Cum arată averea lui Robert Negoiță ajunsă sub sechestru. Primarul are conturi la șapte bănci și cere accesul la 15 milioane de euro

Cum arată averea lui Robert Negoiță ajunsă sub sechestru. Primarul are conturi la șapte bănci și cere accesul la 15 milioane de euro

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță este așteptat la Curtea de Apel București marți, 22 august ora 11.00, pentru procesul în care edilul este judecat în legătură cu prelungirea nelegală cu încă 10 ani a contractului de salubritate cu SC Rosal Grup SA. La acest termen de judecată se va lua în discuție verificarea sechestrelor instituite asupra bunurilor inculpaților, măsuri asiguratorii luate până la concurența sumei 115 milioane de euro, scrie Ziare.com.

Edilul Sectorului 3 are și el bunuri sub sechestru, inclusiv asupra conturilor de la 7 bănci.

În plus, Robert Negoiță deține părți sociale și acțiuni la mai multe firme, în valoare de 77.605.944 lei, echivalentul a 15.677.968 euro, potrivit actelor din dosar.

Ultima oară, instanța a verificat legalitatea și temeinicia măsurilor asiguratorii în dosarul lui Robert Negoiță pe data de 26.09.2022, termenul de un an prevăzut de lege urmând să expire peste o lună.

De aceea, Curtea de Apel București dezbate marți dosarul edilului, la un termen intermediar, acordat în timpul vacanței judecătorești și în plină grevă a judecătorilor, declanșată ca urmare a intenției Executivului de a „umbla” la pensiile speciale ale magistraților.

Pe ce i-au pus sechestru procurorii DNA lui Robert Negoiță

În motivarea hotărârii din 26 septembrie 2022 – consultată de Ziare.com – instanța trece în revistă averea lui Robert Negoiță pusă sub sechestru.

  • „Cu privire la inculpatul (Negoiță Robert Sorin – n.r.), prin ordonanța din data de 04.03.2022, parchetul a dispus:
  • Instituirea sechestrului asigurătoriu până la concurenţa sumei de 578.446.818 lei, asupra mai multor bunuri imobile, identificate în rechizitoriu (file 232-298), proprietatea suspectului (Negoiță Robert Sorin – n.r.), pentru a evita distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestora.
  • Instituirea sechestrului pe (…) 5.178.941 de părți sociale (valoarea nominală a unei părți sociale fiind de 10 lei) cu o valoare totală de 51.789.410 lei.
  • Instituirea sechestrului pe (…) 21.500 de părți sociale (valoarea nominală a unei părți sociale fiind de 10 lei) cu o valoare totală de 215.000 lei.
  • Prin procesul-verbal de aplicare a sechestrului din 07.03.2022 a fost îndeplinită măsura asiguratorie dispusă prin ordonanța menționată mai sus, în sensul în care a fost aplicată măsura sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor imobile și asupra părților sociale și acțiunilor deținute de suspectul (Negoiță Robert Sorin – n.r.) (punctele 1, 2, 3 și 4 din ordonanță), cu o valoare totală estimată de 77.605.944 lei, echivalentul a 15.677.968 euro.
  • Asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile bancare curente deschise la Bank of Cyprus, (…), Unicredit Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Credit Europe Bank, First Bank ce au ca titular pe suspectul (Negoiță Robert Sorin – n.r.), cu mențiunea că salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”, se arată în document.

Motivare: Negoiță a încercat să se „disocieze” de Dosarul Rosal

Reamintim că Robert Negoiță a fost trimis în judecată pe data de 10.08.2022, pentru că ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3, a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani, fapte care ar fi avut loc în 2013.

În plus, în 2014, Robert Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

Faptele ar fi continuat în 2018 și 2019, când funcționarii din Primăria Sectorului 3 au încercat să se „acopere cu hârtii” și să ascundă modalitatea prin care fusese prelungit cu 10 ani contractul cu Rosal Grup SA.

Pe data de 9 ianuarie 2023, judecătorul de cameră preliminară a confirmat legalitatea rechizitoriului DNA, respingând cererile și excepțiile invocate de către Robert Negoiță și de către ceilalți funcționari publici vizați în Dosarul Rosal.

  • „Din situaţia de fapt prezentată rezultă că în legătură cu 13 consilieri locali (ţinând cont de ce au declarat) s-a putut stabili fără dubiu că au fost induşi în eroare pentru a vota HCL 420/2013, iar faţă de 4 consilieri locali (ţinând cont de ce au declarat) nu s-a putut stabili fără dubiu dacă au fost induşi în eroare. De asemenea, cu privire la consilierul (…) nu s-a putut stabili poziţia sa sub aspect volitiv şi intelectiv.
  • Ulterior, la pag. 24 la paragrafele 2-3 se conchide, fiind tratate diferit și clar acţiunea de inducere în eroare și acţiunea de determinare a consilierilor că din cei 18 consilieri, 17 consilieri locali au fost determinaţi de inculpatul (Negoiță) să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu (…) fără vinovăţie, prin aprobarea H.C.L. 420, iar dintre aceştia 17, un număr de 13 consilieri locali au fost induşi în eroare.
  • Față de momentele de timp diferite ale actelor de executare, respectiv 03.10.2019, 20.08.2019, 29.10.2018, 30.10.2018, procurorul a apreciat că intervalele de timp sunt fireşti în raport de natura infracţiunii de abuz în serviciu şi de modus operandi în care a fost gândită.
  • Astfel, s-a apreciat că nota contabilă 188cc este urmare a adoptării H.C.L. 511 de intrare în legalitate a actelor adiţionale de la contractul de salubrizare, care este şi invocată în documentele oficiale emise pentru propunerea de stornare, iar faptul că s-a încercat o disociere a numelui inculpatului de săvârşirea infracţiunii în calitate de autor, este doar urmarea firească a dispoziţiilor de delegare a atribuţiilor de primar.
  • În raport de aceste elemente, judecătorul de cameră preliminară apreciază că nu există un motiv de nelegalitate a ordonanței, urmând să stabilească după efectuarea cercetării judecătorești dacă încadrarea juridică a faptelor pentru care s-a efectuat urmărirea penală și trimiterea în judecată este corectă sau nu”, a reținut judecătorul în dispozitivul hotărârii.

Robert Negoiță i-a păcălit pe consilieri să voteze ce a vrut el

Actualul primar al Sectorului 3 a fost trimis în judecată pe data de 10.08.2022 pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, a unei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și pentru complicitate la fals intelectual.

Robert Negoiță este acuzat de procurorii DNA că, printr-un act adițional, le-a spus consilierilor locali că se va implementa de către S.C. Rosal Grup S.A. un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

În realitate, sub pretextul implementării programului, Negoiță, beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…