Cum alimentează pesta porcina discursul anti-UE în România și cine răspândește teoria conspirației
Apariția pestei porcine africane ( PPA ) și înmulțirea focarelor în câteva județe, cu risc major de răspândire în restul teritoriului, alimentează discursul anti-european în mediile politice și agricole românești, dar și pe rețelele de socializare. Politicieni, fermieri și simpli useri lansează mesaje care seamănă izbitor cu mesajele propagandei rusești, care utilizează în statele comunitare din Europa de Est tema țării-piață de desfacere pentru economiile din vestul continentului, conexată cu o altă temă predilectă, cea a importurilor de produse agroalimentare din vestul Europei, prezentate ca dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor din țările estice.
Cireașa de pe tortul conspiraționist e reprezentată de acuzația că UE ar instrumenta tot soiul de nenorociri împotriva agriculturii românești, tocmai ca să ajungem piață de desfacere pentru alimentele din vest, calificate de propagandă drept ”deșeuri”, ”otrăvuri” sau ”produse cancerigene”, dezvăluie G4Media.ro .
Un europarlamentar român vorbește limba anti-UE. Europarlamentarul Daniel Buda ( a candidat în 2014 din partea PDL și face parte din grupul PPE ), membru activ al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a susținut după izbucnirea epidemiei de PPA că, drept consecință a pierderilor din sectorul creșterii suinelor, ”ni se vor oferi pe tavă purceii din afară gata crescuți și hormonați, numai buni să îți provoace cancer ori alte boli năucitoare”. (sursa: agrointel.ro ) Este însă cu adevărat năucitor felul în care manipulează europarlamentarul român. Cei mai mulți fermieri din România hrănesc porcii exact cu aceeași hrană ca fermierii europeni.
Porci ”hormonați”, cum zice Daniel Buda, livrează și fermele românești. Interesant este că într-un comunicat oferit site-ului agrointel.ro europarlamentarul român a comparat invadarea României de PPA cu ocupația rusească: ”e mai ceva ca și Katiușele rusești din al Doilea Război Mondial, întâmplător sau nu, exact în aceeași zonă geografică”. Mai departe a acuzat că măsurile luate de autoritățile românești sunt ineficiente, comparându-le cu niște lovituri de plici ”în fața tancurilor rusești”. Daniel Buda a lansat și în trecut mesaje alarmiste pe tema produselor agroalimentare din import, fără să facă trimitere anume la cele din spațiul comunitar.
Discurs furibund al unui mare fermier român. Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri români, proprietar al unei afaceri integrate ( producție și procesare ) în județul Arad, deținând, printre altele, și ferme de creștere a porcilor, a acuzat într-o declarație-fluviu, făcută pe un ton inflamat ( agroinfo.ro, 25 iulie 2018 ) că ”…suntem deserviți să fim o piață de desfacere în exclusivitate pentru toată Europa asta”. Muscă și-a mai îndreptat tirul spre Uniunea Europeană și într-o declarație acordată site-ului agrointel.ro, susținând că ”îi doare în cot pe cei de la UE că noi nu o să mai avem carne de porc. Din contră, zic ”lăsați, că o să vă dăm noi”. De ce să producem când putem consuma! Această schemă o leg și de faptul că atunci când am cerut 25 de euro ajutor pentru carcasa de porc, cei de la UE au refuzat”.
Fermierul a cerut cu vehemență acum, dar și în trecut, când PPA se afla aproape de granița României, eliminarea porcilor sălbatici, făcând un adevărat capăt de acuzare împotriva autorităților competente că nu au împușcat mistreții și din această cauză epidemia a intrat în țară și s-a propagat în mai multe județe. Pe fondul acestei revolte, l-a sunat pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, care este și senator de Arad, ca să-i susțină cauza, dar ministrul nu i-ar fi răspuns la telefon. Enervat, fermierul a trecut la amenințări cu caracter electoral: ”…la următoarele alegeri nu o să mai câștige în Arad, îi garantez eu treaba aceasta”.
Panicat, ministrul l-a vizitat trei zile mai târziu, pe 28 iulie, pe fermier chiar la Curtici, unde se află sediul firmei sale. Întâlnirea s-a bucurat și de interesul publicației ro.sputnik.md, recunoscută pentru propagarea mesajelor anti-europene. Publicația pune drept titlu un citat atribuit fermierului arădean: ”Suntem o țară de criminali. Europa și-a atins țelul”, dar cea de-a doua propoziție nu se regăsește în nicio declarație a fermierului, fiind o reformulare în scop propagandistic, menită să inducă publicului convingerea că la mijloc ar fi un plan distructiv al Uniunii Europene.
Interesant este că agrointel.ro a folosit exact aceeași propoziție, cel mai probabil fiind sursă pentru ro.sputnik.md, așa cum a fost pentru un alt site care nu ratează mesajele anti-UE, și anume loon.ro. Amintim că Dimitrie Muscă a fost șeful organizației PSD Arad, până în 2006, când și-a dat demisia, motivând că se va ocupa numai de agricultură, în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, unde vor supraviețui pe piață ”doar societățile cu adevărat competitive”.
Teoria conspirației nu are sfârșit. Un comunicat cu tentă conspiraționistă a fost publicat în 30 iulie, a.c. pe site-ul Asociației PRO Consumatori ( APC ) condusă de Costel Stanciu, profesor la ASE București. Potrivit comunicatului, ” în România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!” Asociația respectivă nu este totuși sigură dacă PPA e falsă sau nu, fiindcă mai departe abordează epidemia ca fiind reală, cerând demisia șefului ANSVSA, Geronimo Brănescu, din cauză că nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru prevenirea și răspândirea bolii.
Costel Stanciu s-a remarcat în trecut prin declarațiile sale împotriva vaccinurilor. Totodată, a afirmat pentru publicația bursa.ro, că ”am făcut greșeala să lăsăm alte țări să construiască piețe la noi, după regulile lor”, declarându-se un admirator al Grupului de la Vișegrad, în scandalul ”dublului-standard” avut de țările membre cu Comisia Europeană.
Articolele pe tema PPA, publicate de diferite site-uri cu profil agricol, au primit un val de comentarii, nu puține dintre acestea preluând și amplificând atitudinea anti-UE a anumitor actori din mediul politic și agricol. Unii dintre comentatori sunt convinși că la mijloc e un plan distructiv al UE împotriva României, ca să ajungem piață de desfacere pentru produsele proaste din Vest, adică exact tema predilectă a propagandei rusești.
De semnalat că, totuși, în aceste declarații care conțin mesaje acuzatoare la adresa UE ( vrea să fim piață de desfacere, ne trimite alimente cancerigene ), vinovate de apariția și răspândirea PPA în România sunt considerate autoritățile interne. Dimitrie Muscă susține că dacă instituțiile statului român ar fi decis încă din 2016, când nu aveam PPA în țară, împușcarea porcilor sălbatici, boala nu ar fi ajuns în fermele de porci domestici.
Daniel Buda acuză la rândul său măsurile inconsistente ale actualei guvernări, poziția sa fiind explicabilă politic, acesta aflându-se într-o tabără adversă. Șeful APC îl consideră vinovat pe președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu. Într-un articol publicat recent de tolo.ro, surse din instituție au declarat că Brănescu se consideră el însuși vinovat, dar numai parțial, spunând că își recunoaște unele dintre erori, dar că ”tot Guvernul decontează acum prin mine”.
Propaganda ruseasca in actiune. Siteul ro.sputnik.md, considerand probabil ca trebuie un pic de variatiune pe tema originii PPA, a publicat in 4 august a.c. sub semnatura lui Alexandr Hrolenko, analist militar, un articol in care acuza Pentagonul ca a creat virusul in biolaboratoare din Georgia, Ucraina si Uzbekistan. Autorul articolului invoca imbolnaviri ale oamenilor, vorbeste despre reactii diferite ale „etnicilor” la diferiti agenti patogeni, omitand sa precizeze ca PPA nu se trasnsmite la om! Desigur, articolul balteste in generalitati, dar titlul e cat se poate de bine tintit pentru publicul dispus sa creada mesajele conspirationiste: „ Cine a semanat pesta porcina aficana in Romania si Republica Moldova”. E un articol tipic propagandei de la Kremlin, centru de putere interesat sa submineze prin orice mijloace parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA. Ideea unui “virus fabricat în exterior” este prezentă și într-un articol publicat pe data de 3 august, intitulat ”Ce țări câștigă dacă România își masacrează porcii.
Bani de la Bruxelles. Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană agriculturii românești, inclusiv sectorului suinelor, contrazice mesajele acuzatoare lansate chiar de un europarlamentar român, plătit din bugetul comunitar, și de fermieri beneficiari de subvenții și fonduri europene. Crescătorii de porci sunt și proprietari de terenuri agricole și încasează subvențiile europene acordate pentru suprafețele și culturile respective.
Totodată, numeroși crescători de porci din România au accesat fonduri europene prin Planul Național de Dezvoltare Rurală pentru modernizarea fermelor, finanțarea proiectelor atingând deseori sute de mii de euro. Fermele eligibile primesc subvenție pentru bunăstarea suinelor. Bani europeni sunt acordați și fermelor care au implementat sisteme de biosecuritate, după normele europene. De precizat că principiile de biosecuritate sunt din sursă europeană și reprezintă standarde foarte înalte în ce privește protejarea fermelor de epizootii.
Despăgubirile financiare acordate fermierilor ai căror porci au fost sacrificați din cauza PPA sunt plătite din bugetul european. Potrivit unui anunț publicat pe pagina ANSVSA, până la 30 iulie au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației), dintre care 35 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite astăzi, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus menționate)”. Pretul oferit ca despagubire este mai mare, chiar dublu fata de pretul mediu oferit în Romania la poarta abatorului, în saptamana 16 – 22 iulie fiind pana in 600 de lei/100 de kg.
Reamintim că primul focar de PPA a fost depistat anul trecut în Satu Mare, dar a fost stins. Epidemia a reizbucnit violent în vara aceasta, atât în Satu Mare, cât și în Tulcea, autoritățile românești decizând măsuri extreme, îngroparea/incinerarea porcilor din interiorul focarului. Epidemia a pornit din zona Marii Negre, din Georgia și Rusia și s-a propagat prin Rusia europeană pană a ajuns în Țările Baltice, Ucraina și Polonia, afectând, în cele din urma, in mod dramatic și România. Virusul PPA nu se transmite la om, dar se transmite cu ușurință în populațiile de suine, fără să poată fi tratat.