Cum arăta în realitate Iisus Hristos, după cercetările specialiștilor. Este total diferit de ceea ce se vede în icoane
Cei mai mulți dintre noi sunt obișnuiți cu imaginile clasice din iconografie privind aspectul fizic al lui Iisus Hristos. Cercetările din ultimii 10-15 ani, bazate pe documentare și metode științifice oferă o altă perspectivă privind înfățișarea lui Hristos, diferită de cea cu care ne-am obișnuit.
O variantă a modului în care arăta Iisus propusă și creată de Richard Neave pentru BBC
Iisus Hristos este personajul principal al creștinismului, cel de la care a pornit una dintre cele mai răspândite religii de pe glob și cu o influență decisivă în istoria omenirii. Odată cu secolul al XI-lea și generalizarea gândirii raționale, critice, mulți oameni de știință au pus la îndoială însăși existența lui Iisus Hristos.
Chiar și așa sunt specialiști care arată că există dovezi clare, inclusiv în scrierile autorilor antici privind veridicitatea existenței lui Iisus Hristos, în secolul I. Mai mult decât atât, noile cercetări scot la iveală noi detalii, pe baze științifice, privind modul în care ar fi arătat cu adevărat Iisus Hristos. Aspectul său fizic ar fi fost total diferit de ceea ce putem vedea astăzi în reprezentările religioase, fie statui, busturi, basoreliefuri sau icoane.
Iisus atestat de romani și de alți scriitori în limba latină
Din punct de vedere istoric, Iisus ar fi trăit în provincia romană Iudeea în secolul I dHr, în timpul ce Pilant din Pont era guvernator. Ar fi fost un predicator cunoscut inclusiv de romani, mai ales că era foarte căutat.
„Era în acele vremuri un om înţelept numit Iisus. Este drept să-l numim om, pentru că era un izvor de lucruri minunate, un învăţător atât de bun încât oamenii primeau adevărul cu plăcere. A atras de partea lui pe mulţi evrei, dar şi pe mulţi dintre cei numiţi gentiles. El era Hristos şi atunci când Pilat, la sugestia celor puternici din rândul nostru, l-a condamnat la moarte pe cruce, cei care l-au iubit de prima dată nu l-au abandonat, aşa că le-a apărut lor în viaţă, a treia zi, aşa cum profeţii au proorocit. Aşa că tribul numit al creştinilor, după dânsul, trăieşte şi astăzi”, scria Flavius Iosif, un autor latin de origine evreiască.
Despre Iisus a scris și Tacitus, în „Anale”.
„Cristus, de unde vine şi numele creştinilor, a fost condamnat la crucificare în timpul domniei lui Tiberius, fiind trimis la moarte de către procuratorul Pontius Pilat”, scria Tacitus.
Un alt istoric roman, Pliniu cel Tânăr, guvernator al Asiei Minor, scria într-o scrisoare către împăratul Traian în anul 112 d Hr.
„Creştinii se întâlnesc în anumite zile orânduite, înainte de ivirea zorilor şi cântă imnuri lui Hristos, ca unui zeu, şi se leagă cu jurământ solemn să nu facă fapte rele, fraude, adulter, să mintă sau să nege adevărul”, scria Pliniu. Suetonius, la rândul său, scria că în timpul împăratului Claudius a fost alungată din Roma o comunitate de evrei care „făcea probleme fiind instigată de învăţăturile lui Hristos”.
Un evreu ca oricare altul, din punct de vedere al înfățișării
În mentalul colectiv, imaginea lui Iisus se rezumă la ceea ce ne oferă în special arta religioasă, mai ales iconografia. Pentru cei mai mulți, Iisus are pielea albă, este înalt și subțire, cu barbă și păr lung. Aici lucrurile diferă de la un cult la altul. De exemplu, în lumea catolică, Iisus este reprezentat ca un bărbat frumos cu barbă și păr lung, de obicei blond sau șaten deschis, cu ochi albaștri și piele albă. În iconografia bizantină, de multe ori Iisus are un aspect mai ascetic, cu părul lung și barba de culoare mai închisă, dar pielea albă. Există și variante care-l prezintă ca un înalt ierharh bisericesc sau chiar ca un împărat cu coroană pe cap.
Cercetările mai recente privind aspectul fizic al lui Iisus, bazate pe lacunarele mărturii din Biblie, dar mai ales pe metode moderne de cercetare, scot la iveală lucruri uimitoare. De exemplu, din Noul Testament, aflăm că Iisus avea în jur de 30 de ani atunci când a început să predice (Evanghelia după Luca). Mai apoi, spun specialiștii, în capitolul „Revelația ” identifică niște detalii importante, și anume, faptul că Iisus avea pielea mai închisă la culoare și părul de consistență „lânoasă”.
Tot din Noul Testament aflăm că Iisus nu se deosebea cu nimic, din punct de vedere fizic, față de ceilalți. Tocmai de aceea a fost nevoie ca Iuda să-l identifice față de ceilalți, în momentul arestării. Mulți specialiști cred că arăta exact ca un evreu din Galilea din primul secol.
„Nu știm cum arăta Iisus, dar dacă toate lucrurile pe care le cunoaștem sunt adevărate, era un evreu palestinian, care trăia în Galileia, în primul secol”, precizează pentru history. com, Robert Cargill, profesor asistent de studii religioase și clasice la Universitatea din Iowa.
În anul 2001, o echipă de antropologi și IT-iști din Israel și Marea Britanie, din care făcea parte și Richard Neave, antropolog, dar și artist au început să strângă date pe baze științifice pentru recrearea cât mai fidelă din punct de vedere științific a modului în care ar fi arătat Iisus.
Aceștia au folosit craniul unui israelit din primul secol după Hristos și cu ajutorul programelor de pe computer au realizat o reconstrucție a chipului unui israelit din acea perioadă. Și cum Iisus, așa cum arată și Noul Testament nu ieșea în evidență prin nimic față de ceilalți, este o imagine cât mai apropiată de realitate.
Chiar și în 2018 a apărut o lucrare numită „Cum arăta Iisus Hristos”, în care, pe baza unor cercetări complexe, s-a ajuns la o posibilă imagine cât mai aproape de realitate a lui Iisus. Conform cercetărilor, inclusiv a celor din 2018, Iisus, ca mulți bărbați evrei din Galilea primului secol, avea o înălțime de 1.66 metri, pielea măslinie, părul negru și ochii de culoare căprui. Părul, cel mai probabil, era tuns scurt, până în zona tâmplelor, posibil cârlionțat.
Sursa: adevarul.ro