Cum au murit sute de militari ruşi în atacurile lansate de ucraineni lângă Mariinka: „Ofițerii au fugit imediat“

Cum au murit sute de militari ruşi în atacurile lansate de ucraineni lângă Mariinka: „Ofițerii au fugit imediat“

Un batalion de ruşi mobilizaţi recent din regiunea Voronej a fost distrus în urma atacurilor lansate de armata ucraineană în apropierea satului Makiivka, din regiunea estică Lugansk – potrivit unei investigaţii făcute de „Verstka”, publicaţie independentă din Rusia. Sute de militari ruşi ar fi murit în atacul respectiv.

Sporirea numărului de trupe nu i-a permis Rusiei să câștige teren FOTO Profimedia

Sporirea numărului de trupe nu i-a permis Rusiei să câștige teren FOTO Profimedia

Soldatul rus Aleksei Agafonov, care a rămas în viață după atacurile armatei ucrainene, a precizat că peste 500 de militari din batalionul său au fost uciși. Potrivit acestuia, comandantul a promis inițial că îi va trimite în apropiere de Svatove, unde ar fi trebuit să se alăture „apărării teritoriale”, la 15 kilometri de linia frontului. Cu toate acestea, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, întreg batalionul a fost adus pe linia de contact și i s-a ordonat „să sape (tranşee, n.r.) şi să țină linia de apărare”.

„Ne-au aruncat şi ne-au spus să săpăm, aveam trei lopeți per batalion, nu eram asiguraţi cu nimic. Am săpat cât am putut, iar dimineața au început bombardamentele – artilerie, lansatoare de rachete Grad, mortiere, drone… Am fost pur și simplu executaţi. Ofițerii au fugit imediat ce au început atacurile. În intervalele dintre bombardamente am încercat să săpăm, dar am fost găsiţi imediat de drone și pur și simplu am fost împușcați. Din 570 de persoane, întregi au mai rămas 29, iar 12 oameni au fost răniți. Restul – gata (nu mai sunt, n.r.)” – a povestit soldatul rus. Acesta a mai menționat că cel puțin încă un batalion a fost înfrânt în această zonă a regiunii Lugansk.

„La televizor se arată că totul este frumos, dar, de fapt, aici, în regiunea Lugansk, îi aruncă în faţă pe cei recent mobilizați. Iar când ne-am îndepărtat de acolo, pentru că ofițerii nu mai erau, ne întorceam şi vedeam doar militari înrolaţi pe bază de contract și voluntari care stăteau în linia a treia, în timp ce în linia întâi erau cei mobilizaţi recent” – a adăugat militarul rus. Informațiile despre numărul mare de invadatori ruşi morți în atacul ucrainenilor de la Mariinka sunt confirmate și de soțiile militarilor supraviețuitori.

„M-a sunat dimineața de pe telefonul altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat – au fost lăsați să sape linia de apărare, au fost atacaţi cu obuze. Acum, le este frică să mai meargă undeva, chiar și la punctele de control le este frică să meargă. Conducerea i-a abandonat și ei nu știu ce să facă. Pur şi simplu cer ajutor” – a declarat Liudmila Cernîh, soția unui militar care a supravieţuit atacurilor lansate de Forțele Armate ale Ucrainei. Între timp, rudele celor mobilizați s-au adunat, sâmbătă, în apropiere de clădirea parchetului din Voronej, solicitand informații despre cei trimişi pe front.

Armata rusă organizează atacuri intense, dar deocamdată ineficiente, în estul Ucrainei, folosind soldații proaspăt recrutați, spun oficialii ucraineni și analiștii occidentali.

Noii recruți au fost trimiși pe linia frontului în încercarea de a opri recentele progrese ucrainene și în același timp de a reconstrui forțele terestre decimate în cele opt luni de război.

Analiștii militari au prevăzut această mișcare, după campania haotică de recrutare din septembrie-octombrie, și au avertizat că ea va avea drept rezultat o creștere a numărului de victime.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a declarat joi că forțele rusești au triplat intensitatea atacurilor de-a lungul unor zone ale frontului. El nu a precizat când au avut loc atacurile sau unde anume.

Forțele rusești organizează până la 80 de atacuri pe zi, spus generalul Zalujnîi, în declarația care a descris o conversație telefonică cu generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem aliat în Europa.

„Am discutat despre situația de pe front”, a scris Zalujnîi. Forțele ucrainene, a spus el, resping atacurile, „mulțumită curajului și abilităților luptătorilor noștri”.

Sporirea numărului de trupe nu a ajutat Rusia

O evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, a observat, de asemenea, că sporirea numărului de trupe în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, nu i-a permis Rusiei să câștige noi teritorii.

În căutarea unui progres rapid, a spus analiza, armata rusă „a irosit rezerva proaspătă de personal mobilizat pentru unele câștiguri marginale”, atacând înainte de a desfășura suficienți soldați pentru a-și asigura succesul.

Atacurile, au precizat analiștii ISW, au fost îndreptate împotriva mai multor orașe și sate, inclusiv Bahmut și Avdiivka.

„Forțele rusești ar fi avut probabil mai mult succes în astfel de operațiuni ofensive dacă ar fi așteptat până la sosirea unui număr suficient de militari pentru a aduna o forță suficient de mare pentru a depăși apărarea ucraineană”, a concluzionat, joi, ISW.

Analiștii ISW au spus că atacurile au presupus „împingerea” unităților rusești slab pregătite înspre pozițiile defensive bine consolidate ale trupelor ucrainene.

Amploarea pierderilor rusești în aceste atacuri ale infanteriei este incertă. Vineri, armata ucraineană a declarat că peste 800 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în ultimele 24 de ore.

Analiștii occidentali cred că ucrainenii supraestimează pierderile forțelor ruse, dar chiar și așa, acestea sugerează o creștere relativă a numărului de victime.

În cele două contraofensive din nord-estul și sudul țării, armata ucraineană a raportat noi succese în secționarea liniilor de aprovizionare și în lovirea depozitelor de muniție și combustibil ale Rusiei.

În sud, unde trupele ucrainene avansează spre orașul Herson, ocupat de ruși, armata ucraineană a declarat vineri dimineață că batalioanele sale de artilerie au tras de peste 160 de ori asupra pozițiilor rusești în ultimele 24 de ore, dar a raportat, de asemenea, că rușii au ripostat cu focuri de armă asupra pozițiilor ucrainene.

În condițiile în care forțele ruse și ucrainene se pregătesc de o confruntare de amploare pentru orașul Herson, iar semnalele sunt contradictorii cu privire la ceea ce ar putea urma, locuitorii rămași în oraș și-au făcut provizii de alimente și combustibil pentru a supraviețui următoarei perioade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

5 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău