Cum au descoperit forțele ucrainene o bază secretă a rușilor. Ce arată atacurile în adâncime despre arsenalul de arme al Kievului FOTO
După ce forțele ucrainene au străpuns liniile rusești din sudul Ucrainei la sfârșitul anului 2022, mergând întins spre fluviul Nipru, rușii s-au grăbit să își mute din calea lor elicopterele de atac atât de valoroase, relatează Forbes.
Principala bază în care forțele aeriene ruse depozitau aceste elicoptere, în localitatea Ciaplinka (regiunea Herson, sud), la 40 de kilometri la sud de râul Nipru, s-ar fi aflat în scurtă vreme în raza de acțiune a dronelor și lansatoarelor de rachete ucrainene. Astfel că, pentru a le proteja rușii, le-au împrăștiat mutându-le în baze mai mici, mai bine camuflate, aflate mai departe de front.
În prezent, ucrainenii descoperă și atacă aceste baze. Doar că deficitul armelor cu rază lungă de acțiune pentru a efectua atacuri în adâncime riscă să limiteze amploarea acestor lovituri.
Pagubele pe care o mână de rachete bine țintite le pot provoca unor elicoptere fragile sunt uluitoare. La scurt timp după ce a primit în toamnă un lot de aproximativ 20 de rachete M39 din stocurile armatei americane, armata ucraineană a tras mai multe dintre aceste rachete de două tone și cu o rază de acțiune de 160 de kilometri asupra bazelor rusești din Berdiansk și Lugansk, distrugând sau avariind grav aproape două duzini de elicoptere.
O rachetă M39 lansează circa o mie de bombe de mărimea unei grenade, oricare dintre ele putând dezactiva rotorul delicat al unui aparat de zbor.
Pentru a atenua acest risc, forțele aeriene rusești au transferat o parte din elicopterele sale din baza Chaplinka în Strilkove, un oraș-stațiune de pe Capul Arabat de lângă Crimeea, la circa o sută de kilometri de linia frontului de pe Nipru.
Grupul de analiză Frontelligence Insight a analizat imaginile din satelit și a găsit dovezi că poate 20 de elicoptere operează de pe o platformă împrejmuită în interiorul stațiunii balneare. „Evacuarea și relocarea bazei aeriene din Chaplinka ... exemplifică necesitatea Rusiei de a stabili noi locații ascunse din cauza preocupărilor legate de potențialele ținte", a notat Frontelligence Insight.
Cum armata ucraineană are acces la aceleași imagini ca și analiștii independenți - plus imagini militare de mai mare fidelitate de la NATO - precum și de la alți indicatori de informații, cum ar fi interceptările radio, nu este o surpriză faptul că ucrainenii au reușit să identifice locația noii baze de la Strilkove.
La începutul lunii trecute, bombardierele Suhoi Su-24M ale forțelor aeriene ucrainene ar fi tras rachete de croazieră Storm Shadow asupra unui cartier militar din Strilkove. O lună mai târziu, pe 5 decembrie, agenția de informații ucraineană a lansat drone explozive asupra bazei, în urma căreia a fost avariat un radar P-18, o baterie de rachete de apărare aeriană și pista de aterizare.
Apărarea aeriană rusă nu a reușit să împiedice atacurile, care nu ar fi trebuit să fie o surpriză. În toamnă, ucrainenii au desfășurat o operațiune intensivă vizând radarele și bateriile de apărare aeriană din Crimeea și din jurul acesteia, mai întâi derutându-i pe ruși cu momeli de fabricație americană, apoi lovindu-i cu drone și rachete de croazieră lansate din aer și de la sol.
În urma acestor atacuri au fost scoase din funcțiune două dintre cele cinci baterii S-400 cu rază lungă de acțiune ale rușilor din Ucraina, deschizând breșe în apărarea rusă pe care ucrainenii le pot exploata acum pentru a lovi cele mai valoroase ținte din Crimeea și din regiunile adiacente. Printre ele, baza de elicoptere Strilkove.
„Având în vedere gama tot mai mare de armament ucrainean, acest model va continua", a subliniat Frontelligence Insight. Dar nu raza de acțiune este problema, ci aprovizionarea cu aceste arme.
Probabil că jumătate din armele de atac în adâncime ale Ucrainei provin de la aliații săi. Marea Britanie a donat rachete de croazieră Storm Shadow . Franța a donat rachetele similare SCALP-EG. Statele Unite au promis M39 și bombe de mic diametru lansate de la sol.
Din ritmul lent al loviturilor în adâncime se poate deduce că toate aceste muniții sunt puține. Din câte se pare, ucrainenii nu au mai lansat nicio rachetă M39 de o lună și jumătate, ceea ce poate indica faptul că au consumat deja întregul lot inițial de rachete - și nu a fost pregătit un al doilea lot.
Armele de atac în adâncime ale Ucrainei - drone plus rachetele balistice S-200 și Tochka lansate de la sol, precum și rachete de croazieră Neptun - sunt eficiente, dar nu sunt mai abundente decât cele furnizate de aliate. În acest sens, a fost probabil o veste mare când armata ucraineană a primit recent un nou lot de Tochka, după o pauză de șase luni.
Săptămâna aceasta a circulat pe internet o fotografie care înfățișează rămășițele unei Tochka ucrainene în Belgorod, în sudul Rusiei, după o aparentă tentativă de atac asupra unui obiectiv militar aflat la câțiva kilometri în interiorul graniței rusești. O altă lovitură cu aceste rachete, care viza forțele rusești din Donețkul ocupat, ar fi avut loc cu două zile mai devreme.
Faptul că ucrainenii trag din nou cu Tochka, nu ar trebui să surpindă. Ucraina are una dintre cele mai mari industrii de rachete din Europa. Complexul Iujmaș din Dnipro, în sudul Ucrainei, produce o gamă largă de rachete și piese pentru lansări spațiale și uz militar.
Totodată, sosirea iminentă, dar tardivă, a primelor bombe de mic diametru lansate de la sol ar trebui să stimuleze arsenalul ucrainean de lovituri în adâncime, dar probabil doar pentru scurt timp, notează Forbes, potrivit msn.com .
Sursa: adevarul.ro