Cum ar putea răspunde Rusia ofensivei ucrainene din Kursk. Istoric: "Vor clama faptul că sunt atacați"

Cum ar putea răspunde Rusia ofensivei ucrainene din Kursk. Istoric: "Vor clama faptul că sunt atacați"

Cosmin Popa, expert în spațiul ex-sovietic, a analizat pentru ”Adevărul” cele mai recente declarații al lui Vladimir Putin, care a ameninţat cu un „răspuns pe măsură” pentru Ucraina, după ce trupele ucrainene au pătruns în interiorul teritoriul rus şi au ocupat mai multe localităţi.

Vladimir Putin, surprins de ofensiva ucrainenilor FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin, surprins de ofensiva ucrainenilor FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin s-a întâlnit cu oficiali ruşi pentru a evalua situaţia de pe noul front deschis de ucraineni în regiunile de graniţă ale Rusiei.„Pierderile au început să se adune dramatic pentru forţele armate ale Ucrainei, mai ales în ce priveşte cele mai capabile unităţi trimise la graniţa noastră. Duşmanul va primi, fără îndoială un răspuns pe măsură şi nu am niciun dubiu că ne vom atinge toate obiectivele”, a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a mai spus că „obiectivul principal al ministerului apărării este să împingă şi să dea afară duşmanul din teritoriul nostru”.

Aproape 80.000 de ruşi au fost evacuaţi până acum din regiunea Kursk din Rusia, acolo unde autorităţile regimului au declarat stare de urgenţă .

Istoric: Ucrainenii par să fi venit pentru mult timp în Rusia

”Orice acțiune care prezintă potențial exploziv, din punct de vedere politic, cu atât mai mult atacul ucrainean, produce panică la Kremlin. Putin este nevoit acum să ia decizii, chiar dacă încă încearcă să-i responsabilizeze public pe Belousov și Gherasimov, prin scenete jucate în față camerelor de luat vederi. El nu poate explică populației de ce, cel puțin, regiunile Belgorod și Kursk trebuie evacuate, în condițiile în care a promis susținătorilor săi o victorie rapidă. De aceea, el va încerca să "vândă" din nou rușilor războiul din Ucraina că pe unul de apărare, de unde și referirile la teritoriul național, dar în paralel va caută modalități și condiții de ieșire din acest război, astfel încât să se poată pretinde victorios”, a declarat cercetătorul Cosmin Popa pentru ”Adevărul”.

Expertul în spațiul ex-sovietic a explicat și cum vede evoluția conflictului în perioada următoare.

”Deocamdată, ucrainenii par să fi venit pentru mult timp în Rusia. Într-atât de mult încât prezența lor să conteze în perspectiva negocierilor pentru încetarea focului. Acesta este singurul mod în care Putin și acoliții săi pot fi aduși la rațiune. Prin forță și constrângere. După acest șoc inițial, Rusia are două posibilități de retaliere. Prima, mai greu de realizat, să-și schimbe modul în care duce acest război și să încerce să-i surprindă, la rândul lor, pe ucraneni. A două, care-i caracterizează, să încerce un atac nimicitor asupra Ucrainei și în paralel o și mai mare presiune în regiunea de sud-est. În paralel, vor clama faptul că sunt atacați, că și cum războiul ar fi început odată cu atacul din Kursk”, mai precizează Cosmin Popa.

Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, specializarea istorie contemporană universală în 1997, Cosmin Popa este doctor în Istorie al Universităţii din Bucureşti (2007), cu teza intitulată Politica externă sovietică în Europa Orientală 1945-1953.

Specializat în spațiul ex-sovietic, istoria Rusiei și a Războiului Rece, Cosmin Popa a fost, în cursul studiilor de istorie, și bursier al statului român la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale a Universității Pedagogice de Stat din Moscova, unde s-a specializat în istoria Uniunii Sovietice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…