Cum ar putea Ucraina să facă din contraofensivă un succes istoric. Rusia pregătește apărarea de 6 luni
Ucraina spune că pregătirile pentru o contraofensivă de primăvară sunt aproape finalizate. Când va fi lansată, probabil în sud, va marca un moment crucial în conflict. Dar rușii au avut la dispoziție aproape șase luni pentru a pregăti terenul și pentru a construi o gamă elaborată de apărări.
Ucraina va avea o victorie răsunătoare dacă va combina eficient ce are la dispoziție FOTO Profimedia
Imaginile din satelit analizate de CNN și alte organizații media arată amploarea apărării rusești care a fost pusă la punct în părți din sudul Ucrainei - șanțuri antitanc, obstacole, câmpuri minate și tranșee.
Apărarea continuă pe sute de kilometri pe frontul sudic șerpuit – unde e de așteptat ca forțele ucrainene să-și concentreze contraofensiva în săptămânile următoare.
Provocarea pentru ucraineni va fi să ocolească sau să depășească astfel de obstacole în viteză, creând un impuls care ar face ca controlul rusesc să fie pierdut.
Mai multe imagini din satelit obținute de CNN de la Maxar Technologies și efectuate miercuri arată tranșee extinse la est de orașul Polohî din regiunea Zaporojie. O analiză a imaginilor efectuată de Reuters arată că sunt mii de poziții defensive pe o zonă vastă.
Ele arată că „pozițiile Rusiei sunt cele mai concentrate în apropierea liniilor frontului în regiunea de sud-est Zaporojie, în est și peste fâșia îngustă de pământ care leagă Peninsula Crimeea de restul Ucrainei”, potrivit analizei Reuters.
Apărarea rusă include, de exemplu, șanțuri antitanc lângă Polohî, care se întind pe 30 de kilometri, precum și fortificații suplimentare în jurul orașelor importante precum Tokmak. Această zonă va fi critică în cazul în care forțele ucrainene ar încerca să avanseze spre orașul Melitopol și să împartă forțele rusești în sud.
Stephen Wood de la Maxar spune că aceste apărări sunt reproduse pe o întindere uriașă de teritoriu, de la Crimeea în sud până la părți din Donețk.
Luni de pregătire
Aceste apărări au început să apară după ce forțele ruse s-au retras din o parte a regiunii Herson în noiembrie și au stabilit, în esență, o nouă linie defensivă care se întinde pe zonele rurale din sudul Ucrainei. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat în noiembrie că două fabrici produceau obstacole din beton pentru tancuri de tip „dinți de dragon”.
Astfel de apărări, însă, sunt la fel de bune ca și forțele alocate fiecărui sector. Pe cont propriu sunt un impediment limitat. Motiv pentru care rușii au împins mai multe unități în sudul Ucrainei. Aceste linii defensive au devenit critice pentru obiectivele lor generale.
Oficialii ucraineni au transmis frecvent relatări de la oameni din zonele ocupate, cum ar fi Mariupol și Berdiansk, despre convoaiele rusești lungi care trec și zeci de clădiri transformate în unități de cazare pentru militari.
Imaginile din satelit arată că o mare bază rusă din nordul Crimeii, care în februarie fusese plină cu echipamente, inclusiv artilerie și tancuri, era mult mai goală la sfârșitul lunii martie și aproape complet eliberată săptămâna trecută. Nu este clar unde a mers echipamentul, dar probabil că a fost trimis spre nord pentru a consolida liniile defensive rusești.
Chiar și așa, este excepțional de dificil de spus câte trupe rusești – și de ce calitate – sunt repartizate fiecărei secțiuni a unei linii de front atât de lungi. Va fi esențial pentru ucraineni să întrerupă liniile de aprovizionare, să distrugă depozitele de muniție și să lovească infrastructura de combustibil (printre multe alte sarcini) înaintea ofensivei. Asta va face mai dificilă susținerea trupelor care apără.
Nicio surpriză
Oficialii ucraineni au recunoscut că le-ar putea lipsi elementul-surpriză în orice contraofensivă mai mare. Oficialii numiți de ruși în Zaporojie susțin că există deja o mare acumulare de forțe ucrainene în zonă. Vladimir Rogov, șeful „Noi împreună cu Rusia” din Zaporojie a declarat joi că mai multe brigăzi ucrainene noi urmează să sosească în prima linie până la sfârșitul acestei săptămâni.
„Aceste brigăzi sunt transferate celor 12.000 de luptători existenți în zonă”, a spus Rogov. Afirmația lui nu a putut fi verificată, notează CNN.
Oficialii ucraineni nu dezvăluie mișcarea unităților. Oficialii NATO spun că 98% dintre vehiculele de luptă promise Ucrainei sunt acum în țară, iar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov , a declarat vineri că pregătirile pentru contraofensivă sunt aproape finalizate.
Dar unitățile ucrainene vor trebui să stăpânească manevrele combinate cu acest nou echipament, integrând deminarea, îndepărtarea obstacolelor pentru tancuri și construirea de poduri cu batalioanele lor de asalt. Este necesară o coordonare complexă.
Pachetul de ajutor american anunțat în martie a inclus poduri desfășurate de vehicule blindate, care ar însoți unitățile care avansează – precum și muniții de demolare.
Și vor trebui să lucreze cu o coordonare și o comunicare excelente pentru a reuși. Unii analiști au comparat ce trebuie să facă ucrainenii cu debarcarea de Ziua Z, despre care generalul german Erwin Rommel a spus la acea vreme: „Primele 24 de ore ale invaziei vor fi decisive... pentru Aliați, precum și pentru Germania, va fi cea mai lungă zi.”
Franz-Stefan Gady, un specialist în războiul modern din Londra, spune că obiectivul ucrainean trebuie să fie „declanșarea paraliziei în conducerea militară rusă și panica în rândurile rusești... Factori intangibili precum surpriza tactică, conducerea câmpului de luptă și moralul de luptă va fi probabil decisiv în primele 24 de ore ale unui atac.”
Într-un scenariu ideal, spune el, „Coloanele blindate ucrainene trec prin apărarea stratificată a Rusiei într-un punct slab, înaintează rapid în spatele Rusiei și amenință nodurile de comandă și control precum cartierele generale militare și centrele de aprovizionare”.
Dar pericolul pentru forțele ucrainene, potrivit lui Matthew Schmidt, profesor asociat de securitate națională la Universitatea din New Haven, este ca contraofensiva să devină „o luptă la nivel de divizie care se transformă într-o serie de angajamente-pluton”, ucrainenii fiind blocați.
Stăpânirea armelor combinate - utilizarea unei varietăți de active în coordonare - va fi crucială, spune el.
Un contraatac rusesc?
Un atribut al apărării de succes este abilitatea de a contraataca, de a arunca inamicul care avansează dezechilibrat și de a-l forța să trimită trupe acolo unde preferă să nu o facă. Capacitatea rușilor de a face acest lucru eficient este pusă la îndoială. Analiștii occidentali cred că forțele de elită precum parașutiștii ruși au suferit pierderi grele la începutul campaniei, din care încă nu și-au revenit.
„În ciuda adaptărilor tactice pe care le-am văzut de la ruși, încă nu i-am văzut realizând un progres operațional și o exploatare în timpul ofensivelor din 2023”, spune Mick Ryan, un fost general australian care scrie buletinul informativ de strategie militară Futura Doctrina și a fost recent în Ucraina.
Dar rușii păstrează un avantaj distinct în aer, iar acest lucru ar putea fi critic în încetinirea progresului ucrainean. Ryan observă că, pentru a evita apărarea antiaeriană ucraineană, forțele aeriene ruse au folosit din ce în ce mai mult arme „stand-off”, cum ar fi bombele cu alunecare de 1,5 tone care au fost folosite recent în jurul lui Bahmutului.
„Acestea nu numai că măresc capacitatea de supraviețuire a aeronavei de lansare, dar sunt și foarte greu de interceptat”, spune Ryan.
În ciuda ingeniozității și motivației mai mari a ucrainenilor și în ciuda pierderilor uluitoare ale rușilor de la începutul invaziei, Moscova păstrează resurse mult superioare în acest conflict.
Sursa: adevarul.ro