Cum ajungi să suferi un infarct miocardic. De ce simptomele sunt diferite la femei față de bărbați
Oamenii pot experimenta un amestec de simptome de atac de cord, indiferent de gen. Cu toate acestea, există diferențe specifice bărbaților și femeilor în prezentarea, biologia și rezultatele unui infarct miocardic, avertizează specialiștii.
Simptomele de infract sunt diferite la bărbați față de femei FOTO Shutterstock
Estrogenul acționează ca un scut
Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic este durerea în piept sau disconfortul în această zonă. Femeile sunt mai predispuse să aibă și alte simptome precum: dificultăți de respirație, greață/vărsături și durere de spate/maxilar, arată site-ul drmax.ro .
Femeile tind să fie mai expuse riscului de boli coronariene non-obstructive. Nivelurile mai ridicate de estrogen pot reduce riscul unui atac de cord. Ca urmare, femeile au un risc mai mare de atac de cord după menopauză, decât înainte de aceasta.
Ruptura unei plăci de aterom, cea mai frecventă cauză
Cel mai frecvent simptom la bărbați este durerea în piept sau disconfortul. Bărbații sunt mai predispuși să sufere un infarct miocardic ca urmare a unei rupturi a plăcii de aterom.
Multe persoane se întreabă cât ai tensiunea când faci infarct sau la câte bătăi pe minut faci infarct. Deși hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru infarctul miocardic, în plină desfășurare a acestuia tensiunea are tendința de a avea valori normale sau reduse, căci mușchiul inimii nu mai este capabil să pompeze sângele în mod eficient. Pulsul în infarct poate fi crescut din cauza stării de panică a pacientului și ca urmare a încercării inimii de a furniza cantitatea necesară de sânge către organele interne. Ce trebuie sa reții este că tensiunea și pulsul în infarct nu constituie parametri de diagnosticare a infarctului miocardic; acesta se realizează pe baza electrocardiogramei și se confirmă prin analize de sânge specifice.
Lista factorilor de risc
Cauza atacurilor de cord o constituie boala coronariană. Conform medicilor, arterele coronare transportă sânge încărcat cu oxigen, la inimă. Pe pereții arterelor se depun bucăți de calciu, grăsimi, colesterol sau produși sanguini. Această depunere de numește în termeni medicali „placă de aterom”. Procesul de acumulare se numește ateroscleroza și constituie motivul producerii unui infarct miocardic.
Pe lista factorilor de risc se regăsesc: fumatul, colesterol ridicat, obezitate, lipsa activităților fizice, dietă bogată în grăsimi, diabet, consum de alcool etc.
Măsuri de prim-ajutor
Dacă vă aflați în preajma unei persoane care se confruntă cu simptome ale unui posibil infarct miocardic ar trebui să sunați imediat la serviciile de urgență.
Acordarea primului ajutor poate menține persoana în viață, pana la sosirea serviciilor de urgență. În cazul pierderii stării de conștiență puteți verifica pulsul la carotidă și respirația. În lipsa lor, așezați persoana pe spate, ridicați capul pentru a elibera căile respiratorii, controlați căile respiratorii și începeți masajul cardiac, poziționându-vă în partea dreaptă a persoanei.
Puneți podul palmelor unul peste altul, aplicați palmele pe stern, la două treimi de partea superioară a sternului și o treime de partea inferioară. Aplicați o apăsare puternică, care să coboare sternul cu aproximativ 5 centimetri. Nu vă opriți dacă auziți zgomote ce par de ruptură osoasă – coastele se pot desprinde, dar nu se rup. Ritmul trebuie să fie rapid, la 100 contracții pe minut. Nu vă opriți până nu sosește serviciul de ambulanță. Dacă persoana își revine, nu o lăsați să se ridice și nu o abandonați.
Sursa: adevarul.ro