Cum arată decizia de pensionare după recalculare. La ce trebuie să fie atenți beneficiarii și ce spune Ministerul Muncii

Cum arată decizia de pensionare după recalculare. La ce trebuie să fie atenți beneficiarii și ce spune Ministerul Muncii

Modelul deciziei de pensionare după recalculare - documentul prin care seniorii vor afla dacă primesc sau nu bani în plus - a fost prezentat vineri, la Antena 3 CNN . Felul în care trebuie citit și interpretat documentul a fost detaliat de un reprezentant al Ministerului Muncii.

Așa arată decizia de pensionare după recalculare. FOTO Captură video Antena 3 CNN

Așa arată decizia de pensionare după recalculare. FOTO Captură video Antena 3 CNN

Aproape 4,8 milioane de pensionari vor vedea câţi ani au la stagiul de cotizare contributiv şi câte puncte de stabilitate au obţinut și vor afla din aceste decizii dacă și cu cât le-a crescut pensia.

În aproximativ o lună seniorii urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a Legii 360.

La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani.Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării” , a explicat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, vineri, la Antena 3 CNN.

Informația pe care toți pensionarii o așteaptă va putea fi găsită în subsolul paginii, unde fiecare poate verifica dacă, în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, urmând să rămână în plată cuantumul cel mai avantajos.

Pensionarii pot beneficia de creșteri variabile, de la un leu până la câteva mii de lei.

Formula folosită pentru calculul pensiei

Specialistul a explicat și formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR (adică valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei) x Numărul total de puncte (adică puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.)

Punctele de necontributivitate se referă la anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an), iar punctele de contributivitate, la anii în care apersoana a contribuit la sistemul de pensii (un punct pentru fiecare an).

Ce recalculări sunt așteptate

Amintim că prima recalculare ar urma să fie finalizată până cel târziu la data de 1 septembrie, iar a doua ar urma să aibă loc abia după, beneficiind de cea din urmă seniorii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate până la acest moment în calcul.

Cea de-a doua recalculare ar urma să fie posibilă doar în cazul pensionarilor care atașează dosarelor de pensii adeverințele care să demonstreze faptul că au încasat venituri suplimentare față de salariu, și pot depune aceste documente pot fi depuse până la data de 1 septembrie.

Sporurile care vor fi luate în calcul pentru această recalculare sunt cele încasate înainte de data de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

Astfel, veniturile acestor pensionari ar urma să fie recalculate și în funcție de bonsurile pe care le încasau și nu erau luate în calcul până la acest moment, și nu au fost integrate nici in recalcularea care se desfășoară în acest moment, iar începând din anul 2025, conform planificărilor, cea de a doua recalculare a pensiilor ar urma să aducă seniorilor venituri mai mari.

În situații excepționale, când carnetul de muncă a fost pierdut sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhiva.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...