Cum ar putea arăta primăvara lui 2025 pentru războiul din Ucraina, dacă rușii reușesc să ocupe Pokrovsk până la iarnă

Cum ar putea arăta primăvara lui 2025 pentru războiul din Ucraina, dacă rușii reușesc să ocupe Pokrovsk până la iarnă

Un profesor în studii de apărare de la King’s College din Londra crede că trupele ruse fac presiuni „pentru a intra in posesia ruinelor” orașului Pokrovsk înainte de iarnă pentru a putea captura întreaga regiune Donețk și să amenințe Dnipropetrovsk în primăvara anului 2025, relatează The Times , potrivit Ukrainska Pravda .

Michael Clarke, profesor invitat la King’s College din Londra, scrie în articolul său din The Timesc că Ucraina duce lipsă de oameni și muniție, iar soldații sunt obosiți.

Situația este „extrem de dificlă” în Pokrovsk, în cuvintele comandantului forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, în timp ce rușii anunță aproape zilnic că au ocupat noi sate.

„Ei cedează teren, în timp ce Moscova pare gata să sacrifice un număr nelimitat de trupe pentru Pokrovsk. Ca și în Mariupol, Severodonețk, Bahmut și Avdiivka, forțele ruse par hotărâte să distrugă orașul pentru a intra in posesia ruinelor”.

„Premiul minor din punct de vedere strategic pentru Moscova în această bătălie va fi preluarea nodului de transport din Pokrovsk și a zonei înalte de la Ceasiv Iar, pentru a le folosi apoi ca puncte de plecare pentru o ofensivă mai mare spre nord și vest pentru a ocupa restul Donbasului și să aminințe regiunea Dnipropetrovsk în primăvara anului viitor”, adaugă acesta.

Clarke notează că niciuna dintre părți nu se așteaptă la un câștig decisiv pe câmpul de luptă în acest an. Și Rusia, și Ucraina se luptă pentru cât de mult își pot împinde adversarii în în 2025.

„Și fiecare speră că această luptă le va îmbunătăți șansele bătăliile viitoare, în timp ce încearcă să își convingă susținătorii din restul lumii că succesul militar este într-adevăr la îndemâna lor. Doar unul dintre ei va dovedi că va avea dreptate”, spune articolul.

Clarke spune că strategii ucraineni speră probabil că ofensiva din regiunea Kursk din Rusia va crește presiunea politică asupra conducătorului rus Vladimir Putin, pe măsură ce prețul lungului său război devine mai clar pentru publicul rus.

„Oricât de atractiv este acest obiectiv pentru liderii de la Kiev, ei ar putea fi nevoiți să accepte că, în procesul de a atinge acest obiectiv, ar putea pierde Pokrovsk și Ceasiv Iar. În acest caz, atât președintele Zelenski, cât și Oleksandr Sîrskîi, șeful său militar, s-ar putea găsi sub propriile presiuni politice”.

Păreri împărțite cu privire la ofensiva Kievului în Kursk

De altfel, Financial Times scria zilele trecute că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este deja supus criticilor pe fondul breșelor de securitate din Donețk.

Criticii susțin că pozițiile Ucrainei au fost slăbite de redistribuirea a mii de trupe ucrainene în operațiunea Kursk.

Cu toate acestea, sunt voci care spun că înaintarea forțelor ruse în vecinătatea orașului Pokrovsk, regiunea Donețk, nu are legătură cu operațiunea forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.

„Acest lucru înseamnă pur și simplu că conducerea rusă continuă să se îndrepte spre obiectivul de a ocupa teritoriul tuturor celor patru regiuni [Donețk, Zaporojie, Luhansk și Herson – n.red.], pe care le consideră al lor”, a spus președintele ceh, Petr Pavel.

Președintele ceh insistă, de asemenea, că Occidentul trebuie să înceapă să „învețe din greșelile sale” și să sporească sprijinul pentru Ucraina. Asta, în timp ce Zelenski face apeluri neobosite la aliații occidentali să trimită noi arme și să permită să lovească ținte militare din profunzimea Rusiei.

Armele chimice ale rușilor pun presiune pe soldații ucraineni

Kyiv Independent relata pe 31 august că rușii au început să folosească din ce în ce mai mult armele chimice în Donbas pentru a-i forța pe soldații ucraineni să iasă din tranșee și astfel să îi elimine.

Rusia și-a intensificat utilizarea ilegală a agenților chimici în timpul invaziei sale pe scară largă lansată în urmă cu 2,5 ani la peste 4.000 de cazuri înregistrate oficial, marcând o creștere bruscă de la aproximativ 600 până în ianuarie, potrivit armatei ucrainene.

În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, față de 639 în iunie și 358 în iulie, potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, o ramură a armatei responsabilă cu inspectarea războiului chimic.

Soldații și ofițerii ucraineni intervievați au recunoscut că tactica este eficientă, permițând Moscovei să captureze ocazional poziții fără a le distruge.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...