Cum ajung dronele produse în Ucraina până la Moscova. Rușii din capitală, vizați de războiul psihologic

Cum ajung dronele produse în Ucraina până la Moscova. Rușii din capitală, vizați de războiul psihologic

Dronele de producție ucraineană reușesc să ajungă până la Moscova pentru că o mare parte din sistemele de apărare antiaeriană rusești au fost distruse, susține expertul Iulia Joja. Ea mai spune că atacarea unor ținte din capitala Rusiei face parte din războiul psihologic dus de Ucraina.

Dronele ucrainene au ajuns să lovească obiective din Moscova. FOTO: Profimedia

Dronele ucrainene au ajuns să lovească obiective din Moscova. FOTO: Profimedia

Chiar la începutul săptămânii, Reuters anunța că atacuri cu drone îndreptate înspre regiunea Moscovei au perturbat zborurile de pe şi dinspre aeroporturile capitalei. Aproape 50 de zboruri au fost anulate sau amânate, marți, de la cele patru aeroporturi majore din jurul capitalei - Vnukovo, Domodedovo, Sheremetyevo și Jukovsky, din cauza unor drone ucrainene.

Armata rusă a anunțat, tot marți, că a distrus două drone peste regiunile Kaluga și Tver, învecinate cu regiunea Moscovei, dar și una în zona districtului Istra din regiunea capitalei. Conform primarului Moscovei, Serghei Sobyanin, dronele „încercau să efectueze un atac asupra Moscovei”, iar o unitate comercială a fost avariată în districtul Istra, situat la aproximativ 65 km (40 mile) nord-vest de capitala Rusiei.

Expertul în securitate europeană Iulia Joja , care predă la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, susține că atacarea de către Ucraina a unor ținte din Moscova face parte din războiul psihologic dus de Ucraina pentru a scădea susținerea populației pentru invazia rusă.

Specialista mai susține că este vorba despre drone produse în Ucraina, deoarece există protocoale care interzic atacarea directă a teritoriului rusesc cu dronele primite de la alte state.

De ce ajung dronele ucrainene în Moscova?

Motivul pentru care dronele ucrainene ajung aproape de capitală sau chiar în centrul Moscovei ține de faptul că au fost distruse foarte multe sisteme de apărare antiaeriană rusești, spune Joja. Ministerul ucrainean al Apărării anunța zilele trecute că a fost distrus al 500-lea sistem de apărare antiaeriană rusesc, precizează experta.

Dacă ne gândim la cantitate, și nu avem vreun motiv să credem că ucrainenii mint, într-adevăr rușii au rămas cu destul de puține arme antiaeriene. Am văzut că la Moscova au fost poziționate mai multe astfel de sisteme și chiar după aceea au existat atacuri cu drone care au ajuns chiar în centrul Moscovei sau în cartiere destul de centrale. Deducem că au rămas cu destul de puține astfel de sisteme și cele cu care au rămas nu sunt atât de bune precum și-ar fi dorit”, explică experta.

Drone făcute în Ucraina

Joja a susținut că toate armele furnizate de Occident sunt condiționate de a nu fi folosite pe teritoriul Rusiei.

„Deci atacurile de la Belgorod, Moscova, de Crimeea nu sunt sigură, trebuie să fie atacuri cu drone dezvoltate de ucraineni. Dronele sunt o capabilitate pe care ei și-au dezvoltat-o din 2014 încoace destul de limitat și după 2022, după invazia rusă, mult mai amplu”, a arătat experta.

Rezultatele eforturilor Ucrainei de a-și dezvolta propriile drone le vedem pe teritoriul Rusiei și în Marea Neagră. „S-au remarcat acele drone marine care au accidentat una sau două nave rusești în Marea Neagră”, a mai spus Joja.

Ea a susținut că ucrainenii își fac parțial propriile drone și parțial le importă.

„Cea mai mare parte a importurilor de drone vine din China. Aici intervine o situație dificilă, deoarece, conform unui raport al guvernului SUA, China furnizează informații Rusiei, informații obținute de la dronele chinezești pe care le folosesc ucrainenii pentru operațiuni de recunoaștere”, a precizat românca.

Ea susține că presa din SUA a relatat că există o solicitare din partea americanilor ca ucrainenii să folosească mai puține drone pentru operațiunile de recunoaștere, și mai multe resurse umane, fără să explice de ce.

„Putem să ne dăm seama că aici intervine problema Chinei, care ajuta Rusia cu informații”, a concluzionat Joja.

Ea a mai susținut că durează câteva luni pentru armata ucraineană să dezactiveze și să reconstruiască dronele primite de la chinezi, lucru care duce, invitabil, la o perioadă în care aceste drone nu pot fi utilizate.

Întrebată dacă astfel de atacuri cu drone vor continua, Joja a susținut că depinde de cum va evolua strategia ucrainenilor, care se adaptează constamt la noile realități din teatrele de operațiuni.

„Dacă ei consideră că există beneficii mai ales din punct de vedere strategic în ceea ce privește lovirea de puncte critice, strategice, cum ar fi birouri ale Ministerului Apărării, FSB, locații cu logistică militară aproape de front, sigur vom vedea mai multe. Depinde foarte mult mult și dacă va exista un efect psihologic deziderabil pe care să-l aibă în vedere Ucraia și de rapiditatea în reacție a rușilor”, a completat specialista.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…