Cum a rezistat NATO ispitei de a lovi Rusia
După lovitura din Polonia, responsabilii NATO nu s-au grăbit cu un răspuns în forță, au analizat toate date și au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un atac direct îndreptat împotriva Alianței
În urma atacului doi polonezi au decedat FOTO WoW - Wolski o Wojnie/Facebook
După ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, iar doi localnici au fost uciși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calmat oarecum spiritele, declarând că „analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, lansată pentru a apăra teritoriul Ucrainei împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră. Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea cât timp continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei”.
AWACS-ul și-a făcut treaba
Contraamiralul în rezervă Constantin Ciorobea, care este familiarizat cu procedurile Aliate, a explicat pentru „Adevărul” că incidentele de acest gen vin cu un potențial pericol de escaladare a războiului, dar că acesta a fost înlăturat numai datorită modului profesionist în care au procedat responsabilii NATO. „Pentru astfel de cazuri există proceduri foarte exacte de analiză. În cazul particular al rachetei care a căzut în Polonia, verificările balistice s-au realizat relativ repede, pentru că Alianța avea în spațiul aerian polonez un avion de supraveghere AWACS, dotat cu radar performant. Așa că aliații știau de unde vine racheta, dar și traiectoria ei, și drept urmare poziția oficială a fost una echilibrată încă de la început”, a subliniat contraamiralul.
Verdictul final a venit după o analiză complexă
Totuși, marți seara nu s-a dat un verdict final despre incident și au urmat o serie de proceduri puse în practică de militarii NATO, susține Constantin Ciorobea. „Sigur că declarația operatorului AWACS era una relevantă, dar totuși conform standardelor NATO, datele radar au fost extrase și cercetate în detaliu în sala de analiză pentru a se vedea cu exactitate balistica rachetei, de unde a plecat și cum de a ajuns pe teritoriul Poloniei. În final s-a ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un atac direct, cel mai probabil, mai ales că lovitura a fost în zona de graniță nu în adâncimea teritoriului polonez. Apoi, la sol, polonezii au analizat cu atenție fragmentele de rachetei și s-a dedus inclusiv proveniența probabilă a ei. Toate astea au luat ceva timp, dar numai așa nu se iau decizii pripite. Oricum, în tot acest interval, repet, declarațiile oficiale au fost unele echilibrate, care să nu escaladeze tensiunile între părți” a precizat contraamiralul.
Constantin Ciorobea spune că și dacă er fi fost vorba de un atac asemănător ca anvergură, dar intenționat și nu întâmplător, responsabilii NATO ar fi pus în practică aceleași proceduri de verificare a informațiilor și abia după aceea s-ar fi pus problema modului de răspuns. „Responsabilii NATO sunt profesioniști și cumpătați. Am vazut cum în acest război rușii au tras rachete care s-au întors și au lovit propriile lansatoare după ce operatorii au băgat la destinație coordonatele geografice în care se aflau chiar ei... Așa că mai pot exista și greșeli... Oricum în caz de atac, conform procedurilor Aliate răspunsul militar trebuie să fie unul proporțional. În plus, un eventual răspuns la un atac este astfel astfel gândit pentru a nu isca discuții între Aliații din partea vestică și cea estică pe tema pericolului mai mare de lovire la care se expun tările mai apropiate de Rusia”, a subliat contraamiralul.
Nu se închide spațiul aerian
La rândul său, generalul Dan Grecu spune că nu se pune problema unui război NATO-Rusia. „Probabil NATO o să își intensifice măsurile, se va merge mult pe diplomație, dar cu siguranță Alianța nu intra în Ucraina să se lupte cu rușii, așa cum ziceau unii. NATO va continua să sprijine Ucraina cu armament, cu informație, cu muniție, cu tot ce trebuie, dar să fie clar, nu va escalada și nu se va implica în război”, spune Grecu.
Generalul nu crede nici că NATO va lua în calcul instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina. „Nu se va ajunge ca NATO să închidă spațiul aerian al Ucrainei și să-l interzică Rusiei. Astea sunt povești, chiar dacă ucrainenii au tot cerut asta. E o certitudine că nu vom avea război NATO-Rusia. Nici NATO și nici Rusia nu vor o confruntare directă și o vor evita”, a mai spus generalul.
El a explicat și motivele pentru care nu a intervenit nicio unitate antiaeriană poloneză sau dintr-un alt stat NATO pentru a doborî rachetele, înainte ca acestea să poată deveni un pericol. „Rachetele au căzut lângă graniță, într-o fermă, la câțiva kilometri de Ucraina. Nici polonezii nu țin apărarea pentru o fermă”, a adăugat generalul Grecu.
Sursa: adevarul.ro