Kremlin.
În prezent, autoritățile de la Kiev și aliații lor caută opțiuni pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene.
Pe de altă parte, Putin depune eforturi pentru ca Rusia să ia locul Ucrainei pe piața cerealelor, încercând să ademenească țările africane cu cereale „ieftine sau gratuit”.
Apelul ONU, respins de Kremlin
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni Rusiei să permită Ucrainei să-şi reia exportul de cereale în deplină siguranţă din porturile sale, apreciind că Iniţiativa Mării Negre este „esenţială pentru a asigura stabilitatea aprovizionării şi a preţurilor” la alimente pe plan mondial.
„Fac apel la Federaţia Rusă să reia punerea în aplicare a acordurilor de la Marea Neagră şi îndemn comunitatea mondială să rămână unită în acest efort de a găsi soluţii eficiente”, a declarat Guterres în deschiderea Summitului ONU de la Roma pe teme de securitate alimentară.
Kremlinul a respins apelul secretarului general al ONU, deoarece partea acordului legată de interesele ruseşti „nu este pusă în aplicare”.
Acordul, negociat de ONU şi Turcia în iulie 2022, era destinat să ajute la prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, permiţând ca cerealele blocate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei să fie exportate în deplină siguranţă.
Sursa: adevarul.ro