![](/static/img/zoom_in.png)
Cum ar putea arăta Ucraina după încheierea unui acord de pace
În ultima vreme, se discută tot mai des despre posibilitatea încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina. La Conferința de Securitate de la Munchen, viitorul Ucrainei a fost unul dintre subiectele principale de discuție.
Unul dintre motivele pentru care se discută tot mai des despre încheierea unui acord de pace, este dorința lui Trump de a pune capăt acestui război, așa cum a promis de-alungul campaniei electorale.
Cu câteva zile înaintea Conferinței de la Munchen, liderii Donald Trump și Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în care au convenit să înceapă negocierile pentru încetarea războiului din Ucraina. Zelenski a avertizat că este necesar ca și țara lui să fie implicată în aceste negocieri, scrie BBC.
Nu este cert când vor începe negocierile , dar se știe că se va discuta despre teritorii, securitate și aderarea Ucrainei la NATO, plus alte subiecte.
Cât poate recupera Ucraina din teritorii
Rusia deține în prezent o cincime din teritoriul Ucrainei, în mare parte în sud și est. Este vorba de peninsula Crimeea, ocupată în 2014, dar și regiunile Donețk și Lugansk, ocupate în războiul început în 2022.
Ucraina, sprijinită de aliații europeni, au reușit să încetinească avansul Rusiei, dar a reușit să recupereze și teritorii ocupate de Moscova.
De-alungul conflictului, Ucraina a insistat la negocierile de pace ca trupele rusești să se retragă complet și să se revină la granițele de dinainte de 2014. „Nu vom recunoaște niciodată aceste teritorii ca fiind ocupate de ruși”, a declarat Zelenski la Munchen.
Cu toate acestea, Moscova insistă ca teritoriile anexate să fie recunoscute ca făcând parte din Rusia, deși nu deține controlul total asupra regiunilor. Zelenski a propus ca teritoriul ocupat de Ucraina, cum ar fi Kursk, să fie oferit în schimbul teritoriului ocupat de Rusia. Kremlin a refuzat această propunere.
Până acum, aliații occidentali ai Kievului au susținut ideea ca toate teritoriile ocupate de Rusia să-i fie înapoiate Ucrainei. Însă, Pete Hegseth, noul șef al Pentagonului, a declarat în februarie că această propunere este „nerealistă”.
Aderarea Ucrainei la NATO
Pentru Ucraina, războiul izbucnit în 2022 reprezintă dovada că doar apartenența la NATO îi poate garanta securitatea. Moscova se opune vehement acestei aderări, din teama că NATO s-ar apropia și mai mult de Rusia.
Zelensky a declarat la Munchen că Ucraina are încredere în garanțiile de securitate ale NATO, și că aderarea ar fi „cea mai ieftină opțiune pentru toată lumea”. Membrii NATO au susținut adesea faptul că este necesar ca Ucraina să devină membru NATO. Premierul Marii Britanii, Keir Starmer i-a declarat lui Zelenski că Ucraina se află „pe un drum ireversibil” către aderare.
Aceste garanții par să se năruie, în contextul în care Pete Hegseth a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi o finalitate realistă a negocierilor de pace.
Ce garanție de securitate primește Ucraina
Zelenski a declarat anterior că nu au avut loc suficiente discuții cu Trump pentru a fi puse bazele unui plan pentru pace.
Hegseth a declarat totuși că Trump este singurul om capabil să aducă cele două tabere la aceeași masă, insistând că încercările de negociere ale SUA nu reprezintă o trădare la adresa soldaților ucraineni de pe front.
De partea cealaltă, vicepreședintele SUA, JD Vance , declară că trimiterea trupelor în Ucraina este „încă pe masă” în cazul în care Rusia nu reușește să negocieze cu bună credință un acord de pace.
La finalul lui ianuarie, la Forumul de la Davos, Zelenski a declarat că este necesar un contingent de 200.000 de militari europeni ca forță de menținere a păcii, în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia.
„De la toți europenii? 200.000, minim. Este un minim, altfel e nimic”, a spus Zelenski când a fost întrebat despre dimensiunile unui asemenea contingent, potrivit Reuters.
Sursa: adevarul.ro