Cum ar putea ouăle să fie cheia unei bătrâneți sănătoase. Două ouă consumate zilnic, reduc riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare

Cum ar putea ouăle să fie cheia unei bătrâneți sănătoase. Două ouă consumate zilnic, reduc riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare

Ouăle la micul dejun ar putea contribui la scăderea riscului de boli de inimă mortale, potrivit unei noi cercetări. Studiul de la Universitatea Monash a constatat că un consum regulat de ouă este asociat cu un risc cu 29% mai mic de deces cauzat de boli cardiovasculare la adulții în vârstă.

Oul te protejează de boli cardiovasculare FOTO: Arhivă

Oul te protejează de boli cardiovasculare FOTO: Arhivă

Cercetătorii au constatat că, pentru această categorie, consumul de un ou până la șase pe săptămână a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces în general și de deces legat de boli cardiovasculare în special, comparativ cu cei care mănâncă ouă rar sau niciodată, potrivit 9news.

Studiul a implicat 8.756 de adulți în vârstă de 70 de ani sau mai mult.

Primul autor Holly Wild, doctorand și lector la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă a Universității Monash, a declarat că, în comparație cu adulții în vârstă care nu au mâncat niciodată sau au mâncat rar ouă (până la două ori pe lună), cei care au mâncat ouă de una până la șase ori pe săptămână au avut un risc cu 15% mai mic de deces din orice cauză și un risc cu 29% mai mic de deces legat de boli cardiovasculare.

Ouăle sunt un aliment dens în nutrienți, sunt o sursă bogată de proteine și o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, acid folic, acizi grași nesaturați, vitamine liposolubile (E, D, A și K), colină și numeroase minerale și oligoelemente. Ouăle sunt sursa preferată de proteine pentru adulții în vârstă care s-ar putea confrunta cu declinul fizic și senzorial legat de vârstă”, a declarat Wild.

Adulții în vârstă cu o „calitate moderată până la ridicată a dietei” au raportat un risc cu 33% și, respectiv, cu 44% mai mic de deces cauzat de boli de inimă.

Orientările dietetice australiene actuale și Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca adulții cu colesterol normal să poată mânca până la șase ouă pe săptămână , în timp ce unele țări europene sugerează limitarea la trei-patru ouă pe săptămână.

AHA susține, de asemenea, până la două ouă pe zi pentru adulții în vârstă cu colesterol normal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu e păcat de buzițele ăstea, să stea în arest 30 de zile? Grindene, pe tine te întrebăm...

2 Așa o fi?

3 Citiți și voi ce avere are unul dintre inspectorii ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis...

4 Așa o fi?

5 Artă și bijuterii de 250.000 euro, plus circa 40 de conturi bancare cu aproape 2,5 milioane lei...