Cum au învins pescarii irlandezi și norvegieni temuta flotă a lui Putin

Cum au învins pescarii irlandezi și norvegieni temuta flotă a lui Putin

Pescarii irlandezi au reușit acolo unde guvernul irlandez eșuase. În ianuarie anul trecut, Marina Rusă nu a ținut cont de refuzul Dublinului, anunțând un exercițiu militar major în mijlocul zonelor de pescuit din Irlanda.

flota rusa din Nord

Pescarii irlandezi au refuzat să cedeze și au menținut o prezență non-stop, împiedicând astfel navele de război rusești să efectueze exercițiul.

Acum s-a întâmplat din nou. Pescarii norvegieni au obținut o victorie similară împotriva forței marinei ruse. Succesul lor este o reamintire a faptului că securitatea națională implică întreaga societate – și că cele mai bune idei nu vin întotdeauna de la guvern sau de la grupurile de reflecție, scrie pentru CEPA, Elisabeth Braw, specializată pe apărarea împotriva provocărilor emergente de securitate națională, la American Enterprise Institute (AEI ).

Moscova nu a învățat lecția de anul trecut. Marina rusă a anunțat planuri pentru un exercițiu naval de amploare în Marea Barents, care implica aproximativ 20 de nave de suprafață, nave de sprijin, submarine și 8.000 de marinari. Rusia a informat Norvegia că exercițiul va avea loc la nord și la sud de Bjørnøya (Insula Urșilor ), cea mai sudică insulă din grupul arctic Svalbard din Norvegia, în august. Apele relativ nepoluate, care conțin cantități semnificative de cod, capelin, eglefin și hering, sunt cruciale pentru industria pescuitului din Norvegia.

Soluții inedite

Rușii nu încălcau nicio lege prin programarea unui exercițiu în apele arctice, care aparțin zonei economice exclusive a Norvegiei. Autoritățile norvegiene au subliniat că rușii trebuie să respecte securitatea bărcilor de pescuit norvegiene în timpul exercițiilor de război în apele lor, dar Moscova a continuat cu toate acestea planurile, anunțând că va închide zona și că vor fi lansate rachete care ar putea ateriza în apă.

Pescarii din Norvegia nu s-au lăsat intimidați. „Nu am primit nicio notificare de la autoritățile norvegiene să părăsim zona. Până atunci, vom rămâne acolo unde suntem”, a declarat proprietarul navei de pescuit local, Dag Jøsund, la Norwegian Public Broadcasting (NRK), pe 12 august. Nava lui și o alta a rămas pe loc. Proprietarul unei alte nave de pescuit a declarat pentru NRK că închiderea apelor a venit fără o notificare prealabilă și că nu a experimentat niciodată așa ceva în apele norvegiene.

Asociația industriei pescuitului din țară, Fiskebåt, a anunțat că proprietarii de nave de pescuit ar trebui să decidă singuri ce fac, dar a adăugat că navele care efectuează exerciții sunt obligate să se asigure că nu se pescuiește în apele în care intenționează să tragă rachete.

Lecția pentru Occident, scrie autoare, este să gândească mai creativ și asta au făcut pescarii. De asemenea, este mai ușor să propui soluții neobișnuite atunci când privești o problemă dintr-o perspectivă diferită. Perspectiva diferită oferită de pescari la problema modului de a contracara prezența marinei ruse în apele irlandeze și, respectiv, norvegiene, a fost aceea de a folosi bărci de pescuit ca unealtă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…