Cum ar putea creierul albinelor să aducă îmbunătățiri sistemelor de inteligență artificială

Cum ar putea creierul albinelor să aducă îmbunătățiri sistemelor de inteligență artificială

Oamenii de știință britanici încearcă să valorifice puterea creierului albinelor într-un efort de a îmbunătăți sistemele și dispozitivele de inteligență artificială (AI).

Studiu pe albine îmbunătățiri are sistemelor de inteligență artificială FOTO Arhivă

Studiu pe albine îmbunătățiri are sistemelor de inteligență artificială FOTO Arhivă

Deși au creierul de mărimea unei semințe de susan, se crede că albinele excelează, atunci când vine vorba de luarea rapidă a deciziilor, susțin oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield. Experții au examinat modul în care albinele decid ce flori să exploreze pentru a culege nectarul, notează BBC News.

Liderul studiului, Dr. HaDi MaBouDi, a spus că scopul este de a dezvolta mașini calificate „care pot gândi ca albinele”.

Cum a decurs cercetarea făcută pe albine

În cadrul studiului, cercetătorii au antrenat 20 de albine să recunoască cinci flori de culori diferite. Florile albastre conțineau sirop de zahăr, florile verzi conțineau apă tonică amară, iar culorile rămase aveau, uneori, glucoză.

Albinele au fost apoi lăsate într-o grădină construită la comandă, unde florile conțineau doar apă distilată, pentru a le fi observat comportamentul.

Experimentul a scos la iveală faptul că albinele se duceau direct către acele florile despre care credeau că vor avea hrană - aterizau acolo în medie de 0,6 secunde - și au evitat, la fel de rapid, florile despre care credeau că nu vor avea hrană.

Ceea ce am făcut în acest studiu a fost să dezvăluim mecanismele de bază care conduc către aceste capacități remarcabile de luare a deciziilor. Acum, le putem folosi pentru a proiecta roboți și mașini autonome mai bune, mai robuste și mai puțin expuse la riscuri, care pot gândi ca albinele – unii dintre cei mai eficienți navigatori ai naturii, a declarat Dr. MaBouDi, de la Departamentul de Informatică din Sheffield, care a lucrat alături de omologii de la Universitatea Macquarie, din Sydney.

Oamenii de știință spun că cercetarea le va permite dezvoltatorilor să adapteze descoperirile pentru a-și perfecționa produsele bazate pe inteligență artificială .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri