Cum ajutăm organismul pe caniculă. Medic: Să consumăm fructe și legume colorate, bogate în antioxidanți

Cum ajutăm organismul pe caniculă. Medic: Să consumăm fructe și legume colorate, bogate în antioxidanți

Pe timpul verii, organismul are nevoie de cât mai multe legume și fructe, bogate în antioxidanți. De asemenea, trebuie evitate alcoolul și băuturile carbogazoase, mezelurile și conservele din comerț, susține medicul Alexandru Nechifor.

Medicii recomandă consumul de fructe și legume FOTO: ARHIVA

Medicii recomandă consumul de fructe și legume FOTO: ARHIVA

„Trebuie să consumăm fructe și legume, cu un conținut cât mai mare de lichide, cât mai colorate și proaspete. Să consumăm alimente bogate în vitamina C şi E, magneziu, fier şi calciu. Sunt de evitat mâncărurile grele sau cele ușor perisabile. Alimentele trebuie consumate constant pe tot parcursul zilei, și nu îngrămădite în una-două mese. Avem nevoie de minimum 2,5 litri pe zi. La fel de important este să evităm, pe cât posibil, consumul băuturilor carbogazoase, pe cele care conțin cofeină și alcool, care au efect de deshidratare”, spune dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie, prorector al Universității „Dunărea de Jos” Galați.

O mare atenție trebuie să aibă persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, supraponderale, care sunt predispuse la complicații și agravarea simptomelor în această perioadă.

„Este adevărat că persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, supraponderale, sunt predispuse la complicații și agravarea simptomelor. Acestea trebuie să facă tot posibilul să se protejeze. Cei fără afecțiuni preexistente, să se adreseze medicului dacă au crampe musculare, aspect palid, oboseală, slăbiciune, amețeli, greață sau vărsături. De obicei acestea sunt semnele că a fost depășită capacitatea organismului de a-și regla temperatura”, susține medicul Alexandru Nechifor.

La temperaturi de peste 30-35 de grade, medicul recomandă evitarea expunerii la soare în perioadele de maximă intensitate a radiațiilor, între orele 11.00- 17.00.

Cât de periculos este zahărul rafinat pentru sănătate?

Un mare pericol pentru sănătate este zahărul, fiiind primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate atât în România, cât și în rândul țărilor așa-zis civilizate. Dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă, susține medicul Alexandru Nechifor.

Potrivit specialistului, nu trebuie să consumăm mai mult de cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore. Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinat.

Cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sunt diabetul și obezitatea. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care consumă zahăr în cantități mari, sunt dublu predispuse la dezvoltarea unor boli cardiovasculare, infarct și accident vascular.

„În acest moment, zahărul este în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate atât în România, cât și în rândul țărilor așa zis civilizate. Dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă. În România consumul de zahăr pe cap de locuitor pe an se apropie de 30 kg, potrivit datelor pe care le avem de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 30% din populația României suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani. Există multe studii care sugerează că dependența de zahăr este mai puternică decât cea de cocaină, iar simptomele sevrajului sunt reale și intense. Deci putem conchide că este extrem de periculos”, explică medicul Alexandru Nechifor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…