Cum arată micul dejun ideal în funcție de sex. În mod paradoxal femeile au nevoie de cât mai multe grăsimi, spun specialiștii

Cum arată micul dejun ideal în funcție de sex. În mod paradoxal femeile au nevoie de cât mai multe grăsimi, spun specialiștii

Micul dejun, spun specialiștii, este esențial pentru a începe cu bine ziua. Nutrienții de care avem nevoie încă de la prima masă a zilei, diferă însă în funcție de sex. Femeile ar trebui să mănânce diferit de bărbați la micul dejun, fiindcă organismul lor are alt mod de a gestiona nutrienții.

Mic dejun FOTO Shutterstock

Mic dejun FOTO Shutterstock

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Motivele sunt multiple. În primul rând, micul dejun întrerupe perioada de fasting nocturn și reîncarcă organismul cu nutrieții necesari, printre care și glucoza, care dă energie organismului. Apoi, în alt doilea rând, un mic dejun sănătos și complet oferă nutrieții esențiali pentru a începe ziua cu bine și pentru a susține efortul de peste zi. Specialiștii au descoperit însă că rețetele universale de mic dejun perfect nu mai sunt valabile. În primul rând fiindcă există diferențe de necesități alimentare care diferă de la un sex la altul. De exemplu, un mic dejun perfect pentru un bărbat, nu este la fel și pentru o femeie. Sexele diferite au nevoie diferite când vine vorba de mic dejun.

Un mic dejun gras, perfect pentru o femeie

Sunt numeroase ipoteze privind rețeta micului dejun perfect. Cel care să ne dea energia necesară pentru a susține o zi de muncă. Un studiu făcut de specialiștii de la Universitatea Waterloo din Canada arată că micul dejun perfect diferă de la un sex la altul. Mai precis, pentru femei, micul dejun ideal este format din alimente bogate în grăsimi. Evident, grăsimi bune, sănătoase. Adică pentru femei este indicat un mic dejun care poate să conțină unt, ouă,pește gras precum somonul,avocado, tofu, iaurt, ulei de măsline, nuci sau semințe de chia. ”Grăsimi bune pentru inimă, adică alimente bogate în grăsime nesaturate. Adică, de exemplu, budincă de chia, omletă sau brânză cottage”, spune dieteticianul Michelle Routhenstein.

În mod normal, femeile s-ar îngrijora când aud de un mic dejun atât de gras. Adică se gândesc să nu i-a în greutate. Specialiștii spun că nu ar trebui să-și facă griji. Este adevărat că femeile stochează mai multă grăsime decât bărbații, dar totodată o ard mult mai repede pentru a obține energie, arată studiul menționat. Iar energia, spun aceeași specialiști, este tot ce are nevoie o femeie, mai ales dacă are și slujbă și copii. Studiile arată că oamenii au nevoie în principal de trei tipuri de nutrienți, carbohidrați, grăsimi și proteine. Ei bine, femeile au nevoie mai mult de grăsimi decât de orice altceva și au metabolismul perfect adaptat pentru a le face față.”Grăsimea este o sursă perfectă de energie, necesară pentru a acoperi costurile nutriționale ridicate ale sarcinii și alăptatului. Diferențele de alimentație dintre sexe, sunt cauzate de estrogen, pentru că femeia consumă mult mai mulți nutrieți în timpul reproducerii și lactației”, precizează și Anita Layton, cercetător și profesor la Universitatea din Waterloo, pentru Medical News Today.

Preparatele bogate în carbohidrați sunt perfecte pentru bărbați

De cealaltă parte, bărbații, deși aparent sunt înclinați spre a consuma grăsimi și proteine, dieta bazată pe carbohidrați este cea mai potrivită pentru aceștia. Mai ales micul dejun, cea mai importantă masă a zilei. ”Un mic dejun bogat în carbohidrați, care sunt de fapt echilibrați din punct de vedere al macronutrienților și care conțin fibre solubile, poate fi foarte benefic pentru bărbați. Acest mic dejun bogat în carbohidrați poate să conțină alimente precum terciul de ovăz, smoothiuri și iaurturi ”, precizează Michelle Routhenstein. De altfel și studiul realizat de specialiștii de la Universitatea din Canada arată că într-adevăr bărbații se simt mult mai bine după un mic dejun bogat în carbohidrați.

Metabolismul bărbatului este adaptat deasemenea unei hrane bazată mai ales pe carbohidrați. Bărbații au nevoie de mai mulți carbohidrați decât femeile. Studiile indică faptul că un bărbat cu o formă fizică moderată, are nevoie de la 6 până 10 porții de fructe și legume zilnic și între 8 și 12 porții de cereale pentru a-și acoperi necesarul de carbohidrați. O femeie cu o formă fizică moderată are nevoie de numai 9 porții de legume și fructe zilnic, și 7 porții de cereale pe zi. În general bărbații stochează mai puțin dar folosesc mai mulți carbohidrați decât femeile. Specialiștii spun că este foarte importantă cunoașterea acestor aspecte și necesități alimentare tocmai pentru ca răspunsul metabolic să fie cel adecvat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO Surprinzătoarele declarații ale generalului Valeri Zalujnîi despre „armatele NATO”

3 „Eu sunt femeie de rate? E cash” / Andreea Tonciu și-a cumpărat bolid de 700.000 de euro, dar fanii sunt convinși că a luat-o în rate

4 VIDEO Imagini cu ultimele clipe trăite de liderul Hamas, Yahya Sinwar

5 Igor Girkin dezvăluie că Rusia rămâne fără soldați și arme