Cum au distrus forțele speciale israeliene bârlogurile Hezbollah. „Au petrecut 40 de ani construind acestea”

Cum au distrus forțele speciale israeliene bârlogurile Hezbollah. „Au petrecut 40 de ani construind acestea”

Comandourile israeliene au lansat raiduri pe timp de noapte asupra tunelurilor Hezbollah din interiorul Libanului, încă de acum un an, petrecând până la patru nopți consecutiv peste graniță și pătrunzând la patru kilometri în spatele liniilor inamice, a dezvăluit armata israeliană, scrie The Times.

Depozite de arme ale Hezbollah distruse de israelieni/ FOTO:IDF/ The Sun

Depozite de arme ale Hezbollah distruse de israelieni/ FOTO:IDF/ The Sun

Potrivit informațiilor israeliene declasificate, Hezbollah avea planuri pentru un atac în stilul 7 octombrie pentru a se infiltra în Israel folosind 2.400 de militanți de elită din forța Radwan, plus 500 de luptători din grupul afiliat Jihadul Islamic Palestinian, cu scopul de a efectua un masacru similar celui al grupării teroriste Hamas. Planul a primit numele de cod „Cucerește Galileea”, o referire la regiunea cea mai nordică a Israelului.

Însoțite de câini sniffer și acționând adesea sub acoperirea întunericului, forțele speciale israeliene s-au plimbat prin păduri și munții din sudul Libanului, descoperind numeroase capcane care duceau la tuneluri.

Pe parcursul a 200 de nopți, comandourile israeliene au descoperit depozite de mitraliere, rachete antitanc și puști de asalt. Ei și-au documentat raidurile într-o serie de videoclipuri, scrie The Times.

Comandourile au susținut că au descoperit intrarea într-un tunel de 100 de metri sub un pat supraetajat pentru copii într-o casă civilă din Kfarkela, la câteva sute de metri de orașul israelian Metula. În interiorul tunelurilor, Hezbollah a ascuns un arsenal de bazooka, puști de asalt și muniție.

Tuneluri ale Hezbollah descoperite de israelinei/ FOT:IDF

Tuneluri ale Hezbollah descoperite de israelinei/ FOT:IDF

În Meiss el Jabal, soldații israelieni au ajuns într-un pasaj murdar, de asemenea, descoperit sub o casă civilă, care ieșea la 30 de metri de granița cu Israelul. Tunelul a fost distrus într-o explozie uriașă.

În afara Ayta ash Shab, comandourile israeliene au dezgropat un puț ascuns într-o pădure care ducea la o ascunzătoare subterană pentru luptătorii Hezbollah, dotată cu frigidere, chiuvete și paturi.

Declasificând operațiunile speciale, Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, a spus că Hezbollah intenționa să răpească și să omoare cetățeni israelieni, în timp ce expunea unele dintre armele descoperite în timpul raidurilor, la comandamentul nordic al Israelului din Safed.

„Eliminăm organizația teroristă Hezbollah din sudul Libanului și demontăm forțele Radwan de-a lungul întregii granițe”, a spus el. „Ceea ce vom face aici face parte din ceea ce înseamnă să asigurăm întoarcerea în siguranță a cetățenilor Israelului la casele lor din nord. Schimbăm situația de securitate.”