Cum ar putea răspunde principalii actori din Orientul Mijlociu după decapitarea Hezbollah. Analiză BBC

Cum ar putea răspunde principalii actori din Orientul Mijlociu după decapitarea Hezbollah. Analiză BBC

Asasinarea de către Israel a lui Hassan Nasrallah, vechiul lider al Hezbollah , este o escaladare majoră a războiului său cu gruparea militantă libaneză.

Iaraelul a bombardat ținte din Beirut/ FOTO:X

Iaraelul a bombardat ținte din Beirut/ FOTO:X

Ea a adus, potențial, regiunea cu un pas mai aproape de un conflict mult mai larg și chiar mai devastator, unul care ar putea atrage atât Iranul, cât și SUA. Cum ar putea evolua situația ? Asta depinde în mare măsură de trei factori, scrie BBC.

Armata israeliană a anunţat că a lovit zeci de obiective ale Hezbollah din Liban, după ce a confirmat eliminarea șefului grupării teroriste, Hassan Nasrallah, într-un atac de vineri.. „Există indicii tot mai numeroase privind iminenţa unei invazii terestre a armatei israeliene în sudul Libanului pentru a împinge Hezbollah la depărtare de graniţă.”

Israelul rămâne în ofensivă.

Forțele de Apărare Israelului au declarat duminică că au continuat să lovească ținte în Liban despre care se spune că găzduiesc membrii Hezbollah. De asemenea, a ripostat împotriva tentativelor de atacuri cu rachete lansate de rebelii houthi în Yemen, un alt mandatar al Iranului, care a lovit orașul-port yemenit Hodeidah.

„IDF va continua să lovească și să elimine comandanții din cadrul organizației teroriste Hezbollah și vor acționa împotriva oricărei persoane care amenință cetățenii statului Israel”, au declarat duminică Forțele de Apărare Israelului.

IDF a declarat că l-a ucis și pe Nabil Qaouk, comandantul Unității de Securitate Preventivă a Hezbollah și membru al Consiliului Executiv al grupului, într-un atac aerian separat.

Hezbollah se clatină

Hezbollah se clatină după ce a încasat lovitură după lovitură.

Structura sa de comandă a fost decapitată, cu mai mult de o duzină de comandanți de vârf asasinați. Comunicațiile sale au fost sabotate prin detonarea șocantă a pagerelor și walkie-talkies-urilor, iar multe dintre armele sale au fost distruse în loviturile aeriene.

Analistul de securitate din Orientul Mijlociu Mohammed Al-Basha, cu sediul în SUA, afirmă că „pierderea lui Hassan Nasrallah va avea implicații semnificative, putând destabiliza grupul și modificându-i strategiile politice și militare pe termen scurt. Însă orice așteptare ca această organizație vehement anti-Israel să renunțe brusc și va căuta pacea în termenii Israelului este probabil deplasată”.

Hezbollah a promis deja că va continua lupta. Are încă mii de luptători, mulți dintre ei veterani recent întorși din luptă în Siria, și cer răzbunare.

Are încă un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele arme cu rază lungă de acțiune, ghidate de precizie, care pot ajunge la Tel Aviv și în alte orașe . Va exista presiune în rândurile sale pentru a le folosi în curând, înainte ca și ele să fie distruse.

Dar dacă o fac, într-un atac în masă care copleșește apărarea antiaeriană a Israelului și ucide civili, atunci răspunsul Israelului va fi probabil devastator, provocând ravagii în infrastructura Libanului sau chiar extinzându-se și în Iran.

Alegerile Iranului

Acest asasinat este o lovitură foarte mare atât pentru Iran, cât este pentru Hezbollah. S-au anunțat deja cinci zile de doliu .

De asemenea, a luat măsuri de precauție de urgență, ascunzându-și liderul, ayatollahul Ali Khamanei, în cazul în care și el este vizat.

Iranul încă nu a ripostat pentru asasinarea umilitoare din iulie a liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh, într-o pensiune din Teheran. Ceea ce s-a întâmplat acum îi va determina pe cei de linie dură din regim să ia în considerare un fel de răspuns.

Iranul are o întreagă galaxie de miliții puternic armate aliate în jurul Orientului Mijlociu, așa-numita „ Axă a Rezistenței ”.

Pe lângă Hezbollah, are și houthii în Yemen și numeroase grupuri în Siria și Irak. Iranul ar putea foarte bine să ceară acestor grupuri să-și intensifice atacurile asupra bazelor israeliene și americane din regiune.

Dar indiferent de răspunsul pe care îl va alege Iranul, probabil că îl va calibra pentru a nu declanșa un război pe care nu poate spera să-l câștige.

Israelul merge mai departe

Dacă cineva a avut vreo îndoială înainte de acest asasinat, acum nu mai are.

În mod clar, Israelul nu are intenția de a întrerupe campania militară pentru încetarea focului de 21 de zile propusă de 12 națiuni , inclusiv cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite.

Armata israeliană consideră că acum Hezbollah e cu spatele la zid, așa că va dori să continue ofensiva până când amenințarea acestor rachete va fi îndepărtată.

În lipsa unei capitulări a Hezbollah - ceea ce este puțin probabil - este greu de înțeles cum Israelul își poate atinge scopul de război de a înlătura amenințarea atacurilor Hezbollah fără a trimite trupe la sol.

Forțele de Apărare ale Israelului au lansat imagini cu trupele sale de infanterie masate aproape de graniță tocmai în acest scop.

Dar și Hezbollah și-a petrecut ultimii 18 ani, de la sfârșitul ultimului război, antrenându-se pentru a lupta în următorul. În ultimul său discurs public înainte de moartea sa, Nasrallah le-a spus adepților săi că o incursiune israeliană în sudul Libanului ar fi, în cuvintele sale, „o oportunitate istorică”.

Pentru IDF, intrarea în Liban ar fi relativ ușoară. Dar ieșirea ar putea - ca și Gaza - să dureze luni întregi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atacuri de o amplitudine fără precedent ale Ucrainei în Rusia!

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce vedete nu mai suportă românii / „Tudor Chirilă. Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent la 40+ de ani. Nu-i suport faţa, muzica şi ideil…

4 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

5 Amănunte despre un triplu asasinat petrecut cu 20 de ani în urmă