Cum au intrat meteorologii în gura conspiraționiștilor. De ce sunt vizați de amenințări
Odinioară considerați oameni de încredere, meteorologii se confruntă acum cu amenințări, insulte și calomnii în mediul online, din partea susținătorilor teoriilor conspirației și a celor care neagă existența schimbărilor climatice. Aceștia îi acuză pe specialiști de falsificarea informațiilor despre vreme, potrivit AFP.
Teoriile conspirației despre schimbările climatice FOTO Arhivă
Utilizatorii Twitter și ai altor rețele de socializare au acuzat agenția meteorologică a Spaniei că a creat o secetă, pe cea a Australiei că și-a „deteriorat termometrele”, iar pe cea a Franței că ar exagera în privința încălzirii globale , stațiile meteo fiind prost amplasate și dând erori.
„Coronavirusul nu mai este o tendință. Conspiraționiștii, care obișnuiau să vorbească despre asta, răspândesc acum dezinformare despre schimbările climatice. (...) Specialiștii furnizează dovezi împotriva a ceea ce susțin persoanele care neagă problemele climatice, așa că aceștia din urmă încearcă să-i discrediteze”, a declarat, pentru AFP , Alexandre Lopez-Borrull, lector în Științe ale Informației și Comunicării la Universitatea din Catalonia.
Mesaje de amenințare la adresa meteorologilor
Agenția de Meteorologie de Stat a Spaniei (AEMET) a luat cuvântul, după ce membrii săi au fost amenințați prin mesaje Twitter, apeluri telefonice și e-mailuri.
„Ucigași”, „Infractorii”, „Veți plăti pentru asta”, „Vă urmărim”, erau câteva dintre mesajele primite.
Ele provin de la oameni care cred în teoria (dezmințită pe scară largă) conform căreia traseele de condens ale avioanelor sunt, de fapt „trasee chimice”, iar autoritățile ordonă să fie pulverizate diverse substanțe în aer de autorități, pentru a otrăvi oamenii sau pentru a crea dezastre meteorologice.
Unii au făcut referire la „agenda 2030”, o altă teorie dezmințită, conform căreia elitele globale complotează să subjuge oamenii prin Covid și politicile climatice.
„Vrei să publicăm datele tale de contact și ale familiei tale?” s-a adresat un utilizator Twitter către un angajat AEMET.
„Escrocii! Distrugeți natura la ordinele afurisitei de agende 2030”, a spus altul.
„Am observat o creștere a mesajelor jignitoare ca urmare a unei postări despre urmele de condens, pe 10 aprilie. Ceea ce nu are sens este faptul că insultă o instituție care veghează constant la interesele lor, al cărei scop este... de a contribui la siguranța oamenilor”, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al AEMET, Estrella Gutierrez-Marco.
Lopez-Borrull a remarcat o „creștere semnificativă” a negării schimbărilor climatice – în special în rândul susținătorilor de extremă dreaptă care o consideră o cauză de stânga și se opun reformelor menite să-i reducă impactul.
„Oamenii nu au încredere în politicieni, judecători și mass-media, iar costul vieții crește. În acest context, oamenii se simt alienați și ajung să asculte cei pe care nu i-au ascultat niciodată până acum, cu mesaje care fac apel direct la emoții”, a spus el.
Valori termice „false”, în Australia
Un alt caz investigat de AFP este cel al afirmațiilor nefondate, conform cărora Biroul de Meteorologie (BOM) din Australia ar fi furnizat alte valori termice, decât cele reale. De data aceasta, presupunerile au apărut pe Facebook.
Într-o analiză a datelor, obținute printr-o solicitare privind libertatea de informare, susținătoarea acestei teorii, Jennifer Marohasy a spus că sondele electronice ale BOM au venit cu citiri cu până la 0,7 grade Celsius mai mult, față de cele ale termometrelor mai vechi, cu mercur.
Experții care au analizat datele au spus că afirmațiile sunt inexacte.
Profesorul de mediu al Universității Monash, Neville Nicholls, a spus că diferența dintre cele mai multe citiri ale sondelor electronice și ale termometrelor cu mercur este neglijabilă - între zero și 0,1 C (0,18 grade Fahrenheit).
„Această diferență este foarte mică în comparație cu tendința puternică de încălzire a temperaturii medii din Australia, de aproximativ 1,4 grade Celsius, în ultimul secol”, a declarat Nicholls, pentru sursa citată.
Organizația Meteorologică Mondială a declarat, pentru AFP, că măsurătorile BOM au fost în conformitate cu standardele sale, contrar afirmațiilor lui Marohasy.
Recordul de temperatură din Franța
După o serie de recorduri de căldură , în luna martie, în sud-vestul Franței, un critic pe rețelele de socializare a publicat un subiect în care susținea că serviciul meteorologic național a exagerat încălzirea, bazându-se pe citirile de la stațiile din cartierele urbane, unde temperaturile sunt, de obicei, mai ridicate.
Postarea a făcut peste 139.000 de vizualizări și s-a răspândit pe Facebook.
„Din fericire, din ce în ce mai puțini oameni îi cred după afacerea cu Covid. Mă bucur să nu văd prognozele lor la France TV”, a comentat cineva
Climatologii, consultați de AFP, au dezmințit afirmațiile, subliniind că rețeaua limitată de 30 de stații meteo, la care se face referire în postare, nu este cea pe care oamenii de știință o folosesc pentru a măsura schimbările climatice. De asemenea, schimbarea climei poate fi observată, în special la sate.
Sursa: adevarul.ro