Cum ar putea ajunge la putere extrema dreaptă din Germania ? Analiză Newsweek

Cum ar putea ajunge la putere extrema dreaptă din Germania ? Analiză Newsweek

Partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) atrage atenția americanilor după ce Elon Musk l-a susținut săptămâna trecută, în contextul creșterii popularității acestuia în Germania. Newsweek a analizat șansele partidului de a câștiga viitoarele alegeri din Germania.

AfD EPA

Mesajul lui Musk, care spunea că „doar AfD poate salva Germania”, a venit după prăbușirea guvernului de coaliție german, când cancelarul Olaf Scholz a pierdut votul de încredere, ceea ce va duce la organizarea unor alegeri anticipate în februarie.

Între timp, Germania se confruntă cu urmările unui atac la un târg de Crăciun din Magdeburg, unde cetățeanul saudit Taleb Al Abdulmohsen a intrat în mulțime cu un automobil, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte cel puțin 200 , vinerea trecută.

Creșterea popularității AfD

AfD a devenit primul partid considerat de mulți drept extremist de dreapta care a câștigat alegeri regionale în Germania de la Al Doilea Război Mondial, câștigând landul Brandenburg în septembrie.

Deși majoritatea germanilor privesc partidul cu rezerve, actualul procent de 19% de susținere a AfD reprezintă cel mai mare nivel înregistrat în cei opt ani de sondaje realizate de Pew Research Center.

În același timp, alte partide germane și-au văzut popularitatea scăzând, Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz având o scădere semnificativă a susținerii, de la 67% în 2022 la 39% anul acesta, conform datelor Pew Research Center. Și aceasta înainte de prăbușirea recentă a guvernului.

Are AfD șanse să câștige alegerile din Germania?

„Probabilitatea ca AfD să câștige alegerile generale din 23 februarie este aproape nulă, iar șansele de a obține o majoritate absolută sunt chiar mai mici,” a declarat Eric Langenbacher, Senior Fellow și director al programului „Societate, Cultură și Politică” la Institutul American-German, pentru Newsweek.

Desigur, există întotdeauna factori neprevăzuți, iar consecințele atacului recent de la târgul de Crăciun din Magdeburg, în contextul unor îngrijorări mai largi legate de migrație și integrare, ar putea oferi un impuls AfD,” a adăugat el.

Partidul are în prezent un sprijin de 19%, conform celui mai recent sondaj Politico pentru alegerile generale, actualizat pe 16 decembrie.

Deși AfD se află înaintea SPD (17%), partidul este semnificativ în urma Uniunii Creștin-Democrate din Germania (CDU)/Uniunii Sociale Creștine (CSU), care are 31% din susținere.

Platforma de prognoză a pieței Polymarket estimează că AfD are 14,3% șanse de a câștiga, în timp ce CDU/CSU are 85%.

Deși aceste procente sugerează că AfD nu va câștiga alegerile din februarie, partidul pare să fie pe cale să obțină mai multă influență federală decât oricând.

Co-președinta AfD, Alice Weidel, a cerut partidelor „mainstream” din Germania (alianța CDU/CSU și SPD) să colaboreze cu partidul său.

„Facem apel la CDU/CSU și FDP să își accepte responsabilitatea civică și să ajungă la un acord cu noi. La urma urmei, reprezentăm milioane de votanți,” a spus ea la începutul acestui an.

Ambele partide au exclus guvernarea alături de AfD. Înaintea alegerilor din septembrie, în fața popularității în creștere a AfD, liderul CDU, Friedrich Merz, a reiterat această promisiune, spunând: „Cuvântul nostru rămâne. Nu vom face acest lucru.

Langenbacher a declarat: „Germania postbelică a avut întotdeauna guverne de coaliție, așa că întrebarea este dacă partidele tradiționale ar accepta să guverneze cu acest partid provocator.”

„În prezent, răspunsul este nu, datorită unui «firewall» informal împotriva colaborării cu AfD. Este posibil ca dorința CDU/CSU de a guverna conservator să erodeze această normă, dar acest lucru nu se va întâmpla încă în 2025.”

Este AfD un partid de extremă dreapta?

Partidul a câștigat susținere datorită pozițiilor sale anti-migrație și pro-securitate la graniță, mai ales după criza refugiaților din 2015. Promovează securitatea națională și identitatea, fiind frecvent în opoziție cu globalismul și multiculturalismul.

Totuși, este considerat un partid de extremă dreapta și este sub observația Agenției pentru Protecția Constituției din Germania (BfV), pentru posibile legături cu extremismul, acuzație pe care AfD o respinge, considerând-o o tentativă politică de a discredita partidul.

În ianuarie, un raport de presă a dezvăluit că unele figuri din partid au participat la o întâlnire în care extremiști discutau despre deportarea a milioane de migranți, inclusiv unii cu cetățenie germană, ceea ce a provocat proteste masive împotriva extremei drepte.

Una dintre figurile celebre ale AfD, Björn Höcke, a fost acuzată anul acesta de utilizarea unui slogan nazist – el neagă aceste acuzații.

Susținătorii AfD sunt, în general, îngrijorați de economia Germaniei, nemulțumiți de starea democrației din țară și au o viziune negativă asupra Uniunii Europene, conform Pew Research Center.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

4 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…

5 Foarte interesante amănunte...