Cum ar putea să arate viitorul guvern. Expert: „E nevoie mai mult ca oricând să lase orgoliile deoparte”
Profesor de relații internaționale la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Sergiu Mișcoiu este de părere că singura soluție este o construcție care să cuprindă toate partidele europene.
Așteptate cu sufletul la gură după închiderea urnelor, primele rezultate exit-poll la alegerile parlamentare 2024 indică victoria PSD, însă și AUR și chiar USR au obținut rezultate notabile.
Românii au ales: conform rezultatelor din exit-poll-ul realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS , cele mai multe voturi le-a obținut PSD, cu peste 26%, iar pe următorarele sunt, în ordine, AUR – 19%, PNL 15,5% și USR 15,5%. În scena ar intra si SOS, partidul Dianei Sosoacǎ (5,4%), POT, formațiunea care îl susține pe Călin Georgescu (5,4%), UDMR (5%). SENS, REPER și PMP-FD au strâns 3,2%, 1,3% si 1,2%.
Totuși, de notat ar fi faptul că în urmă cu o săptămână, în primul tur al alegerilor prezindențiale, rezultatele exit-poll-urilor au fost destul de diferite de rezultatele finale, ceea ce înseamnă că acestea pot fi privite cu anumite rezerve.
Singura șansă - o coaliție largă
Profesor de relații internaționale la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj, Sergiu Mișcoiu explică, pentru „Adevărul”, cum ar putea să arate viitorul guvern, în urma alegerilor parlamentare de duminică, 1 decembrie. Evident, discuția pornește de la rezultatele exit-poll-ului de la ora 21:00, chiar dacă, așa cum s-a dovedit în urmă cu o săptămână, în primul tur al alegerilor prezindențiale, rezultatele exit-poll-urilor au fost destul de diferite de rezultatele finale, ceea ce înseamnă că acestea pot fi privite cu anumite rezerve.
„Eu cred că rezultatele finale trebuie așteptate pentru că în momentul de față, așa cum ne puteam aștepta, avem un suspans în ceea ce privește mai multe partide care sunt la limita a 5% în exit poll. Dacă SOS România și POT vor ajunge într-adevăr să depășească 5%, ceea ce pare destul de probabil acum, vom avea un pol naționalist destul de consistent. În fața acestuia, singura soluție rezonabilă ar fi o mare coaliție a celorlalte partide care au reușit să treacă plagul electoral. Acestea vor trebui să își depășească toate orgolile și frustrările și să constituie un guvern”, spune profesorul clujean.
O ecuație complicată
În opinia sa, multe depind și de rezultatul alegerilor prezidențiale. În funcție de acestea vor fi și negocierile. „Acest lucru încă o dată va depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din turul 2, pentru că dacă Elena Lasconi nu va fi aleasă președinte, marja de manevră în numirea unui prim-ministru după consultări va reveni președintelui care va putea să încerce mai întâi fondamentarea unei altfel de coaliții, încercând, de exemplu, să împingă unele din partide, PSD sau PNL, de exemplu, către o altfel de coaliție”, mai spune Mișcoiu.
Dat fiind faptul că polul naționalist ajunge la circa 30%, e puțin probabil să asităm la o coaliție de numai 3 partide, pentru că nu ar aduce majoritate în Parlament.
„Singurul lucru care poate să genereze o majoritate stabilă în urma acestor rezultate care probabil vor fi corectate probabil în jos un pic față de exit pol pentru PSD, probabil în sus un pic pentru AUR și mai ales pentru POT, vor avea o obligație, o obligație pentru formarea unei majorități ca nu doar trei partide, ci patru partide să intre la guvernare, adică PSD, PNL, USR și UDMR. Dacă, de exemplu, USR rămâne în afară acestei coaliții, majoritatea va fi redusă, slabă și coaliția ar fi vulnerabilă, mai ales în condițiile în care ar fi președinte Elena Lasconi. Ar fi o coabitare care nu ar avea niciun fel de sens”, explică profesorul Sergiu Mișcoiu.
Sursa: adevarul.ro