Cum arăta cu adevărat Iisus Hristos. Experții contestă reprezentările anterioare ale sfântului: „Probabil, avea niște riduri pe față”
Un grup de oameni de știință au reconstituit chipul lui Iisus Hristos. Experții susțin că imaginile pe care le cunoaștem cu înfățișarea acestuia nu sunt precise și realitatea diferă.
Iisus Hristos Foto Pixabay
Potrivit cercetărilor, orice reprezentare a lui Iisus Hristos nu corespunde cu adevărat lui înfățișare. Experții au spus că acesta nu ar fi avut părul lung și nici barbă lungă. De asemenea, hainele pe care le purta diferă de cele în care a fost arătat în mai multe picturi sau icoane, scrie Daily Mail .
Istoricii cred că Iisus ar fi arătat ca orice alt membru obișnuit al societății iudeilor din secolul I d.Hr. Totuși, este un aspect din reprezentările artistice și bisericești care corespunde cu forma fizică a lui Iisus Hristos. Istoricii au fost de acord că sfântul ar fi avut un abdomen bine lucrat.
Dr. Meredith Warren, lector superior de studii biblice și religioase la Universitatea Sheffield, a declarat pentru MailOnline că aceste reprezentări musculoase nu sunt „complet neconforme”.
„Iisus provine dintr-o familie în care munca manuală este norma și, cu siguranță, face exerciții cu toată mișcarea pe care o depune”, a spus experta.
Cea mai răspândită imagine a lui Iisus îl înfățișează cu părul șaten, care curge până la umeri și o barbă plină. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste imagini nu se potrivește cu ceea ce știm despre figura istorică a lui Isus.
Unul dintre puținele lucruri pe care au fost confirmate despre identitatea sfântului este că era etnic iudeu și provenea din regiunea care este acum Palestina de astăzi. Acest aspect indică faptul că avea părul și barba lui negre și crețe. De asemenea, este foart propabil, ca Isus să-și fi purtat părul și barba destul de scurte.
În timpul vieții lui Isus, în secolul I d.Hr., a fi bărbierit era extrem de important pentru romani, dar, ca evreu, lui Isus probabil că a menținut o barbă bine întreținută. Monedele romane din epocă arată că iudeii captivi au bărbi scurte și ondulate, ceea ce sugerează că aceasta ar fi putut fi moda vremii.
„A avea părul lung și o barbă lungă însemna ceva în iudaismul antic - că ții un jurământ special și nu bei vin. Isus a fost de fapt acuzat că a băut prea mult, așa că nu a respectat un asemenea jurământ”, a delarat pentru MailOnline Joan Taylor, profesor privind originile creștine de la King's College din Londra.
Picturile datând din prima jumătate a secolului al III-lea d.Hr. descoperite în biserica din orașul ruinat Dura-Europos din Siria îl arată pe Iisus bărbierit cu grijă și cu părul tuns cu mult deasupra gulerului. Atunci când soldații au venit să-l ia din Grădina Ghetsimani, au avut nevoie de Iuda să-l arate în mulțimea altor bărbați iudei.
Și în Evanghelia după Ioan, Maria Magdalena îl confundă cu un grădinar când merge să-i caute trupul. Din aceste informații, unii cercetători au dedus că Isus ar fi putut semăna foarte mult cu alți bărbați ai perioadei și nu avea multe trăsături distinctive.
Doctorul Warren crede că cele mai bune reprezentări ale modului în care ar fi putut arăta Isus provin din portretele mumiilor egiptene. Aceste picturi au fost realizate cu oameni care au murit între 80 și 120 d.Hr., într-o parte a lumii unde trăiau oameni cu fizionomii similare cu a lui Isus. Totuși, la fel ca multe dintre reprezentările noastre moderne ale lui Isus, aceste caracteristici spun mai multe despre cultura vremii decât despre figura istorică.
Profesorul Taylor spune că în secolul I d.Hr. părul lung al bărbaților era considerat „destul de nepotrivit”. Cu toate acestea, până în secolul al IV-lea d.Hr., imaginile lui Isus au început să-l prezinte cu păr și barbă lungi, în funcție de ceea ce artiștii doreau să sublinieze.
„Dacă vor să-l conecteze pe Iisus cu noțiunea Păstorului Bun sau să facă paralele cu ideile romane despre Dionysos sau Apollo, el va avea părul mai lung; la fel, dacă vor să-l sublinieze pe Isus ca filosof, ar avea o barbă mai lungă. Mai târziu, când avem ideea unui Hristos atotputernic ca și Creator, reprezentarea lui se aliniază cu modul în care este reprezentat Zeus sau Jupiter: cu barbă și păr mai lungi”, a spus dr. Warren.
În mod surprinzător, Biblia nu include multe descrieri despre cum arăta Iisus. Dar, pe baza celor câteva detalii biografice pe care le avem, experții au reunit câteva detalii despre trăsăturile probabile ale feței sale.
„Iisus ar fi avut pielea măslinie, ochi căprui, la fel ca populația locală. A murit înainte de a împlini 40 de ani. Nu era bogat și ar fi petrecut mult timp în aer liber, așa că, probabil, avea niște riduri pe față. Mâinile și picioarele lui erau probabil dure și aspre”, mai spune dr. Warren.
Pentru a obține detalii mai specifice, experții trebuie să se uite la alte persoane care trăiesc în regiune la acea vreme. Unul dintre puținele lucruri pe care Biblia ne spune despre înfățișarea lui Isus este cât de nedistinctiv, obișnuit, părea să fie.
Sursa: adevarul.ro