Cum arată primii ochelari de soare, folosiți încă de acum 2.000 de ani de vânătorii din regiunile arctice
Ochelari de protecție pentru zăpadă au o istorie mai veche decât am crede. Ei au fost folosiți acum mii de ani de către vânătorii inuiți, care locuiau în regiunile arctice și subarctice.
Ochelari de soare inuiți. FOTO polarjournal.ch
Primii ochelari de soare au fost folosiți în urmă cu 2.000 de ani de către vânătorii inuiți, care locuiau în regiunile arctice și subarctice din Groenlanda, Labrador, Quebec, Nunavut, Teritoriile de Nord-Vest.
Este cea mai timpurie utilizare cunoscută a ochelarilor pentru a proteja ochii de soare. Inuiții sunt un popor autohton din regiunile arctice din America de Nord - Alaska, Teritoriile de Nord-Vest, Nunavut, Yukon, Quebec, Nunatsiavut, precum și din Groenlanda.
„Ochelarii de soare” erau folosiți pentru a-și proteja ochii de strălucirea orbitoare a luminii reflectate de zăpadă, potrivit Archeology Aesthetic.
Ochelarii erau fabricați din lemn cioplit, os, fildeș de morsă sau coarne de caribou care formau o bandă purtată în zona ochilor, cu fante subțiri. Au fost tăiați astfel încât să se potrivească strâns pe față și pentru a reduce mult strălucirea zăpezii.
În secolul al XII-lea, în China s-a folosit pentru prima dată cuarți cenușiu pentru realizarea unor ochelari, însă aceștia aveau un rol total diferit. Ochelarii “de soare” erau folosiți de judecătorii care trebuiau să rămână imparțiali pentru a-și ascunde expresia și emoțiile. Mai târziu, la mijlocul anilor 1700, un optician din Londra a experimentat cu lentile verzi, pentru a ameliora anumite probleme de vedere. Astfel, ochelarii cu lentile verzi au rămas la modă o perioadă mai lungă de timp, după cum reiese și din literatura lui Nathaniel Hawthorne sau Edgar Allan Poe, potrivit opticlinic-med.ro
La inceputul anilor 1900, folosirea ochelarilor de soare a devenit tot mai răspândită, mai ales printre vedetele de cinema. Se credea ca purtarea ochelarilor era un mod de a evita să fie recunoscuți, dar vedetele aveau, de fapt, ochii înroșiți de la reflectoarele puternice în fața cărora trebuiau să stea pe timpul filmărilor. Ochelarii negri dădeau și o notă de mister și, de ce nu, acopereau bine urmările unei nopți albe de petrecere.
Importanța ochelarilor de soare pentru copii
În general, copiii sunt mai puțin interesați de aspectul estetic al ochelarilor de soare. Însă pentru că este recomandat ca ei să petreacă, pe cât posibil, cât mai mult timp în aer liber, specialiști sfătuiesc ca micuții să poarte și ei ochelari de soare, nu doar adulții.
Mai mult, specialiștii recomandă ca ochelarii de soare ale celor mici să fie obligatoriu prevăzuți cu filtru 100% UV, pentru a le asigura protecția împotriva razelor ultraviolete.
Experții spun că până la jumătate din expunerea la radiații UV în viața unei persoane poate apărea înaintea vârstei de 18 ani. De asemenea, expunerea îndelungată pe durata vieții la lumina UV poate contribui la dezvoltarea degenerescenței maculare mai târziu în viață.
Pe de altă parte, expunerea excesivă pe durata vieții la radiațiile ultraviolete a fost legată de dezvoltarea cataractei și a altor probleme oculare. Astfel, specialiștii spun că nu e prea devreme pentru copii să înceapă să poarte ochelarii de soare chiar și atunci când se joacă în aer liber.
Sursa: adevarul.ro